Kimya Sanayicileri "Sigorta" Sorununa Çözüm İstedi - Son Dakika
Ekonomi

Kimya Sanayicileri "Sigorta" Sorununa Çözüm İstedi

Kimya Sanayicileri "Sigorta" Sorununa Çözüm İstedi

Kimya sektörünün temsilcileri, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar'ın başkanlığında Ankara'da toplandı.

10.12.2013 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kimya sektörünün temsilcileri, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar'ın başkanlığında Ankara'da toplandı. Başta sigorta, ÖTV ve teminat mektubu konuları olmak üzere, sektörün gündemindeki sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantının açılışında konuşan Yorgancılar, taşın altına elini koyan ve canı yanan kesim olan sanayicilerin böyle bir platformda bir araya gelerek, tüm meselelerini tartışabilmelerinin önemine vurgu yaptı.

-"SİGORTA FİRMALARININ POLİÇE DÜZENLEME KONUSUNDA İSTEKSİZ"-

Sektörün taşıdığı risklerden dolayı sigorta firmalarının poliçe düzenleme konusunda isteksiz davranmalarından yakınan boya ve kimya sanayicileri, sigorta firmalarının risk analizi yapmak için hiçbir uzman göndermediğinden dert yandı.TOBB Türkiye Kimya Sanayi Sektör Meclisi Başkanı Timur Erk, sigorta sorununa çözüm bulunana kadar, ya bu firmaların durumunun zorunlu sigorta kapsamına alınmasını ya da kamu bankalarına ait sigorta firmaları tarafından sigortalanmalarını önerdi.

Hazine Müşteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, 2012 yılında Sigortacılık Kanunu'nda yapılan değişiklikle, teminat bulunamayan riskler konusunda olağandışı riskler yönetim merkezi oluşturulabileceğini ve Hazine Müsteşarlığı olarak sorunu çözmeye talip olacak sektörel girişimleri destekleyeceklerini belirti. Genç, "Risk inceleme uzmanı talep eden her firmaya, bir uzmanın gönderilmesi lazım. Hiç adam göndermeden sigortalanıp sigortalanamayacağını bilemezsiniz" dedi.

Türkiye Sigorta Birliği Koordinatörü Alper Tan, sigorta şirketlerinin kârlı görmedikleri işlere temkinli yaklaştıklarını belirterek, "Sigortacılık sektöründe 2014 yılında daha pozitif gelişmeler bekleniyor, bu durum sigorta şirketlerinin risk kabul politikalarını değiştirmesi için bir şans yaratacaktır" dedi.

-"BÜTÜN SANAYİCİLER MUTLAKA RİSK ANALİZİ YAPTIRABİLMELİ"-

Sektörel Girişim adına konuşan Gökçen Süer de "Riskinizi sigortalayamıyoruz demek çok kolay bir yaklaşım. Bütün sanayiciler mutlaka risk analizi yaptırabilmeli" dedi.

Toplantıya katılan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da sigorta meselesinin Kocaeli'deki sanayiciler için de ciddi bir sorun olduğuna değinerek, imalat sektörünün önemi üzerinde vurgu yaptı.

-"TEMİNAT MEKTUBU MİKTARLARININ DA DÜŞÜRÜLMESİNİ TALEP ETTİLER"-

ÖTV konusunda yaşanan sıkıntıların üretimin önünde ciddi bir engel oluşturduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, teminat mektubu miktarlarının da düşürülmesini talep ettiler.

Toplantıda ayrıca, Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik (SEVESO Yönetmeliği) ile ilgili de değerlendirmelerde bulunuldu. 2012 yılına kadar yayınlanması gereken güvenlik raporu hazırlama rehberine ilişkin doküman yayımlanamadığı için yönetmeliğin uygulama süresinin 01 Ocak 2014'e uzatıldığını anımsatan sektör temsilcileri, sektörün güvenlik raporunun detaylarına ilişkin tebliği beklediklerini belirttiler.

Kimya Sektör Meclisi üyeleri yönetmelikle, hazırlıklarını tamamlayamamış firmalara faaliyetlerini durdurma ve kapatma cezaları öngörülmesinin de kabul edilemez olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın rehberi yayınlamasından sonra yürürlüğe girmek üzere en az iki yıl ertelemesini talep ettiler.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Kimya Sanayicileri 'Sigorta' Sorununa Çözüm İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement