Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev Açıklaması - Son Dakika
Politika

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev Açıklaması

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, “Türkiye büyüdü ve gündemi belirlenen Türkiye şimdi gündem belirleyen Türkiye oldu.

04.06.2014 12:40

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, "Türkiye büyüdü ve gündemi belirlenen Türkiye şimdi gündem belirleyen Türkiye oldu. Zamanında 100 milyon dolar kredi İMF'den alamayan Türkiye şimdi İMF'ye kredi veriyor. Allah Türkiye'yi korusun, destek versin, yolunu açsın" dedi.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Cengiz Aytmatov Anıtı açılışına katıldı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, yaptığı konuşmada Kırgızistan-Türkiye arasındaki dostluğa vurgu yaparak, "Böyle kardeşlik, samimi bir kardeşlik sadece bizim Türk milletlerinde oluyordu. Biliyorsunuz kardeşlik zor zamanlarda belli oluyor. Zamanlarında bizim de babalarımız, atalarımız bu topraklara gelmiş. Burada Türk devleti olsun diye Kırgız atalarımız kanlarını döktü, öldüler. Kemikleri burada. İnanıyorum ki gelecekte de zor zamanlarda bizim kardeş halklar birbirine yardıma gelecek. Gerekse kanını, gerekse ömrünü verecek. Biz biliyoruz ki; Türkiye'de bizim, Cengiz Aytmatov'u hepsi biliyor. Kitaplarının hepsi Türkçeye çevrildi. Kardeşlerim teşekkürler. Türkiye bizim için her zaman bir kutup yıldızı gibi. Yıldızlar gözükmese de biliyoruz ki yıldız var. Biz bin kilometre uzakta biliyoruz her zaman ana vatanımız var. Siz de biliniz orada ata vatan var. 24 senedir Ankara'ya geliyorum. Ankara çok değişti. Hatırlıyorum; havaalanından çıkıyorsun Ankara'ya kadar gecekondular vardı. Şimdi seviniyorum. Türkiye büyüdü ve gündemi belirlenen Türkiye şimdi gündem belirleyen Türkiye oldu. Zamanında 100 milyon dolar kredi İMF'den alamayan Türkiye şimdi İMF'ye kredi veriyor. Allah Türkiye'yi korusun, destek versin, yolunu açsın. Yaşasın Türkiye, yaşasın Kırgız-Türk dostluğu" dedi.

Batıkent 1800. Cadde üzerinde gerçekleştirilen anıt açılışında konuşma yapan İşler, "Cengiz Aytmatov Türkiye'de en çok tanınan ve okunan yazarlardır. Hala onun eserleri en çok satan kitaplar arasında bulunmaktadır. Kırgız kültürü ile Türk kültürü birdir, beraberdir. Dolayısıyla biz onun eserlerini okuduğumuz zaman adeta kendimizden bir şeyler okuduğumuzu hissediyoruz. Nitekim onun bir eseri de Türkiye'de film haline getirilmiştir. Eserlerinde sadece Kırgız kültürünü yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda ülkesinin yaşamış olduğu acıları da bizlere aktarmaktadır. Kırgızistan ile çok güzel kültürel, ikili, siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz var. İki ülke arasında üst düzey ziyaretler sıklıkla yapılmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız da Türkiye'yi sık sık ziyaret etmekte ve biz kendisinden her zaman memnunuz. Birlikte çok güzel icraatlara imza atacağız. Yaşasın Türk-Kırgızistan dostluk ve kardeşliği diyerek sözlerime son veriyorum" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek ise Cengiz Aytmatov'un, tüm dünya için önemli bir şahsiyet olduğunu kaydederek şöyle devam etti:

"Bugün bulunduğumuz cadde de ismi yaşatılacak olan Cengiz Aytmatov, dünya edebiyatına değerli eserler bırakmış, ülkesini yurt dışında ve uluslararası platformlarda başarıyla temsil etmiş, sadece Türk dünyası için değil tüm dünya için önemli bir şahsiyettir. Gerçekten bir Türk olarak bizlere gurur verdi. Biz de Kırgızistan'ın ata yurdu olduğunun idrakı içerisindeyiz. Türkiye'ye geldiler şeref verdiler." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement