İHD Cizre Raporunu Açıkladı - Son Dakika
Güncel

İHD Cizre Raporunu Açıkladı

İHD Cizre Raporunu Açıkladı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi tarafından Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşanan olaylara ilişkin hazırlanan rapor açıklandı.

20.01.2015 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi tarafından Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşanan olaylara ilişkin hazırlanan rapor açıklandı. Raporda, ilçe yaşanan olayların PKK ile Hüda-Par arasında yaşanan bir çatışma olmadığı ileri sürülürken, ilçe halkının tedirginliklerinin devam ettiği belirtildi.

27 Aralık günü Şırnak'ın Cizre ilçesinde başlayan olaylarda bugüne kadar 6 kişinin ölümüyle sonuçlandı. İlçede yaşanan olayları tespit etmek üzere İHD Genel Merkezi tarafından bir heyet oluştu. Heyet önceki gün Cizre'de yaptıkları inlemeleri rapor haline getirerek, İHD Diyarbakır Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

"HALKTA OLUŞAN TEDİRGİNLİK NEDENİYLE VE KENDİLERİNİ SAVUNMAK GÜDÜSÜYLE HENDEKLER KAZILMIŞ"

Raporu okuyan İHD Genel Başkan Yardımcısı Osman Sözen, Cizre ilçesinde 27 Aralık günü başlayan ve bugüne kadar aralıklarla devam eden olaylarda 4'ü çocuk, 6 kişinin öldüğünü, olayları yerinde tespit etmek ve olaylara ilişkin bütünlük bir değerlendirme yapmak amacıyla Cizre'de temaslarda bulundukların ifade etti. Cizre'de sivil toplum kuruluşları, tanıklar ve olayın mağdurlarıyla görüştüklerini aktaran Sözen, Şırnak Valiliği ile Cizre Kaymakamlığıyla görüşme talebinde bulunduklarını fakat valilik ve kaymakamlık görüşmek konusunda bir cevap vermediklerinden dolayı görüşme sağlayamadıklarını dile getirdi. Sözen, "Heyet olarak yapmış olduğumuz inceleme çalışmaları ve görüşmelerde sağlanan verilere dayanarak tespitlerimizi paylaşacak olursak, Cizre'de kazılan hendeklerinin bir çoğunun, 27 Aralık 2014 tarihinde meydana gelen ve bir çok kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olaylar nedeniyle halkta oluşan tedirginlik nedeniyle ve kendilerini savunmak güdüsüyle hendekler kazılmış. Yaşanan ölümler nedeniyle Cizre halkında gergin bir bekleyiş ve kaygı olduğu, yaşam hakkı ihlal edilenlerin çoğunun çocuk olması nedeniyle özellikle çocukların can güvenliğinin olmadığı ve her an herkesin yargısız bir şekilde infaz edilebileceği endişesi yaşanıyor. İlçede olayların başladığı günden bu yana zırhlı araçların plaka takmadan, plakasız bir şekilde ilçe merkezinde dolaştıkları, bu durumun asıl amacının gerçekleşen ölüm olaylarında delil karartmaya yönelik olduğu tespit edildi" dedi.

"DELİLLER TAMAMEN ORTADAN KAYBOLDUKTAN SONRA İNCEME YAPILMIŞ"

Sözen, açıkladığı raporda, Cizre'de yaşanan olayların PKK ile Hüda-Par arasında gerçekleşmediğini ileri sürerek, şöyle devam etti:

"Cizre'de gerçekleşen infazların basına yansıdığı gibi Hüda-Par ile PKK arasındaki çatışmadan kaynaklanmadığı, güvenlik güçleri tarafından öldürme kastı ile ve hedef gözetilmek suretiyle infazların gerçekleştirilmiş olduğu tanık beyanları ile net açık bir şekilde ifade edilmiştir. Cizre'de meydana gelen ölüm olaylarında etkili bir soruşturma yürütülmediği, delillerin toplanmadığı, olay yeri inceleme ekiplerinin olaydan birkaç gün sonra deliller tamamen ortadan kaybolduktan sonra inceme yapıkları tespit edilmiştir."

"BARIŞ ORTAMININ SAĞLANMASINA YÖNELİK ÇABADAN RAHATSIZ OLAN GRUPLAR VAR"

Cizre ilçesinde yaşanan olaylara ilişkin kanaat ve önerilerini açıklayan Sözen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Barış ve müzakerenin devam etmesi adına bölge halkının duyarlı davranmasına rağmen, güvenlik güçleri tarafından barış ortamının sağlanmasına yönelik çabadan rahatsız olan gruplar var. Gerçekleştirilen yargısız infazlar nedeni ile Cizre'de yaşayan vatandaşların can güvenliği kalmamış. Hükümet tarafından dile getirilen paralel yapı uzantısı söyleminin etkili soruşturma yapmayı engelleyen, genel ve failleri koruyan bir söylem olduğu, paralel yapı veya devlet içinde faaliyet gösteren herhangi bir yapının eylemi olduğunun kabulü halinde dahi devletin bunu araştırmak ve sorumluları yargı önüne çıkarıp cezalandırması gerekiyor." - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İHD Cizre Raporunu Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement