Hasankeyf "Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı" Adayı Oldu - Son Dakika
Yerel

Hasankeyf "Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı" Adayı Oldu

Hasankeyf "Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı" Adayı Oldu

Batmanın Hasankeyf İlçesi, Europa Nostra ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü tarafından "Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı" adayı seçildi.

13.12.2015 13:37

Antikkent, Avrupa gündeminde

Batmanın Hasankeyf, "Büyük tehlike altındaki 7 Kültür varlığı" adayı oldu.

2016 yılı "Büyük tehlike altındaki 7 Kültür varlığı" programı için kısa listede yer alan 14 anıt eser ve miras alanı, kültürel miras konusunda Avrupa'nın önde gelen kuruluşu Europa Nostra ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü tarafından farklı disiplinlerden uzmanların katılımıyla bir panel gerçekleştirildi.

Program listesinde Türkiye'den Hasankeyf antik kenti ve çevresi de yer alıyor. Uzmanların verdiği karara göre, Hasankeyf'in eşi bulunmayan bir "Açık Hava Müzesi" olduğu belirtildi.

"ESERLERİN KORUNMASI İÇİN PROJE NEDEN YOK?"

Europa Nostra ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü tarih ve kültürel yapı uzmanlarının açıklamasında "Neolitik mağaralardan Roma kalıntılarına ve Orta Çağ anıtlarına kadar pek çok esere ev sahipliği yapan Hasankeyf eşi bulunmaz bir müzedir. Ilısu Hidroelektrik Santrali projesinin planlandığı gibi uygulanması durumunda, Hasankeyf'in % 80'i barındırdığı inanılmaz zengin, çok kültürlü tarihi değere ve mirasa karşın sular altında kalacaktır. Buna rağmen antik kentteki eserlerin taşınması ve korunması için uluslararası ölçekte onaylanmış bir plan bulunmamaktadır. Hasankeyf, yürüttüğü kampanya ulusal ve uluslararası pek çok kuruluş tarafından destek gören Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı tarafından 2016 yılı 'Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı' programına aday gösterilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Hasankeyf 'Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı' Adayı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement