Köyde Ürettiği Sabunu Türkiye'ye Pazarlıyor - Son Dakika
Güncel

Köyde Ürettiği Sabunu Türkiye'ye Pazarlıyor

Köyde Ürettiği Sabunu Türkiye\'ye Pazarlıyor

İlaç yapımından kozmetiğe, baharatından yağına kadar birçok alanda değerlendirilen defne, sabunlarıyla da adından söz ettiriyor    Hatay'ın Yayladağı ilçesinde Mehmet Kalkan'ın 33 yıldır kaz...

22.11.2013 11:24

ERDAL TÜRKOĞLU - İlaç yapımından kozmetiğe, baharattan yağına kadar birçok alanda değerlendirilen defne yaprağı ve meyvesi, mis gibi kokusuyla elde edilen sabunlarıyla da adından söz ettiriyor.

Birçok firmanın büyük işletmelerde ürettiği defne sabunlarının aksine Hatay'ın Yayladağı ilçesinde 33 yıldır kazanlarda geleneksel yöntemlerle defneyi sabuna dönüştüren Mehmet Kalkan'ın (66) ürünleri Türkiye'nin dört bir yanından rağbet görüyor.

Dağdan topladığı defneyi eşinin yardımıyla kazanlarda saatlerce kaynatarak yılda ortalama bir ton sabun elde eden Kalkan, katkısız olarak yaptığı sabunları Türkiye'nin hemen hemen her iline gönderiyor.

Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Eğerci köyünde yaşayan Mehmet Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ninesinden 33 yıl önce öğrendiği sabun yapımının mesleği haline geldiğini anlattı.

Önceleri kendi ihtiyaçları için yaptıkları sabunu zamanla yakınlarına hediye etttiğini ve daha sonra sabununun ününün yayıldığını ifade eden Kalkan, yılda bir ton sabun üretir hale geldiğini belirtti.

Evinin altında küçük bir atölye oluşturduğunu ve burada kazanlar içerisinde kaynattığı defneyle taleplere yetişmeye çalıştığını vurgulayan Kalkan, "33 yıldan bu yana yaptığım sabunda asla geleneksel yöntemlerden vazgeçmedim. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan elde ettiğim mis kokulu sabunlarıma Türkiye'nin hemen her ilinden talep var. Siparişlere yetişmekte güçlük çekiyorum. Defne sabunu sayesinde evimin geçimini sağladım ve 7 çocuğumu bu iş sayesinde büyüttüm" diye konuştu.

"Doktor bile bu sabunla şifa buldu"

Yayladağı'nda birçok ailenin defne sayesinde geçimini sağladığına dikkati çeken Kalkan, kendi topladığı defnenin yanı sıra köylülerden de defne alarak sabunlarını yaptığını, böylece onlara da istihdam yarattığını kaydetti.

Bir rahatsızlığı nedeniyle gittiği doktora yaptığı sabunlardan götürdüğünü anlatan Kalkan, "Doktorum bir cilt hastalığına yakalanmış. Başka yerlerden aldığı defne sabununu denemiş, ancak çare olmamış. Benim verdiğim sabunlar hastalığını geçirmiş. Buna benzer birçok kişi sabunla şifa buldu. Cilt hastalıklarının yanında, saç dökülmesi ve kepek sorunu olanlar da defne sabunu tercih ediyor" dedi.

Sabun yapımında defnenin yanı sıra zeytinyağı da kullandığını dile getiren Kalkan, gerçek bir defne sabunu alacak kişilerin çok dikkatli davranmasını, piyasada zeytinyağı yerine pirina yağı kullanılan sabunların bulunduğunu söyledi. Kalkan, daha önceki yıllarda bazı milletvekillerinin de yaptığı sabundan aldığını bildirdi.

Eşi Adeviye Kalkan'ın da yardımıyla yılda ortalama 1 ton sabun yapıp sattığını belirten Kalkan, hedefinin kilosu 20 liradan sattığı Yayladağı defne sabununu, tüm Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak olduğunu sözlerine ekledi. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Köyde Ürettiği Sabunu Türkiye'ye Pazarlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement