İlçede Hünnapı İlk Kez 40 Yıl Önce Yetiştirdi - Son Dakika
Yerel

İlçede Hünnapı İlk Kez 40 Yıl Önce Yetiştirdi

İlçede Hünnapı İlk Kez 40 Yıl Önce Yetiştirdi

Antalya’nın Finike ilçesinde yaşayan 81 yaşındaki Salih Kızılca, anavatanı Güneydoğu Asya olan ve Türkiye’de Marmara, Güney Anadolu ve Ege bölgesinde yetişen hünnap bitkisini, Finike ilçesinde ilk kez kendisinin yetiştirdiğini söyledi.

08.09.2014 14:47

Antalya'nın Finike ilçesinde yaşayan 81 yaşındaki Salih Kızılca, anavatanı Güneydoğu Asya olan ve Türkiye'de Marmara, Güney Anadolu ve Ege bölgesinde yetişen hünnap bitkisini, Finike ilçesinde ilk kez kendisinin yetiştirdiğini söyledi.

Birçok iklime uyum sağlayabilen Hünnap Bitkisi hakkında Salih Kızılca; "Yaklaşık 40 yıl önceydi. Hünnap bitkisinin fazla bilen yoktu. Çok lezzetli ve sağlık açısından çok faydalı olduğu bilinen hünnapı bahçeme bir adet diktim. Fidanın büyüdükçe etrafına saçak saldığını ve bu saçaklardan yeni fidanlar oluştuğunu gördüm. Bu fidanları tüplere aldım. Bahçemin diğer bölgelerine diktim. İsteyen tanıdıklarıma da verdim. Hünnap hem etrafa yayıldı hem de yaklaşık 5 Bin metrekarelik bir bahçe oluştu. Uzun yıllar bu meyvelerden para kazandım" dedi.

Son yıllarda evimin önünde küçük bir alanda fidan üretip sattığını anlatan Kızılca, "Hünnap şimdi Finike, Kumluca, Demre ve Elmalı'da çok yaygın bir şekilde üretiliyor. Ama bahçe kenarlarında hünnap bitkisinin aşılısını yetiştiriyorlar. Aşılı hünnap ağaçlarına biraz fazla su verseniz elma kurdu yer. Yaban hünnaplar hem lezzetli hem de dayanıklıdır. Bu yüzden ticarete uygun olanı budur" diye konuştu.

Araştırdığına göre hünnapın göğüs ağrılarına, boğaz ağrılarına, bağırsaklara iyi geldiğini söyleyen Kızılca, hünnapın üreticiler için iyi bir ticari alanı olduğunu belirtti. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İlçede Hünnapı İlk Kez 40 Yıl Önce Yetiştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement