Kırgızistan'da Yeni Başbakan Sariyev - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan'da Yeni Başbakan Sariyev

Kırgızistan Meclisi, koalisyon hükümetini oluşturan üç partinin Başbakanlık görevi için aday gösterdiği Temir Sariyev'i onayladı.

30.04.2015 19:40

Kırgızistan Meclisi, koalisyon hükümetini oluşturan üç partinin Başbakanlık görevi için aday gösterdiği Temir Sariyev'i onayladı.

Sosyal Demokrat Parti, Ar Namıs Partisi ve Sosyalist Ata Meken Partisi'nin Başbakanlık için dün hükümette Ekonomi Bakanı olarak görev yapan Temir Sariyev'i aday göstermesinin ardından Sariyev, parti grup toplantıların onayını aldıktan sonra Meclis Genel Kurulu'na hükümet programını, yapısını ve kabinesini sundu.

Sariyev'in, milletvekillerin sorularını yanıtladığı meclis genel oturumunda yapılan oylamada kabine yapısı ve programı ayrı ayrı oylandı. Sariyev'in hükümeti, 120 sandalyeli mecliste 99 milletvekilinin katıldığı oylamada 97 oyla güvenoyu aldı.

Hükümetin yapısında ve programında bir değişiklik yapmayan Sariyev'in, boş olan bakanlık koltukları için önerdiği isimler de kabul edildi. Geçtiğimiz günlerde görevinden istifa eden Maliye Bakanlığı görevine Adılbek Kasımaliyev, Ekonomi Bakanlığı görevine Rus asıllı Oleg Pankratov ve Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı görevine de Argımbek Malabayev getirildi.

Önceki kabinede ekonomiden sorumlu Başbakan Birinci Yardımcısı Tayirbek Sarpaşev, Sosyal konulardan sorumlu Başbakan Yardımcısı Damira Niyazaliyeva, Ekonomi ve yatırımlardan sorumlu Başbakan Yardımcısı Alman asıllı Valeriy Dil, düzen ve sınır sorunlarından sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdırahman Mamataliyev, Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev, İçişleri Bakanı Melis Turgunbayev, Adalet Bakanı Jıldız Mambetaliyeva, Tarım ve Sulama Bakanı Taalaybek Aydarailyev, Savunma Bakanı Abibilla Kudayberdiyev, Acil Durumlar Bakanı Kubatbek Boronov, Enerji ve Sanayi Bakanı Kubanıçbek Turdubayev, Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Sariyeva, Sağlık Bakanı Talantbek Batıraliyev, Kültür ve Turizm Bakanı Altınbek Maksutov, Sosyal Kalkınma Bakanı Kudaybergen Bazarbayev, Gençlik, İş ve İstihdam Bakanı Aybek Azırankulov görevlerinde kaldı.

Cumhurbaşkanı tarafından ataması yapılan Milli Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı değişmedi.

Başbakan Sariyev ve kabinesinin 6 Mayıs'ta yemin ederek göreve başlaması bekleniyor.

Kırgızistan'da 4 Nisan 2014'te göreve başlayan koalisyon hükümetinin Başbakanı Coomart Otorbayev, meclisin "ekonomik problemleri ve Kanadalıların işlettiği Kumtor altın madeninin işletilmesi ile ilgili sorunları gideremediği" eleştirileri üzerine 23 Nisan'da istifa etmişti. Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in Otorbayev'in istifasını kabul etmesiyle, Kırgızistan'da 2010'daki halk devriminin ardından 3. kez koalisyon hükümeti düşmüştü.

"Halkın ve devletin refahı için çalışacağım"

Sariyev, meclis genel kurulunda milletvekillerin sorularını yanıtlarken, "Halkın ve devletin refahı için çalışacağım" dedi.

Rusya, Kazakistan ve Belarus'un oluşturduğu Avrasya Ekonomi Birliği'ni, "tarihi bir misyonumuz" olarak niteleyen Sariyev, Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomi Birliği'ne 8 Mayıs tarihinde tam üye olacağını ve Kırgızistan meclisinin onayından sonra Kazakistan ile olan sınır noktalarında gümrük kontrollerinin kalkacağını söyledi.

Sariyev, sonbaharda yapılacak milletvekili seçimlerini, şeffaf ve temiz organize etmek için çaba sarfedeceğini ifade etti.

Genel seçimlerin ardından yeni hükümet kuruluncaya kadar görev yapacak olan Başbakan Sariyev ve kabinesinin, ekonomik ve sosyal sorunların yanı sıra Kanadalıların işlettiği Kumtor altın madeninin işletilmesinden kaynaklanan sorunlara acil çözüm bulması bekleniyor.

Kırgızistan'da 7 Nisan 2010 tarihinde yaşanan halk devriminin ardından kurulan geçici hükümette Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yapan Temir Sariyev'in liderliğini yaptığı Ak Şumkar Partisi, Haziran 2010'da yapılan genel seçimlerde barajı aşamamıştı. Meclis dışında kalan Sariyev, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in onayı ile 24 Aralık 2011 yılında kurulan koalisyon hükümetinde meclis dışından ekonomi bakanlığı görevine getirilmişti.

Başbakan Sariyev, kendisinin ve partisinin sonbaharda yapılacak genel seçimlerine katılmayacağını açıklamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan'da Yeni Başbakan Sariyev - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement