Kocaeli'de Tarihi Camilere Ramazan İlgisi - Son Dakika
Yerel

Kocaeli'de Tarihi Camilere Ramazan İlgisi

Kocaeli'de, Osmanlı dönemine ait mimari özellikleriyle dikkati çeken ve günümüze kadar ayakta kalmayı başaran tarihi camiler, ramazanda yoğun ilgi görüyor.

29.06.2015 11:13

Kocaeli'de, Osmanlı dönemine ait mimari özellikleriyle dikkati çeken ve günümüze kadar ayakta kalmayı başaran tarihi camiler, ramazanda yoğun ilgi görüyor.

Osmanlı döneminde yapılan 46 cami, kentin tarihi dokusuna ayrı bir güzellik ve zenginlik katıyor.

Dilovası ilçesinde 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde aldığı ağır hasar nedeniyle ibadete kapatılan 200 yıllık Seyyid Hacı Veliyüddin Ağa Camisi, restorasyon çalışması yapılarak hizmete açıldı. Cami, 2 asır sonra ilk kez restorasyondan geçti.

1523'te inşa edilen Çoban Mustafa Paşa Camisi ve Külliyesi, 1579'da Mimar Sinan tarafından yapılan, halk arasında "Yeni Cuma Camisi" olarak bilinen Pertev Mehmed Paşa Camisi ve Külliyesi ile 1571'de yine Mimar Sinan'ın yaptığı Mehmed Bey (Fevziye) Camisi, Kocaeli'nin tanınan en eski ve en önemli tarihi yapıları arasında bulunuyor.

Kentin merkezinde yer alan Pertev Mehmed Paşa Camisi ve Külliyesi, tek kubbesi, tek minaresi, kesme taş malzemesi, mermer mihrap, vaaz kürsüsü, minber ve giriş kapısıyla vatandaşların ilgisini çekiyor ve özellikle teravih namazında doluyor.

Kentte Tavşancıl Seyyid Hacı Veliyüddin Ağa, Akçakoca ve Karabali camileri de ramazan ayında ilgi görüyor.

-  680 yıllık "kılıçla hutbe okuma" geleneği

İzmit'in en eski yapılarından, halk arasında "Orhan Camisi" olarak bilinen Gazi Süleyman Paşa Camisi'nde 683 yıldır kılıçla hutbe okuma geleneği sürdürülüyor.

Cami, İzmit'e hakim bir tepede, Orhan Mahallesi'nde, İçkale'de bulunuyor. İkinci Osmanlı padişahı Orhan Bey'in oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından 1332'de yaptırılan cami, İzmit'teki Türk dönemi yapıların en eskisi.

Cami, inşa edildikten sonra "fetih geleneği"ne göre kılıçla hutbe okutulmuş ve o tarihten bugüne kadar bayram ve cuma namazı hutbelerine kılıçla çıkma geleneği devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kocaeli'de Tarihi Camilere Ramazan İlgisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement