Kipa'dan Çevre Dostu Mağazalar - Son Dakika
Güncel

Kipa'dan Çevre Dostu Mağazalar

Kipa, bugüne dek çevre dostu uygulamalarıyla doğaya ancak 100 bin ağacın yapabileceği miktarda katkı sağladı

15.01.2016 17:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin önde gelen perakende zinciri Kipa, enerji tasarrufu alanında sektörüne örnek olan adımlar atıyor. Enerji Tasarrufu Haftası'na çevre dostu uygulamalarıyla damga vuran Kipa, sıfır karbon salgılayan bir firma olma çalışmalarında hedeflerini aşan bir performans sergilediğini duyurdu. 2006 yılında verdiği sözle, 2020'ye kadar tüm mağaza ve dağıtım merkezlerinde metrekare başı karbon salınımını yüzde 50 oranında azaltma sözü veren Kipa, bu hedefi planlanandan altı yıl önce yakaladı.

100 BİN AĞACIN YAPTIĞI KATKIYA DENK

2050 yılına kadar sıfır karbon salgılayan bir firma olma hedefini koyan Kipa, Ocak 2016 itibariyle bu hedefin yüzde 51,36'sını gerçekleştirdiğini müjdeledi. Kullanılan çevre dostu teknojiler sayesinde Kipa bugüne dek karbon salınımında doğaya 102.548 ağacın yaptığına eşdeğer bir katkı sağladı.

GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİYLE TASARRUF

Kısa sürede ulaşılan bu başarının kilit noktası tüm Kipa mağazalarına yerleştirilen gün ışığı ve güneş enerjisi sistemleri oldu. Kuşadası ve Marmaris mağazalarında her biri 30 kWp kapasiteye sahip güneş enerjisi panelleri kullanılıyor. Kipa'nın 35 mağazasında ise elektrik enerjisinden tasarruf edilmesini sağlayan gün ışığı sistemleri yer alıyor. Su kullanımını azaltmak için de tüm Kipa operasyonlarında fotoselli musluklar kullanılıyor.

TÜRKİYE'DE ÇEVRECİ SOĞUTMA SİSTEMLERİNİ KULLANAN İLK PERAKENDECİ

Doğal enerji kaynaklarına ağırlık veren çevre dostu 37 mağazası ve bir deposu bulunan Kipa'nın en çok dikkat çeken uygulamalardan biri ise, Çiğli'deki mağaza için kurulan ve elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 80'inin karşılayan doğalgaz çevrim santrali. Bu tesiste elde edilen ısı, yazın soğutma, kışın ise ısıtma amacıyla kullanılıyor. Kipa, 2012'de açılan Kütahya mağazasındaki karbon salınımını yüzde 15 azaltan CO2 soğutma sistemi ile de bu teknolojiyi Türkiye'de kullanan ilk perakendeci olman gururunu yaşadı.

YALNIZCA ENERJİ DOSTU ÜRÜNLER

Diğer yandan Kipa, yurt genelindeki mağazalarında yalnızca A+ enerji verimliliği kategorisinde bulunan beyaz eşyaları satarak, hem çevreye hem de müşterilerinin enerji tasarrufu yapmasına katkı sağlıyor. Benzer şekilde duyarlı Kipa müşterilerinin mağazalardan satın aldığı ampüllerin ise yüzde 86'sı enerji tasarrufu yapan ürünlerden oluşuyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kipa Gayrımenkul ve AVM Direktörü Gökçe Orhan "Yurt genelindeki mağaza ve depolarımızda enerji tasarrufu sağlamak üzere pek çok çalışma yürütüyoruz. Belirlediğimiz hedeflere planlanan tarihten önce ulaşmayı başardık. Kipa olarak, ülkemizde düşük karbonlu ekonomiye geçişte aktif rol oynamaktan çok mutluyuz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kipa'dan Çevre Dostu Mağazalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement