Kanadı Kırılan Leylek İçin Operasyon - Son Dakika
Yerel

Kanadı Kırılan Leylek İçin Operasyon

Kanadı Kırılan Leylek İçin Operasyon

Aydın’ın Söke ilçesi sınırları içerisindeki Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda çevreye atılan atıklar yüzünden kanadı kırılan bir leyleği kurtarmak için operasyon yapıldı.

19.06.2015 14:38

Aydın'ın Söke ilçesi sınırları içerisindeki Aşağı Büyük Menderes Havzası'nda çevreye atılan atıklar yüzünden kanadı kırılan bir leyleği kurtarmak için operasyon yapıldı. Kanadı kırılan leylek operasyonla kurtarıldıktan sonra tedavi için Kuşadası'na getirildi.

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, geçtiğimiz hafta ayağına ip dolanan bir leyleğin hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, aynı şekilde kanadı kırılan leyleği veteriner müdahalesiyle hayata döndürüldüğünü söyledi.

Leyleklerin izlenme ve koruması için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, " Aşağı Büyük Menderes Havzası'ndaki köylerde yaptığımız koruma ve izleme çalışmaları, yöre insanlarının dikkatini çekerek, farkındalık yaratmaktadır. Leyleklerin başına gelen olumsuz durumlarda sürekli ihbarlar almaktayız. Dün de Söke'nin Burunköy mahallesinde oturan bir aileden, yavru bir leyleğin yuvadan aşağıya düştüğü ihbarını aldık. Leylek yavrularının birçoğu, ayak ve kanatlarına takılan ip veya naylon parçalardan kurtulmak için mücadele ederken aşağıya düştükleri görülmektedir. Yavrunun düştüğü yuvada yaptığımız incelemelerde, yuvada 1 yavru daha olduğunu ve naylon, ip ve çuval parçaları gibi birçok atığın yuvayı doldurduğunu gördük. Muhtemelen bu yavrunun da aynı şekilde yuvada takıldığı atıklardan kurtulmak isterken düştüğünü tahmin etmekteyiz. Yavruya yaptığımız incelemelerde, bir kanadını hareket ettiremediğini tespit ettik.

Yaralı yavru leyleği EKODOSD gönüllü veterineri Nevzat Yıldızlı'ya getirdik. Röntgeni çekilen yavrunun kanadının bir yerinden kırık olduğu görüldü. Gerekli tedavisi yapılan leyleğin kanadına bandaj yapıldı. Yavru leylek kanadı iyileşinceye kadar bir süre gözetim altında tutulup, beslenmesi yapılarak, iyileştikten sonra tekrar yuvasına götürülecek " dedi.

LEYLEK HALKALAMA ÇALIŞMALARI

Bu arada, Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yakında leylek halkalama çalışmalarına başlayacaklarını belirterek, " T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün izinleriyle, İzmir Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi - EKODOSD işbirliği ve Söke AYDEM'in katkılarıyla, Aşağı Büyük Menderes Havzası'ndaki leylek yavrularının halkalama çalışmaları önümüzdeki hafta gerçekleştirilecektir.Kamu kurumları, Üniversite ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği ve AYDEM'in katkılarıyla bölgede yapılan çalışmalar, doğal hayatın geleceğini olumlu yönde etkileyecektir " diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kanadı Kırılan Leylek İçin Operasyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement