İzmir Aliağa Yenişakran Ceza İnfaz Kurumu'na İlişkin İddialar - Son Dakika
Yerel

İzmir Aliağa Yenişakran Ceza İnfaz Kurumu'na İlişkin İddialar

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Cezaevleri Alt Komisyonu Başkanı Yıldırım."İddia edildiği gibi kamuoyunu derinden sarsacak cinsel istismar, taciz ve sistematik işkence gibi olayların olmadığına şahit olduk".

03.06.2013 20:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Ceza ve Tutukevleri Alt Komisyonu Başkanı Murat Yıldırım, Aliağa Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda mahkumların işkence ve onur kırıcı muameleye maruz kaldığı iddialarına ilişkin, "İddia edildiği gibi kamuoyunu derinden sarsacak cinsel istismar, taciz ve sistematik işkence gibi olayların olmadığına şahit olduk" dedi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Ceza ve Tutukevleri Alt Komisyonu üyeleri, İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde bulunan Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi'ndeki incelemelerini tamamladı.

Cezaevi çıkışında gazetecilere açıklamada bulunan komisyon başkanı Murat Yıldırım, komisyon üyeleriyle birlikte cezaevinde incelemede bulunduklarını, yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade etti. Çocuk ve genç mahkumlarla tek tek görüştüklerini belirten Yıldırım, "İddia edildiği gibi kamuoyunu derinden sarsacak cinsel istismar, taciz ve sistematik işkence gibi olayların olmadığına şahit olduk" dedi.

Cezaevinde görevli memurların da böyle bir iddia ile gündeme gelmekten büyük rahatsızlık duyduklarını, durumu "kabul edilebilir bulmadıklarını" söylediklerini, cezaevindeki münferit olayların da tespit edilerek üzerine gidilmesini istediklerini bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Doğrusu biz de birçok odada çocukları dinlediğimizde, bu olayların olmadığını, iddialardan kendilerinin de ailelerinin de rahatsız olduğunu ifade ettiler. Ailelerden de cezaevine gelişimiz sırasında çocuklarının sıkıntı çekip çekmediğinin tespit edilerek kamuoyuna duyurulması yönünde istekleri olmuştu.

Bu arada bazen ferdi gelişen olaylar var. Daha önceden tespit edilen ve savcılık tarafından da takip edilen durumlar var. Bunlar hem idari hem de adli olarak takip edilmektedir. Bakanlık tarafından da 2 tane kontrolör gönderilmiş durumda. Bu müfettişlerin de şu anda çalışmalarını yaptığı, son 6 aydan itibaren bütün kayıtları inceledikleri bize bildirildi.

Diğer taraftan iddialardan birisi de çocuklardan 2 tanesinin hastaneye gönderilmediği yönündedir. Bu iddianın da doğru olmadığını tespit ettik. Bir çocuğun 21, diğer çocuğun da 33 kez hastaneye gittiği tespit edildi. Hortumla, kornişle dövülme iddialarını bir çok koğuştaki çocuklara sorduk, ifadelerine göre böyle bir olayın olmadığı belirtildi. Bir iki koğuşta doğru olduğunu söylendi. Bunu iddia eden çocuklardan birinin akli olarak yüzde 48 zeka özürlü olduğu da tespit edilmiştir. Burada görevli memurların kesinlikle böyle bir şey yapmadığı yönünde ifadeler çoğunlukta ancak şikayet söz konusu olduğu için de cezaevindeki Cumhuriyet Başsavcısı adli olarak tahkikat başlatmış ve soruşturma devam ediyor."

Yıldırım, iddialardan yola çıkarak, yalan yanlış beyanlarla kamuoyunun yanıltıldığını düşündüğünü bildirdi.

Diğer konuşmalar

Komisyon üyesi BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de komisyon başkanı Yıldırım kadar bu durumu gönül rahatlığı ile ifade edemeyeceğini, çünkü gezdikleri koğuşların yarısında çocukların birbirlerini teyit eden, aynı ifadelerle karşılaştıklarını, bunu düşündürücü bulduğunu söyledi.

İnsan onurunu incitici muamelelerin olduğuna dair beyanlarla da karşılaştıklarını, yok sayılamayacağını ifade eden Kürkçü, "Ama bunun tam zıttı olarak herşeyin mükemmel, buranın 5 yıldızlı otel gibi olduğunu belirten, birbirinin aynı ifadeler de dinledik. O nedenle ben bütün bu yaptığımız araştırmanın sonuçlarını birlikte değerlendirmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Benim için iyi haber, Cumhuriyet savcısının, kendisine naklettiğim konularla ilgili idari soruşturmayı tamamlayıp, evrakı adli soruşturma için Aliağa Cumhuriyet savcılığına sevk etmiş olmasıdır" şeklinde konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise toplam 12 koğuşu dolaştıklarını, çocuk ve genç mahkumlarla teke tek görüşme imkanı bulduklarını, izlenimleri doğrultusunda cezaevi koşullarının daha da iyileştirilmesi için raporlar hazırlayacaklarını kaydetti. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir Aliağa Yenişakran Ceza İnfaz Kurumu'na İlişkin İddialar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement