İran Dışişleri Bakanlığı Basın Toplantısı - Son Dakika
Politika

İran Dışişleri Bakanlığı Basın Toplantısı

Tahran, nükleer faaliyetlere ilişkin yürütülen müzakerelerin "medyatikleştirilmemesi" konusunda karşı tarafı uyardı İran Dışişleri Bakanı Zarif, İspanya ve Çin’i ziyaret edecek Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham: “Bazı bölgesel meseleler konusunda farklı görüşte olsak da Türkiye ile yapıcı bir diyalog.

22.10.2014 15:31

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Tahran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin yürütülen müzakerelerin "medyatikleştirilmemesi" konusunda karşı tarafı uyardı.

Afham, haftalık basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Viyana'da 2 gün sürecek, "teknik uzmanlar" düzeyindeki müzakereler hakkında Afham, "Bugün başlayacak müzakereler daha önceden de planlandığı gibi teknik konuları içeriyor. Daha üst düzeyde yapılacak müzakere tarihi için görüşmeler devam ediyor" dedi.

Müzakereler için belirlenen son tarihe yaklaşıldığını ve bunun artık uzatılmayacağını aktaran Afham, "Müzakere taraflarına belirlenen son tarih için geri kalan hassas zamanda henüz görüşmeleri devam eden ve bir sonuca bağlanmayan konuları medyatikleştirmemelerini tavsiye ediyoruz" ifadesini kullandı.

"Hala inceleme aşamasında olan bazı teknik sorunlar mevcut" diyen Afham, müzakerelerde ayrıntıların büyük bir titizlikle incelendiği bir aşamaya gelindiğini kaydetti.

Geçen yıl, İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'nın (5+1) temsilcileri arasında gerçekleşen ve uluslararası yaptırımların azaltılması karşılığında Tahran'ın da nükleer programını kısıtlamasını öngören görüşmeler, 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmayla sonuçlanmıştı.

Kapsamlı anlaşmanın 20 Temmuz 2014'e kadar yapılması öngörülmüş ancak daha sonra defalarca bir araya gelen taraflar, bu anlaşmanın 24 Kasım 2014'e kadar uzatılmasını kararlaştırmıştı.

Afham ayrıca, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in gelecek hafta İspanya ve Çin'e resmi ziyarette bulunacağını da duyurdu.

" Türkiye'yle aramızda yapıcı bir diyalog var"

Sözcü Afham, İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin seyrine dair yöneltilen bir soruyu, "Komşu ülke Türkiye ile birçok alanlar iş birliği içerisindeyiz. İki ülke bölge konuları hakkında yapıcı bir diyaloğa sahip. Bölge ülkeleri arasındaki diyalog ve iş birliğinin arttırılmasının bölge sorunlarının çözümünde önemli rol oynayacağına, mevcut şartların daha da karmaşık bir hal almasını önleyeceğine inanıyoruz" şeklinde cevapladı.

İki ülkenin "bölge meselelerinde her zaman aynı görüşte olmadığını" dile getiren Afham, ancak bu durumun iki ülke arasındaki yapıcı diyaloğa ve iş birliğine engel teşkil etmediğini söyledi.

Afham ayrıca, Türkiye ile İran arasındaki sınır geçişlerinde, "taşıtlardan akaryakıt fiyat farkı alınması" konusundaki ihtilafın sorulması üzerine, "İki ülke arasındaki transit konusunda teknik sorunlar meydana gelmiş olabilir. Sorunların ortadan kaldırılması için görüşmeler devam ediyor ve umarız kısa zamanda çözüm sağlanır. Yaşanan teknik sorunların alınmış siyasi bir karar içermediğini açıkça vurguluyorum" ifadelerini kullandı.

"Bölgenin hassas durumu göz önünde bulundurulmalı"

Suudi Arabistan'ın son dönemde İran'a yönelik açıklamalarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham, bölgenin çok hassas bir dönemden geçtiğine değinerek, "Bölge sorunlarının çözümü için diyalog ve iş birliğine ihtiyaç var. Böyle bir durumda görüş belirtirken bunun bölgenin hassasiyeti göz önünde bulundurularak yapılması beklenir. İş birliğinin oluşması ve uyum ortamının sağlanmasını engelleyecek her türlü girişim ve açıklamanın mevcut duruma faydası olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu. - İran

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İran Dışişleri Bakanlığı Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement