TBMM KİT Başkanı: Dumlupınar Üniversitesine Sahip Çıkılmıyor - Son Dakika
Yerel

TBMM KİT Başkanı: Dumlupınar Üniversitesine Sahip Çıkılmıyor

TBMM KİT Başkanı: Dumlupınar Üniversitesine Sahip Çıkılmıyor

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Başkanı, Dumlupınar Üniversitesine gerektiği kadar sahip çıkılmadığını belirterek, hem Kütahyalıları eleştirdi.

21.07.2014 12:45  Güncelleme: 13:45

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay,

Dumlupınar Üniversitesi'ne (DPÜ) gerektiği kadar sahip çıkılmadığını belirterek, hem Kütahyalılar'ı, hem de üniversitenin geçmiş ve mevcut yönetimini eleştirdi.

Kinay, Kütahyalılar'ın geçmişte üniversitesinin tanıtımı için vakıf kurduğunu ancak, bunun o dönemin yönetimi tarafından 'Biz kendi vakfımızı kurarız' diyerek, kurulan vakıftan ayrıldığını anımsattı. Kinay, bu durumun 'Kütahya'nın geri kalmışlığını açıklayan nedenlerden birisi' olduğunu kaydetti.

DPÜ'de halen 44 bin 603 öğrencinin eğitim gördüğünü dile getiren Hasan Fehmi Kinay, "Kütahyalılar, Dumlupınar Üniversitesi'ne gerektiği gibi sahip çıkmıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerin çok daha yüksek düzeyde olması gerekir. 1992 yılında DPÜ ilk kurulduğunda biz dönemin Valisi Kaya Uyar'la birlikte Kütahya Üniversite Kültür ve Tanıtım Vakfı'nı kurmuştuk. Amacımız üniversitenin emekleme devresinde Kütahyalıların desteğini artırmak maddi ve manevi destek sağlamaktı. Mesela o dönemde üniversiteye vakıf olarak bir diş ünitesi hediye ederek Kütahyalıların sembolik de olsa iyi niyetle üniversitesine sahip çıktıklarını göstermiştik. Daha sonra DPÜ 'biz kendi Vakfımızı kuracağız' dedi ve KÜTAV'dan üniversite ibaresini çıkartmamızı istediler. Böylece, DPÜ ile KÜTAV yani Kütahyalıların bağlarını koparmış oldular. Biz de adet böyledir. Herkes krallık peşinde olduğundan birisi diğerinin derdine ortak olmak istediğinde, 'bugün derdime ortak olan yarın kararıma da ortak olur' diyerek mümkün olduğunca uzaklaştırırız. Bu bizim geri kalmışlığımızı açıklayan nedenlerden biri. Üniversite vakfının da gelirleri kayboldu ve sonuç sıfır. Geçmişten ders çıkaralım ama geçmişe takılmayalım" diye konuştu.

DPÜ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İÇİN DERNEK KURULDU

Şehrin ile üniversitenin mutlaka bütünleşmesi gerektiğini anlatan Milletvekili Kinay, "Şimdi İlahiyat Fakültesi için bir dernek kuruldu. Kütahyalılar İlahiyat Fakültesine büyük bir külliye yapacaklar. Hem İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli hocamızı hem de Dernek Başkanı Nurettin Kaplan ağabeyi tebrik ediyorum. Bizim de böyle bir çabanın içinde tuzumuz olsun isteriz. Devlet binaları yapar. Zaten yapıyor. Üniversitemize bu güne kadar ne yaptıysa devlet yapmıştır. Mesele bina değil. Şehrin üniversiteyle bütünleşmesi için kendinden bir şeyler verip kurumuna sahip çıkması lazım. Şehir ruhu böyle şekilleniyor. 'Hayırlı işlerde yarışınız diyor' sevgili Peygamberimiz. Bizim bu inançla çevremizdeki boşlukları şehir ruhuyla doldurmamız gerekiyor. Şehrin sosyal maliyeti vardır. Buna en başta şehrin belediyesi o da yetmez Ticaret ve Sanayi odası katlanması lazım. İş adamları ve hayırseverleri sosyal projeler geliştirip buna katkı vermeye teşvik etmeliyiz.Dumlupınar Üniversitesi tanıtım faaliyetlerine 2012 de çok yoğun bir kampanya düzenlenerek ivme kazandırılmıştı. Dönemin Valisi, Rektörü bu işi profesyonel firmalara vermişti. Gerçi kaynak sorunu yaşadıklarını da biliyorum. Sonuçta en yüksek öğrenci artışı o yıl gerçekleşmişti. Mesela DPÜ tanıtım faaliyetleri için gerek Kütahya Valiliği, Kütahya Belediye Başkanlığı ve KÜTSO bir araya gelerek bu işe sosyal sorumluluk olarak el atabilirler. Hatta el atmalılar. Hem şehre gelen her öğrenci tüccara, Belediyeye, İl Özel idaresine kaynak sağlamıyor mu? O halde bunun için kaynak harcamaya değer. DPÜ'de, 2003 yılında 22 bin 347 olan öğrenci sayısı, 2013 yılında 44 bin 603'e ulaşmış durumdadır. Yapılacak tanıtımlar ile bu sayı daha da artabilir" ifadelerini kullandı.

Milletvekili Kinay, tanıtım için kendisinin TRT'den destek isteyebileceğini söyleyerek, "Benim de katkım çok olur. Ancak, ilk adım DPÜ'den gelmeli. Ortak çalışma kültürünü tesis etmek için onlar koşturacak ve Kütahyalıları mindere çekecekler. Arkası gelir. Hem de büyük bir zevkle iştiyakla Kütahyalılar çaba harcarlar" şeklinde konuştu. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel TBMM KİT Başkanı: Dumlupınar Üniversitesine Sahip Çıkılmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement