Kazakistan - AB Ortalık ve İş Birliği Müzakereleri - Son Dakika
Ekonomi

Kazakistan - AB Ortalık ve İş Birliği Müzakereleri

Müzakerelerin altıncı toplantısı başkent Astana'da başladı.

12.05.2014 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazakistan ile Avrupa Birliği'nin (AB) ortalık ve iş birliği kapsamını genişletmek amacıyla yeni anlaşma imzalamak üzere yürüttüğü müzakerelerin altıncı toplantısı başkent Astana'da başladı.

Toplantıda, 1995 yılında imzalanan ve 1999 yılında yürürlüğe giren ortalık ve iş birliği anlaşmasının kapsamının genişletilmesinin müzakere edileceği bildirildi.

AB tarafı Kazakistan ticaret rejiminin global ekonomiye entegre biçimde ilerlemesi beklentisini iletmeyi sürdürürken, bu bağlamda Kazakistan'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) katılmak için yürüttüğü müzakereler de toplantıda ele alınacak.

Kazakistan ile AB'nin ortalık ve iş birliği kapsamını genişletmek amacıyla bir araya geldiği müzakere toplantıları 2 gün sürecek.

Kazakistan'ın WTO'ya girmesiyle Avrasya Gümrük Birliği tarifeleriyle düzenlenen ihracat ve ithalat vergilerinin yapısının da değişebileceği ifade ediliyor. Kazakistan makamlarıysa üyesi olunan Gümrük Birliği ve Ortak Ekonomik Alan'ın pazar ve ticaret çeşitliğine engel olmadığı görüşünde.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkesinin 2014 yılında WTO'ya katılmasının beklendiğini açıklamıştı. Diğer yandan Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında Avrasya Ekonomik Birliği'ni hayata geçirecek anlaşmanınsa bu ay içinde imzalanması bekleniyor.

Kazakistan'ın birinci ticari partneri AB ile ticaret hacmi 2013 yılı sonunda 53 milyar dolara ulaşmıştı. Kazakistan'ın toplam ihracatının yüzde 80'ini oluşturan petrol ve gaz ise AB'ye olan önemli ihracat kalemleri arasında bulunuyor.

AB'nin Kazakistan'a olan ihracatındaki kalemlerse makina ve nakliye ekipmanlarının yanı sıra imalat ve kimyasal sektörlerinde kullanılacak maddelerden oluşuyor.

AB Komisyonu raporuna göre Kazakistan'dan petrol ve gaz tedarikinin önemi AB için artmış durumda. Komisyona göre, Kazak petrol ve gaz sektöründeki büyüme son 20 yılda Kazakistan'a AB tarafından yapılan ve 80 milyar doları geçen yabancı doğrudan yatırımdaki ana neden. - Astana

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kazakistan - AB Ortalık ve İş Birliği Müzakereleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement