İlk Yerli Sondaj Kulesi Hazır - Son Dakika
Güncel

İlk Yerli Sondaj Kulesi Hazır

İlk Yerli Sondaj Kulesi Hazır

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Sırada Türk tersanelerinde üretilecek ilk yerli sondaj deniz platformu var" dedi.

20.08.2014 14:41  Güncelleme: 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de, 2013 yılında petrol ve doğalgaz bulma ümidiyle 173 kuyu açıldı. Bu umutla harcanan para ise tam 7.4 milyar dolar. Bunun 5 milyar doları ithal ekipmanlara ayrıldı. Ankara'da bir firma tarafından yapılan ilk yerli petrol ve doğalgaz sondaj kulesi, Türkiye'ye petrol ve gaz aramaya devam ederken bu harcama kalemini azaltma umudunu da beraberinde getiriyor.

11 YILDA 2.3 MİLYON METRE SONDAJ

İlk yerli sondaj kulesini tanıtmak üzere bir basın toplantısı düzenleyen Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Son 11 yılda Türkiye'de 2.3 milyon metre sondaj yapıldı. Biz yerli sondajlarda bu makineyi kullanacağız. Irak'ın ve Suriye'nin istikrara kavuşması ile ve İran'da bu makineleri kullanma imkanımız olabilir. İleride tüm sondaj makinelerine talebin arttığını göreceğiz. Bu kulenin yapılması Türkiye'ye çok ciddi bir katkı sağlayacak " dedi.

Bakan Yıldız, sondaj kulesinden sonra Türkiye'de ilk yerli sondaj platformunun da üretilmesini amaçladıklarını belirtti. Yıldız, "Bunun maliyeti 1 milyar dolar. Bu kabiliyetin bizim tersanelerimizde olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

İLK TPAO KULLANACAK

23 sondaj faaliyeti sürdüren Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), ilk yerli kuleyi de kullanmaya başlayacak. Türkiye'de ortalama 4-5 bin metrelerde sondaj faaliyeti yapılıyor, yapılan en derin sondaj ise 7 bin 500 metrede. Ankara'da üretilen bu makine ise 7 bin metreye kadar sondaj yapma kapasitesine sahip.

Kulenin üretimini yapan şirketin sahibi Vural Erbilgin, ithal edilmesi durumunda fiyatı 40-50 milyon doları bulan kulenin üretiminin yarı fiyatına yapıldığını söyledi. Makinenin yüzde 90'ının yerli malzeme ile üretildiğini de belirten Erbilgin, sadece hidrolik aksamın İtalya'dan satın alındığını ifade etti.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel İlk Yerli Sondaj Kulesi Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement