Gürcüce Sertifikalarını Aldılar - Son Dakika
Yerel

Gürcüce Sertifikalarını Aldılar

Gürcüce Sertifikalarını Aldılar

Ünye Acara Gürcü Dostluk Kültür Derneği’nin başlattığı Gürcüce Dil Kursu, 3 ay süren eğitimlerin ardından sona erdi.

16.04.2015 11:36

Ünye Acara Gürcü Dostluk Kültür Derneği'nin başlattığı Gürcüce Dil Kursu, 3 ay süren eğitimlerin ardından sona erdi.

Kültürel değerlerin kaybolmaması ve dostluk köprülerinin sağlam temeller üzerinde gelişmesi amacıyla Ünye Acara Gürcü Dostluk Kültür Derneği tarafından Gürcüce Dil Kursu açıldı. Dernek merkezinde açılan ve eğitmenliğini Hülya Çiloğlu'nun yaptığı 3 ay süren dil kursuna katılan ve başarılı olan 45 kursiyer sertifika almaya hak kazandı.

Dernek binasında düzenlenen sertifika töreninde konuşma yapan Ünye Acara Gürcü Dostluk Kültür Derneği Başkanı Mehmet Ali Gürsoy, "Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği 1978 yılında bir karar alıyor ve Sovyet Rusya'sında ki bütün anadilleri yasaklıyor. Bu yasak kararından sonra 14 Nisan 1978'de Tiflis'te 100 bin Gürcü ayaklanıyor. Gürcülerin ana dil yasağına yaptıkları mücadele neticesinde kitlelerin sokağa dökülmesi başlıyor. Dünya tarihinde kanla sonuçlanmayan tek ayaklanma oluyor. Bu ayaklanmadan sonra da Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti geri adım atıyor ve ana dilde eğitimi yasaklamayı kaldırıyor. Bu sebeple Gürcistan 14 Nisan'ı Dedaena (Ana dil)günü olarak kutluyor" dedi.

Gürsoy ayrıca Gürcistan'ın bağımsızlığını kazanma sürecini anlatırken, "9 Nisan 1989'da Gürcistan'ın bağımsızlık günüdür. Tiflis'te binlerce Gürcü sokağa çıkıp Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden ayrılacağını ifade etti ve bu ayaklanma kanla bastırıldı. Sovyet Ordusu zehirli gazla müdahale sonucu parlamentonun önünde ayaklanan Gürcülerin ölümüne sebep oldular. 9 Nisan 1991 yılında da parlamento bağımsızlığını ilan etti. Gürcistan'dan sonra domino etkisiyle Türkmenistan, Ermenistan ve Azerbaycan da bütün Sovyetler Birliği'ne yayıldı" diye konuştu.

Konuşmanın ardından kursu başarılı ile tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gürcüce Sertifikalarını Aldılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement