Mahalleye 35 Yıl Sonra Eski Adı Geri Verildi - Son Dakika
Yerel

Mahalleye 35 Yıl Sonra Eski Adı Geri Verildi

Saruhanlı'da 12 Eylül 1980 darbesi döneminde "Çerkez Osmaniye" adı, etnik çağrışıma yol açtığı gerekçesiyle "Yeni Osmaniye" olarak değiştirilen mahalleye eski ismi belediye meclisi kararıyla geri verildi.

08.10.2015 13:31

Saruhanlı'da 12 Eylül 1980 darbesi döneminde "Çerkez Osmaniye" adı, etnik çağrışıma yol açtığı gerekçesiyle "Yeni Osmaniye" olarak değiştirilen mahalleye eski ismi belediye meclisi kararıyla geri verildi.

Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, belediye sınırları içinde bulunan Yeni Osmaniye mahallesinin eski adının geri verilmesini belediye meclisi toplantısında görüştüklerini belirtti.

Yaralı, ilçe merkezine 27 kilometre mesafede bulunan 150 nüfuslu mahallenin "93 Harbi" döneminde Kafkaslardan göç eden Çerkezler tarafından 1870'li yıllarda kurulduğunu ve mahallenin ilk adının "Tepeağılı" olduğunu belirtti.

Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda köy statüsünde olan mahalleye, "Çerkez Osmaniye" ismi verildiğini ve bu ismin 12 Eylül darbesi döneminde etnik çağırışım yaptığı ileri sürülerek değiştirildiğini, aradan 35 yıl geçmesine rağmen vatandaşların bu isme alışmadığını, eski ismi kullanmaya devam ettiklerini anlatan Yaralı, şunları söyledi:

"Mahallenin eski isminin geri verilmesi konusunda vatandaşlardan gelen talepler arttı. Biz de mahalle sakinlerinin başvurusu üzerine 5393 sayılı belediye kanununun 81. maddesi hükümleri uyarınca konuyu belediye meclisimize taşıdık. Meclisimizde görüşülen isim değişikliği talebi oy birliğiyle kabul edildi. Tarih benliğini yitirdiği için yok olan milletler mezarlığıyla doludur. Biz yerel yönetimler olarak hep şunu arzu ettik. Bir mahallenin veya köyün yolunu yapmak, suyunu temin etmek ne kadar önemliyle, onun kültürünü, onun geçmişiyle olan bağlarını korumak da o kadar önemlidir. Bu yüzden 35 yıl önce gasp edilircesine değiştirilen mahallenin adını demokratik bir yöntemle, oy birliğiyle geri verdik. Böylece 'Yeni Osmaniye' olan mahalle adı 'Çerkez Osmaniye' olarak değiştirildi. Hayırlı olmasını diliyorum."

Karar sevinçle karşılandı

Yeni Osmaniye Mahallesi Muhtarı Hasan Hırçıner ise belediye meclisinden çıkan kararı sevinçle karşıladıklarını belirtti.

12 Eylül yönetiminin kimseye sorma gereği duymadan ceberrut bir yöntemle mahallenin isminin değiştirildiğini ifade eden Hırçıner, "Aradan 35 yıl geçti ancak biz 'Yeni Osmaniye' ismine alışamadık. 35 yıl sonra hakkın haklıya iadesi sağlanmış oldu. Başkanımıza ve Belediye Meclisi üyelerine sonsuz teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Belediye Meclisinde alınan isim değişikliği kararının, mülki idare amirinin onayından sonra yürürlüğe gireceği bildirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mahalleye 35 Yıl Sonra Eski Adı Geri Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement