Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze Açıklaması

"Türk yatırımcıların ülkede bazı sıkıntılarla karşılaştığı doğrudur, vizeye yönelik 2 iyileştirme yapıldı.

22.01.2015 17:20

Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, "Türk yatırımcıların ülkede bazı sıkıntılarla karşılaştığı doğrudur ama Türk yatırımcılara vizeye yönelik 2 iyileştirme yapıldı. İdeal noktaya gelinene kadar bu düzenlemeler sürecek" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) düzenlediği "Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti'nde İş ve Yatırım Olanakları Toplantısı"nda konuşan Khabadze, iki ülke arasındaki ticaret hacminin kimlikle geçiş uygulamasıyla arttığını söyledi.

Khabadze, Sarp Sınır Kapısı'ndan sadece nüfus cüzdanı göstererek geçiş yapılabildiğini hatırlattı. Sarp Sınır Kapısı'ndaki yoğun geçişlerin her iki ülke ekonomisi içinde canlılık getirdiğini aktaran Khabadze, "Gümrüğün daha da geliştirilmesi ve geçişlerin yaygınlaştırılması için bir proje üzerinde çalışan bir komisyonumuz var" dedi.

Khabadze, Türkiye'yle ortak kurulan Batum Uluslararası Havalimanı'nın da fonksiyonel olarak iki ülke vatandaşlarına da hizmet verdiğini anlattı.

Gürcistan'ın geçen yıl AB ile ortaklık anlaşması imzaladığını, anlaşmayla Türk iş adamlarının bir nebze zorlanmaya başladığını anlatan Khabadze,  şöyle dedi:

"AB ile ortaklıkla Gürcistan çok sayıda avantaj sağladı. Diğer ülkelerden gelecek yatırımcılar için de çok özel bir hale geldi. Bu bağlamda Türk yatırımcıların bazı sıkıntılarla karşılaştığı doğrudur. Ama Türk yatırımcılara vizeye yönelik 2 iyileştirme yapıldı. İdeal noktaya gelinene kadar bu düzenlemeler sürecek."

DEİK/ Türkiye- Gürcistan İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin ise geçen yıl itibarıyla Gürcistan'ın en fazla ihracat yaptığı dördüncü ülkenin 240 milyon dolar ile Türkiye olduğunu belirterek,  Gürcistan'ın en fazla ithalat yaptığı ülkenin de 1 milyar 727 milyon dolarla Türkiye olduğunu aktardı.

Gürcistan'ın, dışa açılım politikasını geçen 12 sene içinde adım adım hayata geçirdiğini, iki ülke arasında ticari, ekonomik ve kültürel bağların sorunsuz bir şekilde yürümesinin yanı sıra mart ayında ilk defa üst düzey iş birliği konseyi görüşmelerinin yapılacağını belirten Erkin, şöyle devam etti:

"Gürcistan'ın zengin su kaynakları ve Türkiye'nin gelişen enerji ihtiyacı göz önüne alındığında, söz konusu alanda Türkiye'den yatırımcı firmaların artması kuvvetle muhtemeldir.  Yaklaşık son 5-6 senedir, Gürcistan'ın dış ticarette en büyük partneri olan Türkiye'nin avantajını yitirmemesi için kaliteden ödün vermemeli ve Gürcistan'ın gelişen yapısını sürekli takip ederek ona göre çalışmalarını sürdürmelidir. Gürcistan zengin su kaynaklarına sahip olması sebebiyle Türk yatırımcıların ilgisini çeken bir bölge, Gürcistan tarafına geçişte tek pencere uygulamasını Gürcü tarafı başarıyla sürdürüyor. Kars-Tiflis- Bakü Demiryolu Hattı tamamlandığı zaman, Avrupa-Çin arasındaki en kısa güzergah olacak. Bu hat Özbekistan ve Kazakistan'a da hizmet verecek. "

Toplantıya Batum Başkonsolusu Yasin Temizkan ve Gürcistan'ın İstanbul Başkonsolosu Irakli Asaishvili de katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement