Malezya Başbakanı Abdürrezzak, Ankara'da - Son Dakika
Güncel

Malezya Başbakanı Abdürrezzak, Ankara'da

Malezya Başbakanı Abdürrezzak, Ankara\'da

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: "Benim için tarihi bir gün" Malezya Başbakanı Abdürrezzak: "Asya, yeni uluslararası düzenin kurulmasında daha fazla rol üstlenmeli"

17.04.2014 12:38

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak'ı Türkiye'de ağırlamaktan büyük onur duyduğunu belirterek, iki ülkenin de dünya barışına katkıda bulunduğunu ve taraflar arasındaki stratejik ortaklık anlaşmasının büyük bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nda (SETA) düzenlenen, "Malezya-Türkiye: Küreselleşen Asya'da Stratejik Ortaklık" başlıklı konferansta konuşan Davutoğlu, Malezya'da Uluslararası Üniversite'de görev yaptığı dönemde hayatının en güzel yıllarının geçtiğini ifade etti.

Malezya'da bulunduğu dönemde, Savunma Bakanı olarak görev yapan Abdürrezak'ın, şu an Başbakan olarak Türkiye'de bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, "Sayın Abdürrezak, 1986'dan beri hükümetlerde eğitim bakanı, savunma bakanı, kültür bakanı, maliye bakanı olarak görev yapmış çok değerli bir isim. Şu an da Başbakan olarak kendisi önemli görevler üstleniyor. Kendisini burada ağırlıyor olmak, benim için tarihi bir gün" dedi.

Davutoğlu, Türkiye-Malezya arasında serbest ticaret anlaşması imzalanacağını da kaydederken, bu anlaşmayla ilerleyen yıllarda ticaret hacminde de önemli bir artış beklediğini ifade etti.

-Diplomatik ilişkilerin 50'ini yılı-

Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak ise Türkiye-Malezya ilişkilerinin derin bir tarihi olduğunu söylerken, taraflar arasındaki diplomatik ilişkilerin 50'inci yılının kutlandığını ve geçmiş yıllara oranla çok şeyin değiştiğini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümeti ile özellikle Türkiye ekonomisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Abdürrezzak, "Türkiye artık ileriki yıllara umutla bakabiliyor" dedi. Abdürrezzak, Türkiye-Malezya arasındaki kader ortaklığının ekonomik ilişkilerin yanı sıra ortak inançlar ve değerler üzerinden oluştuğuna dikkati çekerken, iki ülkenin de artık uluslararası alanda daha fazla görev üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

Yakın tarihte Asya'da yaşanan gelişmeleri dikkati çeken Abdürrezzak, "Asya'da çok büyük bir ekonomik gelişme ve kalkınma var. Dünya ekonomisinde giderek artan bir paya sahip. Örneğin Çin, gelecek 10 yıl içinde dünyanın en büyük ekonomisi haline gelecek. Asya, yeni uluslararası düzenin kurulmasında daha fazla rol üstlenmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Abdürrezzak,  bugün imzalanacak olan serbest ticaret anlaşmasının önemini ise "Bu, bizim için tarihi bir anlaşma olacak" sözleriyle ifade etti.

Malezya'nın global barışın sağlanmasına da katkıda bulunduğunu anımsatan Abdürrezzak, "Güney Filipinler'deki ayaklanmanın bastırılması, Tayland'da barışın sağlanması gibi bölgesel çatışmaların çözümlenmesinde aktif rol oynuyoruz. Barışın müzakereler yoluyla sağlanması bizim için çok önemli" dedi.

Abdürrezzak, öğleden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Malezya Başbakanı Abdürrezzak, Ankara'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement