Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi - Son Dakika
Güncel

Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi

İçişleri Bakanı Selami Altınok, Diyarbakır Silvan'daki terör operasyonuna ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde elinde silahlı şahıslar topraklarımızda var olduğu müddetçe, biz bu mücadeleyi sonuç alıncaya kadar devam ettireceğiz.

12.11.2015 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Selami Altınok, Diyarbakır Silvan'daki terör operasyonuna ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde elinde silahlı şahıslar topraklarımızda var olduğu müddetçe, biz bu mücadeleyi sonuç alıncaya kadar devam ettireceğiz. Orada terör örgütü elemanlarını temizleyene kadar, Silvan'daki 3 mahallemizdeki operasyonlar devam edecek" dedi.

"6. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi" programı, ATO Kongre Merkezi'nde İçişleri Bakanı Altınok, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz'in de katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Altınok, programın açılışındaki konuşmasına, terör saldırılarında şehit olan askerlere, polislere, koruculara ve hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyerek başladı.

Bu sempozyumun karayolu trafik güvenliğinin her yönüyle ele alınması amacıyla düzenlendiğini belirten Altınok, sempozyumun, ülkenin en önemli sorunlarından biri olan trafik kazalarının önlenmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması için izlenmesi gereken yöntem ve stratejilerin değerlendirilmesi açısından çok önemli bulduğunu vurguladı.

Trafik güvenliği sorununun tüm yönleri ile analiz edilmesinin sonucunda ortaya konulacak bilimsel öneri ve değerlendirmelerin, bu alandaki çalışmalara da yol göstereceğini ifade eden Bakan Altınok, karayolu trafiğinin, çok sayıda kurum ve kuruluşun işbirliği içerisinde çalışmasını gerektiren çok yönlü bir alan olduğunu söyledi.

Altınok, "Bu alanda başarı da ancak bütün kurumlarımızın birbiriyle uyum içerisinde koordineli olarak çalışmalarıyla sağlanabilecektir. Son yıllarda, Türkiye'de kentleşmenin yoğunluk kazanması, ekonomik büyüme ve gelir seviyesinin yükselmesi neticesinde, motorlu araç ve sürücü sayısında önemli bir artış meydana gelmiştir" diye konuştu.

"27 milyon sürücü, 19 milyon 800 bin tescilli motorlu araç var"

Artan araç sayısı ve şehirleşmeye bağlı olarak oluşan trafik sorununun, hayatın önemli bir parçası haline geldiğini belirten Altınok, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün ülkemizde yaklaşık 27 milyon sürücü, 19 milyon 800 bin tescilli motorlu araç bulunmaktadır. Bu sayıya her yıl ortalama 1 milyon civarında yeni sürücü ve araç eklenmektedir. Ülkemizde yaşanan trafik kazalarında her yıl çok sayıda vatandaşımız yaşamını yitirmekte, binlerce vatandaşımız yaralanmakta ya da engelli olarak kalmaktadır.

Trafik kazalarının küresel ölçekte yaygınlığı, meydana gelen ölüm ve yaralanma vakalarının ciddi toplumsal ve ekonomik kayıplara neden olması, sorunun ulusal ve uluslararası düzeyde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde ele alınmasını da gerekli kılmaktadır. Konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler'in koordinesinde ikincisi düzenlenecek olan "Küresel Karayolu Güvenliği Bakanlar Konferans'ının" konunun uluslararası düzeyde tartışılması açısından çok büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum."

"Trafik kazalarının önlenmesi için ciddi tedbirler şart"

Her yıl binlerce insanı etkileyen, birçok ailenin yaşamında büyük sıkıntı ve zorluklara yol açan trafik kazalarının önlenmesi için ciddi tedbirlerin alınmasının şart olduğunu kaydeden Bakan Altınok, "Son yıllarda ülkemizde karayolu trafik güvenliği, bir devlet politikası olarak ele alınmakta, yaşanan ölümleri azaltmaya yönelik politikalar üretilerek uygulamaya konulmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanlığı döneminde uygulamaya konulan ve trafik kazalarından kaynaklanan ölümleri 2020 yılı sonunda yüzde 50 oranında azaltmayı hedefleyen 'Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı' bu konuda atılmış çok önemli bir adımdır" değerlendirmesinde bulundu.

Trafik güvenliğini sağlamak ve kazaları önlemek amacıyla yaptıkları uygulamalara ilişkin de açıklamalarda bulunan Altınok, her şeyden önce denetimlere büyük önem verdiklerinin altını çizdi.

Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri'nin (KGYS-MOBESE) kurulumuna 2006 yılında başladıklarını, 81 il ve 248 ilçede KGYS'yi faaliyete geçirdikleri bilgisini veren Altınok, "Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile yürüttüğümüz proje kapsamında, tüm il ve ilçelerimiz sağlıklı bir kent güvenliği sistemine kavuşmuş olacaktır. Trafik Elektronik Denetleme Sistemleri Projesi'ni belediyelerimizle birlikte yürütmeye devam etmekteyiz" dedi.

"Devrim sayılacak adımlar atıldı"

Bakan Altınok, trafik güvenliğinde, denetimin yanı sıra altyapının iyileştirilmesinin de gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Demiryolu, denizyolu ve havayolu ulaşımının daha cazip hale getirilmesi gerekmektedir. Büyük bir gururla ifade edebilirim ki ülkemizin gelişmesi ve büyümesinde büyük rol oynayan ulaşım ve trafik güvenliğinde milat sayılacak mega projeler bir bir hayata geçiriliyor. Havayolu, denizyolu, demiryolu ulaşımında devrim sayılacak adımlar atıldı, atılmaya devam ediliyor. Körfeze takılan gerdanı, boğaza vurulan Yavuz Sultan Selim mührünü ülke olarak gururla takip ediyoruz. Bugün neredeyse tüm illerimiz duble yollarla birbirine bağlandı. Köy yollarımız KÖYDES Projesi'yle adeta yeniden hayat buldu. Gerçekleştirilen bütün bu çalışmalar ve yapılan yatırımlar, sadece Türkiye'nin değil, tüm bölge ülkelerinin huzuruna, refahına ve istikrarına katkı sağlıyor."

Altınok, "Trafik güvenliğinin yükseltilmesi için ilgili kurumların gayretli çalışmaları neticesinde yaralanmalı, ölümlü ve maddi hasarlı kaza sayısında önemli ölçüde azalma meydana gelmiştir. Trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 2010 yılına göre 2014 yılı sonunda yüzde 12,9 oranında azaldığını memnuniyetle görmekteyiz" diye konuştu.

"Günümüz dünyasında 'trafikte sıfır ölüm' hedefi koyan ülkeler varken, bizler mevcut durumumuzu yeterli göremeyiz" ifadesini kullanan Altınok, ülkenin her alanda olduğu gibi trafik güvenliği alanında da, 2020 hedeflerini aşacak şekilde örnek gösterilen ülkelerden biri konumuna gelmesi gerektiğini söyledi.

"Trafikte sağduyu hakim kılınmalı"

Altınok, trafik kurallarına uymanın her şeyden önce bir vatandaşlık görevi olduğunun unutulmamasını, trafik kültürünün başta geleceğin teminatı çocuklar olmak üzere toplumun tüm kesimlerine bir hayat felsefesi olarak benimsetilmesinin çabası içinde bulunacaklarını belirtti.

"Trafik sorunuyla, trafikte sağduyuyu hakim kılarak ve herkesin kurallara harfiyen uymasını sağlayarak başa çıkabiliriz" diyen Bakan Altınok, ilgili kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek birliklerinin, basının ve özel sektör temsilcilerinin birlikte üzerinde çalışmasıyla, bu sorunun çözülebileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından, trafik konulu kısa film yarışmasında dereceye giren ilk 3 filmin yapımcıları ödüllerini İçişleri Bakanı Selami Altınok, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bilgin ve Yargıtay Başkanı Cirit verdi.

Manisa İl Emniyet Müdürünün açığa alınması

Sergi açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Altınok, Manisa Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren'in açığa alınmasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukuk devleti, hukuk devletinin gerekleri neyi gerektiriyorsa onu yapmak lazım gelir. Burada da basında gündeme gelmiş olan bir kelepçe takmak konusu var, kadınlara yapılmış olan bir kelepçe takma hususu var. Kelepçe takmanın hukukta bir prosedürü var, o prosedürlere uygun mu, değil mi? O prosedürlerin gerekleri yerine getirilmiş mi, getirilmemiş mi? Sayın Başbakan'ın talimatlarıyla bir inceleme, soruşturma başlattık. Soruşturmanın selameti açısından da açığa aldık, görevden uzaklaştırdık. Bu idari bir tedbirdir. Soruşturma sonucunda herhangi bir suç unsuru var mı, yok mu değerlendirip ona göre, karar vereceğiz."

Diyarbakır Silvan'da devam eden operasyonların son durumuna ilişkin soruya Altınok, "Terörle mücadelemiz, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, hükumetimiz, hükümet sözcümüz, her zaman ifade ediyor, ben de ifade ediyorum, sonuç alıncaya kadar devam edecek. Türkiye Cumhuriyeti Devletinde elinde silahlı şahıslar topraklarımızda var olduğu müddetçe, biz bu mücadeleyi sonuç alıncaya kadar, devam ettireceğiz, onunla alakalı planlı bir operasyondur. Orada terör örgütü elemanlarını temizleyene kadar, Silvan'daki 3 mahallemizdeki operasyonlar devam edecek" karşılığını verdi.

Daha sonra sergi stantlarını gezen Altınok, alkol kontrol alanında özel gözlük takarak kaleye top vurmak suretiyle alkol kontrolüne katıldı.

Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin "Her adımda yerli, her adımda özgün tasarım" sloganıyla ürettikleri "EVT S1" isimli elektrikle çalışan spor otomobilin de direksiyonuna geçen Altınok, çalışma hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement