İzmirliler 1 Mayıs'ta Soma'yı Unutmadı - Son Dakika
Güncel

İzmirliler 1 Mayıs'ta Soma'yı Unutmadı

İzmirliler 1 Mayıs\'ta Soma\'yı Unutmadı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, Soma’da ölen 301 madenci de unutulmadı.

01.05.2015 17:35

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, Soma'da ölen 301 madenci de unutulmadı. Soma'da hayatını kaybeden Madenci Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak bir konuşma yaptı.

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları, Gündoğdu Meydanı'nda binlerce kişinin katılımıyla yapıldı. Bayram havasında geçen kutlamalara sendikalar, siyasi partiler, dernekler, sivil toplum kuruluşları ve genciyle yaşlısıyla çok sayıda vatandaş katıldı. İşçi Bayramı'nda Soma da unutulmadı. Geçtiğimiz yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci için sahneye dev "Unutma, Unutturma Soma" pankartı açılırken, şehit madenci Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak bir konuşma yaptı. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlamalarda konuşmaların ardından sanatçı Suavi sevilen şarkılarıyla alandakileri coşturdu. Kutlamalarda 4 bin emniyet mensubu görev alırken, geniş güvenlik önlemleri alındı.

Etkinlikte emek ve demokrasi güçleri adına açıklamayı Türk-İş Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç yaptı. Taksim'deki kutlamalara izin verilmediğini hatırlatan Karakoç, "Taksim Meydanı bizim için çok önemlidir. Biz burada can verdik. Bu meydan 1 Mayıslar'da emekçilere açılmalı, yasaklar kaldırılmalıdır. Taksim emekçilerindir. Açlığa, yoksulluğa, taşeronlaşmaya, iş cinayetlerine, kölelik düzenine karşı bugün dünyanın her yerinde emekçiler tek ses, tek vücut, tek yürek olarak haykırıyorlar. Biz de buradan haykırıyoruz. Kadınlarımıza karşı cinsiyetçi baskının, şiddetin, ayrımcılığın son bulduğu, başka Özgecanlar yitirmemek için kadın cinayetlerinin son bulduğu, kadınlarımıza dair tüm sorunların aşıldığı bir Türkiye ve dünya için buradan haykırıyoruz" dedi.

MADENCİ BABASINDAN DUYGULANDIRAN KONUŞMA

Ortak açıklamanın ardından Soma'da hayatını kaybeden şehit madenci Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak, üstünde Uğur Çolak'ın fotoğrafının bulunduğu tişört ve baretle madenci yakını aileler adına bir konuşma yaptı. 301 maden şehidinden selam getirdiğini söyleyen Çolak, şöyle konuştu:

"Bir yıl önce 301 canımızı kaybettik. Hepsinin hikayeleri, umutları, hayalleri vardı. Onları çok özledik. Acıları ve anıları bizimle yaşıyor. Unutturmak istediler. 'Gereken yapılıyor. Siz evinizde oturun ve unutun' dediler ama biz unutmadık, unutmayacağız. Anıları, resimleri, çocukları, eşyaları gözümüzün önündeyken nasıl unuturuz? Evlatlarımız kazayla ölmedi. Onlar iş cinayetinde katledildiler. 'Hesap sormayın' diyorlar. Nasıl sormayız? Onları ölüme götüren sistem yürürken nasıl susarız?"

"YÜREĞİMLE SELAMLIYORUM"

Konuşmaların ardından sanatçı Suavi sevilen şarkılarıyla kalabalığı coşturdu. Suavi, alanı dolduran halka hitaben, "İdeal 1 Mayıs olarak kutlayacağımıza olan inancımla, birilerinin kağıt üstünde sunduğu 1 Mayıs'ın tatilleşmesinden öteye, örneğin alanlara işçi sınıfının girmesini engelleyen ancak son üç yıl itibariyle neredeyse 3 bine yakın emekçinin iş kazasında ölümünü engelleyemeyen bu egemen anlayışı, bu taşeroncu ve sahipsiz anlayışı kınayarak emekçilerin önünde 'Üreten insan, saygın insandır' sloganıyla eğiliyor, yürüyüşünüzü ve alanda bulunan tüm dostlarımı hem kişisel hem örgütsel temsilcilikleri açısından yüreğimle selamlıyorum" diye konuştu.

"TEZGAHA GELMEYİN"

Suavi, provokasyonlara karşı da alandaki vatandaşları şu sözlerle uyardı:

"Haziran'da birilerinin gülmesinin zor hale gelebilmesini sağlamak için olası her türlü provokasyona tahammül gücünüzü zorlayın bence. Çünkü bu bir aylık süreç olası kaoslar yaşatarak, bunu kuşatılmış medyatik ambargoyla bir dezenformasyona çevirerek adeta 'işte bunların yüzü bu' dercesine bir malzemeye dönüştürülebilir. Dağılırken de, giderken de bir devrimciye yakışır üslupla, örgütlü bir insanın başı dik güvencesiyle yürüyünüz. Bir aylık sabır bizden çok şey götürmez. Tezgaha gelmeyin kardeşlerim."

Suavi'nin konserinin ardından kutlamalar sona erdi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmirliler 1 Mayıs'ta Soma'yı Unutmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement