Kut Zaferi'nin 99. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Kut Zaferi'nin 99. Yıl Dönümü

AK Parti Kayseri Milletvekilli adayı Ahmet Doğan, İngilizlere karşı kazanılan Kut Zaferi'nin unutturulmaya çalışıldığını öne sürdü.

29.04.2015 10:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Kayseri Milletvekilli adayı Ahmet Doğan, İngilizlere karşı kazanılan Kut Zaferi'nin unutturulmaya çalışıldığını öne sürdü.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlanılan Kut-ül Amare Zaferi'nin yeniden gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti.

Kut Zaferi'nin 99. yıl dönümü olduğunu kaydeden Doğan, 29 Nisan 1916'da İngilizlere karşı kazanılan bu zaferin, Türkiye'nin NATO'ya üye olduğu 1952 yılına kadar silahlı kuvvetlerce Kut Bayramı olarak kutlandığını ve tarih kitaplarında da yer aldığını hatırlattı.

Doğan, Kut Zaferi'nin o tarihte İngilizlerin ricasıyla bayram olmaktan ve ders kitaplarından çıkartıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim kuşaklar bu zaferimizden habersiz olarak büyüdü, bu zafer resmen unutturuldu. Yeni kuşakların bu zaferimizden haberdar olması için konuyu yeniden gündeme getiriyoruz. İslam dünyası için her zaman çıbanbaşı olan İngilizler, Irak Kut-ül Amare'de Halil Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri karşısında bozguna uğramışlardı. Çanakkale Zaferi'nin hemen ardından kazanılan bu savaşla düşmana büyük bir darbe daha vurulmuştu. İngiliz ordusunun generali Towshend dahil yaklaşık 14 bin civarında İngiliz askeri esir alınmış ve 23 bin kişi de öldürülmüştü. Bizim şehit sayımız da kaynaklara göre 10 bin civarındaydı."

Zorlu çatışmaların ardından 29 Nisan'da İngilizler'in, Osmanlı ordusuna teslim olduğunu anlatan Doğan, "Bu zafer Avrupa'yı tam manasıyla şok etti. Bütün gazeteler Osmanlı'nın zaferini yazmak zorunda kalırken, İngilizler için de 'Çanakkale'den sonra en büyük hezimete uğradı' değerlendirmesini yaptılar. Tarihçi Orhan Koloğlu da İngilizlerin Kut yenilgisini '1842'deki Kabil bozgunundan beri İngiliz ordusunun yaşadığı en aşağılayıcı hezimet' olarak tanımladı. Kut'ül Amare kahramanımız Halil Paşa yıllar sonra kendisine soy ismi olarak 'Kut'u aldı ve gururla kullanmaya başladı" ifadelerini kullandı.

Ahmet Doğan, İngilizlerin günümüzde de İslam dünyasını parçalamak için büyük oyunlar peşinde olduğunu belirterek, "İnşallah giderek güçlenen Türkiye yine bu oyunlara 'Dur' diyerek mazlum milletlerin daha fazla sömürülmesine izin vermeyecektir. Bu vesileyle şanlı Kut Zaferimizin 99. yıl dönümünü tebrik ediyor, zaferi kazanan komutanlarımızı, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kut Zaferi'nin 99. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement