Katliam Korkusundaki Halep Halkı Tahliye Edilmeyi Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Katliam Korkusundaki Halep Halkı Tahliye Edilmeyi Bekliyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Bölgeden göç etmeye çalışan vatandaşlar Halep'teki vatandaşlar ile röportaj Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin acımasız saldırılarına maruz kalan Halepli siviller, daha büyük katliamların yaşanabileceği korkusuyla bölgeden bir an evvel tahliye...

08.12.2016 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Bölgeden göç etmeye çalışan vatandaşlar

Halep'teki vatandaşlar ile röportaj Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin acımasız saldırılarına maruz kalan Halepli siviller, daha büyük katliamların yaşanabileceği korkusuyla bölgeden bir an evvel tahliye edilmeyi bekliyor.

Rejim ve destekçileri, muhaliflerin kontrolündeki doğu Halep'te yüzbinlerce sivilin yaşam alanına 15 Kasım'dan bu yana karadan ve havadan, iç savaşın en şiddetli saldırılarını düzenliyor.

Muhalif güçler son olarak dün gece Bab Neyrab ve Merce semtlerinden de çekildi.

Son 23 günde ölen sivillerin sayısı 889'a yükselirken, rejim güçleri 200 binden fazla sivili 15 kilometrekarelik alana sıkıştırdı.

Rejimin hızlı ilerleyişi sırasında muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin dışında kalan ailelerin erkekleri, gözaltına alındı ya da Esed ordusu saflarında savaşmak üzere eğitime gönderildi. Ailelerdeki kadın, yaşlı ve çocukların akıbeti ise bilinmiyor.

Rejim güçlerine güvenemeyen onbinlerce aile, bölgeden güvenli şekilde tahliye edilmeyi umut ediyor.

Katliam korkusu içindeki yüzbinler, oldukça zayıf olan internet aracılığıyla bölgeden AA muhabirlerine ses kayıtları göndererek seslerini duyurmaya çalışıyor.

-"Daha fazla katliam olmasından korkuyoruz"

Kuşatma altındaki Bustan el-Kasr semtinden seslenen Refik Ebu Samir, şunları söyledi:

"Bazı mahallelere saldırı sonrası kimse giremiyor. İnsanlar enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Hastane yok, en temel ilaçlar bile yok. Bu durumdan çok korkuyoruz. Biz erkekler olarak sabredebiliriz ama çocuklar ve kadınların acilen çıkarılması lazım. Rejim her gün yeni yerleri ele geçiriyor ve geçirdiği yerleri de yakıyor. Daha fazla katliamların olmasından korkuyoruz. Rejime ve Ruslara güvenemeyiz. Bizlere güvence verilmesi lazım. Tek isteğimiz sivillerin sağ salim Halep'ten uluslararası güvence ile çıkmaları." diye konuştu.

Halepli sivillerden Halid Muhammed, "Halep şu an tarihinin en zor anlarını yaşıyor. Her türlü silah kullanılıyor. İnsanlar orta ve doğu kesimlerden batıya doğru göçüyor. İlaç yok ve hastaneler vuruldu. En fazla sivil savunma merkezleri ve ekipleri hedef alınıyor. Bu saldırılar ancak uluslararası bir tutumla durur." dedi.

"Hiçbir çözüm yok mu?"

Halep sakinlerinden Ala Şeri·f, "Artık dayanma gücümüz kalmadı. Kış da çok çetin geçiyor. Bundan en çok çocuklar etkileniyor. Kuşatmanın 95. gününde soğuktan 4 aylık bir bebek öldü. Ölümler hala devam ediyor ve insanlık sessizliğini koruyor." ifadelerini kullandı.

Ebu Faruk da sivil savunma merkezlerinin bombalandığı için hizmet dışı kaldığını belirterek, "Sivil savunma artık kimseyi kurtaramıyor. Sadece şunu bilmek istiyoruz. Hiçbir çözüm yok mu? Bize 'çalışıyoruz' demeyin. Çözüm ne nasıl olacak, onu bizlere söyleyin. Burada insanlar yerlerde, ölümle iç içe." diye konuştu.

Yüzbinlerin insani krizi

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye sınır Halep ili, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Rejim ordusu ve İran destekli Şii milisler, 15 Kasım'dan bu yana kent merkezinin doğusunda muhaliflerin elindeki semtlere havadan ve karadan şiddetli saldırılar düzenliyor. Rusya ise Halep'teki hava saldırılarında yer almadığını savunuyor ancak yerel ve yabancı askeri kaynaklar bunun aksini bildiriyor. Rejim kuşatmasında yüzbinlerce sivilin bulunduğu doğu Halep'te halk 3 ayı aşkın süredir temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor. Son üç hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastaneler, sağlık merkezleri, fırın ve okullar rejim saldırılarıyla hizmet dışı kaldı. Baz istasyonlarının büyük kısmının yıkılması ve rejimin telefon hatlarını kesmesi nedeniyle kentle iletişim sadece kısıtlı şekilde internet üzerinden kurulabiliyor.

Halep'teki silahlı muhalif gruplar dün yaptıkları ortak açıklamada, 5 günlük insani ateşkes çağrısında bulunmuştu. ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere de ortak bildiri yayınlayarak acil bir ateşkes ilan edilmesini istemişti.

Rusya ve Çin ise ateşkes ilanına, silahlı muhaliflerin işine yarayacağını öne sürerek karşı çıkıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Katliam Korkusundaki Halep Halkı Tahliye Edilmeyi Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement