İnternetten Klima Satışı 2 Katına Çıktı" - Son Dakika
Güncel

İnternetten Klima Satışı 2 Katına Çıktı"

Yaz sıcaklarından bunalan tüketiciler, ücretsiz gönderim, aynı gün kargo ve çeşitli indirim avantajları nedeniyle klima alımlarında e-ticaret sitelerine yöneldi.

09.08.2015 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜSEYİN DEMİR - Yaz sıcaklarından bunalan tüketiciler, ücretsiz gönderim, aynı gün kargo ve çeşitli indirim avantajları nedeniyle klima alımlarında e-ticaret sitelerine yöneldi. Sıcak yaz günlerinin olmazsa olmazı haline gelen klimaların internetten siparişinde geçen yıla göre iki kat artış yaşandı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kliksa.com Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, yılın her döneminde klima satışı yaptıklarını, ısıtma fonksiyonu da bulunduğu için kış aylarının ılıman geçtiği Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kış döneminde de tercih edildiği bilgisini verdi.

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte mayıs ayında klima satışlarının hareketlendiğini belirten Safkan, "10 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasındaki dönemde en yüksek satışların gerçekleştiğini görüyoruz. Satışlarımız mevcut hızla devam ederse, bu yıl 2014'e göre 2 kat klima satışı gerçekleştirmiş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Safkan, temmuz ayından itibaren klimalar özelinde sundukları cazip fiyatların yanına "ücretsiz kargo" kampanyasını da eklediklerini, "aynı gün kargoya teslim" seçeneğinin de sıcaklardan bunalan tüketicilerin yardımına koşan bir diğer önemli seçenek durumunda olduğunu bildirdi.

-"Tüketiciler en çok Inverter özelliğine sahip klimaları tercih etti"

Inverter teknolojisinin klimalarda kullanımının yaygınlaşmasıyla, satışların önemli bir kısmının Inverter özelliğine sahip A+ ürünlere kaydığını belirten Safkan, şunları kaydetti:

"Çalışma hızını otomatik kendi ayarlaması sonucu enerji tüketimini azaltması ve on-off dediğimiz klasik klimalara oranla senede yüzde 30 ile yüzde 40 arasında elektrik tasarrufu sağlaması, tüketicilerin Inverter özelliğine sahip klimaları tercih etmelerindeki en önemli sebepler arasında yer alıyor. Özellikle Inverter teknolojisinin ön plana çıkması ve tercih sebeplerinin başında gelmesi, bu yıl A+ ve A++ klimaların daha çok rağbet görmesine neden oldu."

Safkan, müşterilerinin saat 14.00'a kadar verdikleri klima siparişlerini aynı gün kargoya teslim ettiklerini belirterek, "Kurulumla ilgili önemli konu, kurulumu yapacak servislerin klimanın alındığı döneme dair yoğunlukları. Bu husus göz önünde bulundurulduğunda, 10 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında kurulum hizmeti 2 gün içinde alınırken, yılın diğer günlerinde kurulum hizmeti ürün teslimatının ardından alınabiliyor" ifadelerini kullandı.

Klima almaya karar veren tüketicilerin, klima ile ilgili beklentilerini ve ihtiyaçlarını doğru tespit etmeleri gerektiğini vurgulayan Safkan, şu açıklamalarda bulundu:

"Klimanın soğutma ve ısıtma kapasitesi belirlenirken sadece mekanın hacminin değil, orada bulunan insan sayısının, ortamda kullanılan ve ısı üreten cihazların ve diğer ek ısı kayıp ve kazançlarının da hesaplanması gerekir. Ayrıca cihazdan istenilen verimin alınması için sadece kapasitesinin doğru seçilmesi yeterli değil. Ürün tipinin havayı en iyi dağıtabilecek tipte seçilmesi ve klimanın oda içerisinde doğru yere montajı, sorunsuz ve verimli bir klima kullanımı için önem arz ediyor."

-Klima fiyatları ortalama 700 TL

Türkiye'nin en büyük pazaryerlerinden sahibinden.com'un 2015 yılı klima ilan ve ortalama satış rakamlarına ilişkin verilerine göre yılın ilk 7 ayında gerçekleşen klima satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82 arttı. Klima fiyatları ise geçen yıla oranla yüzde 8 oranında artarak ortalama 700 TL oldu.

En çok klima satışının yapıldığı ay temmuz olurken, 2015 temmuz ayındaki klima satışları, yaz sıcaklarının bastırmasının da etkisiyle haziran ayına göre yaklaşık yüzde 50 oranında artış gösterdi.

sahibinden.com verilerine göre en çok klima satışı İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul'u sırasıyla İzmir, Antalya, Ankara ve Adana izledi. En çok Arçelik marka klimalar satın alındı. Arçelik'i Vestel, Beko ve Demirdöküm takip etti.

sahibinden.com aracılığı ile gerçekleşen satışlarda, tüketiciler tercihlerini enerji tasarrufu yüksek A sınıfı klimalardan yana kullandı. Geçen yıla oranla A sınıfı klimaların satışı yüzde 81 oranında arttı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İnternetten Klima Satışı 2 Katına Çıktı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement