İzmir – Xiamen Ticaret Köprüsü Kuruluyor - Son Dakika
Güncel

İzmir – Xiamen Ticaret Köprüsü Kuruluyor

Çin'in İzmir'i olarak nitelendirilen Xiamen şehri ile İzmir arasındaki ilişkiler her geçen gün bir adım ileri gidiyor.

09.09.2014 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

04 Ağustos 2014 tarihinde İzmir'e gelen Xiamen Ticaret Heyeti'nin daveti üzerine, 8-11 Eylül 2014 tarihlerinde Xiamen'de düzenlenen "Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı"na İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığında katılan İzmirli Başkanlar, Çin'de yakın ilgi gördü.

Açılıştan sonra Çin'de İngilizce yayınlanan China Daily Gazetesi'ne beyanat veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Xiamen'in dost ve kardeş şehirlerinin başkanlarının katıldığı "Uluslararası Kardeş Kentler Forumu"nda 18 ülke temsilcisi içerisinde ilk söz verilen isim oldu. Kocaoğlu, Çinli işadamlarını İzmir'de yatırım yapmaya davet etti.

Türkiye'nin en fazla dış ticaret açığı verdiği ülkelerin başında gelen Çin Halk Cumhuriyeti'ne ihracatımızı arttırmak ve dış ticaret dengesizliğini gidermek için Çin'in Xiamen kentinde 8-11 Eylül 2014 tarihlerinde düzenlenen "Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı"na İzmir, Ege İhracatçı Birlikleri Organizasyonu'nda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığında, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı M. Kadri Gündeş'ten oluşan bir heyet ile katıldı. Heyete Ekonomi Bakanlığı Guanzhou Ticaret Ateşesi Hasan Köse'de eşlik etti.

İzmir heyeti ilk olarak Çin Halk Cumhuriyeti'nin büyük önem verdiği "Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı'nın açılış seramonisine katıldı. Fuar açılışı sonrasında stantları gezen İzmir heyeti, öğle yemeğinde ise; 4 Ağustos 2014 tarihinde İzmir'i ziyaret eden Xiamen Ticaret Heyeti'ne başkanlık eden Çin Komünist Partisi Xiamen Komitesi Daimi Komisyon Üyesi, Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Sekreteri ZHAN Cangzhou'nun konuğu oldu.

Zhan Cangzhou, İzmir'de çok güzel ağırlandıklarını, ziyaretlerinden 1 ay sonra İzmir'den güçlü bir heyetin kendilerini ziyaretinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Cangzhou, "İzmir ziyareti bizde çok derin izler bıraktı. İzmir'de güneşin batışını izlemek çok etkileyiciydi. İzmir – Xiamen arasında çok güzel gelişmeler olacağına inanıyoruz. Xiamen ve İzmir'in çok benzer yönleri var. Her ikisi de deniz, liman ve ticaret kenti. Birçok konuda birinci adımı atmış olduk. "Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı" çok görkemli. Çift taraflı yatırım için fırsatlar fuarı. İkili görüşmeler yapacağız bu görüşmelerle birlikte ortaklıklar kurabiliriz" diye konuştu.

ÇİN'İN İZMİR'DE BAŞKONSOLOSLUK KURMASI İLİŞKİLERİ DAHA DA GELİŞTİRECEK

Çin Halk Cumhuriyeti'nin İzmir'de Başkonsolosluk kurma kararı aldığını, bu kararın Çin Devleti'nin İzmir'i ne kadar önemsediğini ortaya koyduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'de kurulacak Başkonsolosluğun iki ülke ilişkilerinin gelişimine katkı sağlayacağını kaydetti.

İzmir'in 8500 yıllık tarihi, 5 bin yıllık limanı, 13 organize sanayi bölgesi, 2 tane serbest bölgesi, yetişmiş insan gücü ve gelişmiş bir kent kimliği ile yabancı yatırımcılar için yatırım yapılabilecek ideal bir kent olduğunu anlatan Kocaoğlu, "İzmir, Sanayi, turizm, sağlık, enerji yatırımları için son derece cazip bir şehir" dedi.

KOCAOĞLU, İLK KONUŞMAYI YAPAN BAŞKAN OLDU

Xiamen'in kardeş şehir olduğu ya da olmak istediği 18 şehrin belediye başkanı ve yetkililerinin katıldığı, "Uluslar arası Kardeş Kentler Forumu"nda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilk konuşma yapan Belediye Başkanı oldu.

"Sizlere Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Türkiye'den, dünyanın en önemli medeniyetlerine evsahipliği yapmış, barış ve huzur kenti İzmir'den getirdiğimiz kucak dolusu selam ve sevgiyi iletmekten büyük onur duyuyorum" diyerek konuşmasına başlayan Kocaoğlu, çağımızın en büyük sorununun toplumlar arasında, birbirini tanımamak ve sevmemekten kaynaklanan yapan düşmanlıklar olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Oysa dünyanın birbirine en uzak toplumlarının bile buluşabileceği, yakınlaşabileceği ortak paydalar bulmak hiç de zor değil" şeklinde konuştu.

"Birbirimizi sevmek için önce tanımalıyız. Kentlerimiz arasındaki kardeşlik ilişkileri bu anlamda büyük önem taşımaktadır" diyen Kocaoğlu şöyle devam etti: "Bu ilişkilerin gerçekten sağlıklı bir şekilde kurulması bizler tarafından küresel barış adına atılabilecek küçük ama çok değerli adımlar olacaktır. Birbirinden binlerce kilometre mesafedeki kentlerin, her biri başka bir kültüre ait insanlarını kaynaştırmak, birbirlerini tanımalarına imkan vermek, karşılıklı ticari ve kültürel ilişkileri geliştirmekle sağlanabilir."

İzmir'in dinamik yapısı, gelişen ekonomisi ve nitelikli insan gücü ile "Küresel ölçekte bir metropol" olmak için gerekli potansiyele fazlasıyla sahip olduğuna vurgu yapan Kocaoğlu, İzmir'in 8.500 yıllık geçmişi, büyük tarihi-kültürel çeşitliliği ve kirlenmemiş doğasıyla önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

İzmir'in, yakın coğrafyasının en önemli fuarcılık ve kongre merkezlerinden biri haline getirilmesinin hedefleri arasında ilk sıralarda yer aldığını kaydeden Kocaoğlu, "İzmir, temeli 1922 yılına kadar uzanan köklü bir fuarcılık geleneğine sahiptir. İnşaat çalışmalarını tamamlamak üzere olduğumuz Türkiye'nin en büyük fuar kompleksi, kentin fuarcılık sektöründeki büyümesini hızlandıracaktır. Tarımda da ciddi bir potansiyeli olan İzmir, Türkiye'nin en önemli pamuk, kuru üzüm, kuru incir ve zeytin üreticileri arasında ilk sırada yer almaktadır" şeklinde konuştu.

İZMİR FIRSATLAR KENTİ

Akdeniz'in en önemli ticari merkezlerinden biri olan İzmir'i tarihi, kültürel zenginliği, doğal değerleri, hızla büyüyen ekonomisi ve turizm olanaklarıyla tam bir "fırsatlar kenti" olarak tanımlayan Kocaoğlu, İzmir'de yabancı sermayeli 2.000 firmanın faaliyet gösterdiğini, bunlardan sadece 15 tanesinin Çinli olduğunu, bu sayının arttırılmasını arzu ettiklerini belirterek Çinlileri İzmir'e yatırım yapmaya çağırdı.

İzmir Yerel Yönetimi olarak, sanayi ve iş dünyasının temsilcileri ve İzmir halkı olarak, çok önemli bir potansiyele sahip olduklarının farkında olduklarını dile getiren Kocaoğlu, "Yakın bir gelecekte dünya liginde başa oynayabileceğimize de inanıyoruz. Kentin yerel yönetimi olarak; İzmirlilerin yaşam kalitesini artıran çevre ve ulaşım altyapılarının geliştirilmesi, hizmet kalitesinin artırılması, kentsel yenileme çalışmalarının desteklenmesi için yoğun çaba harcıyoruz. Başta jeotermal olmak üzere, alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik ediyoruz. Umuyor ve diliyorum ki, bu "çok özel" kenti, İzmir'i en kısa zamanda ziyaret edersiniz. Hoşgörülü ve sıcakkanlı insanları ile İzmir, sizleri ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacaktır" diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İzmir – Xiamen Ticaret Köprüsü Kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement