Maltepe'deki Silahlı Saldırı Davası - Son Dakika
Güncel

Maltepe'deki Silahlı Saldırı Davası

Maltepe\'deki Silahlı Saldırı Davası

Mahkeme heyeti, kamu güvenliği nedeniyle davanın nakli konusunda dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine ve Yargıtay'ın bu konuda vereceği kararın beklenmesine hükmetti.

15.09.2014 13:10

Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda bir kişinin ölümü, 3 kişinin de yaralanması olayına karıştıkları iddiasıyla 22'si tutuklu 35 kişinin yargılandığı davada mahkeme heyeti, kamu güvenliği nedeniyle davanın nakli konusunda dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine ve Yargıtay'ın bu konuda vereceği kararın beklenmesine hükmetti.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar salona getirilmezken Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik ve taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşmayı, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da izledi.

Mahkeme heyeti başkanı Mahir Merdun, duruşmaya katılan avukatların isimlerini tutanağa geçirdikten sonra, "Adliyemiz geçen yıl faaliyete geçti. Ağır ceza mahkemelerine tahsis edilen yer burası. Bir kısım tarafları salona aldık ama gördüğünüz gibi yer kalmadı" dedi.

Önceki celse, duruşma salonunun fiziki şartlarının yetersiz olduğu yönündeki tespit ve görüşlerinin ara karara geçirildiğini anımsatan Merdun, yargılama yapmaya devam etme imkanının bulunmadığı gerekçesiyle bir önceki celse duruşmanın ertelendiğini hatırlattı.

Merdun, yeni bir duruşma salonunun tahsisi konusunda Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazıldığını ifade ederek, Başsavcılığın da adliyede büyük salon olmadığı, büyük bir salon yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı tarafından ödenek verilmesi durumunda büyük bir salon yapılabileceğini bildirdiğini kaydetti.

Davanın nakil edilip edilemeyeceği konusunda Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve İstanbul Valiliği'ne müzekkere yazıp görüşlerinin sorulduğunu kaydeden Merdun, Valilikten bu konuya henüz cevap gelmediğini aktardı.

Merdun, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da bu konuda, "Tarafların çokluğu, taraflar arasındaki hususiyetin ciddiyeti ve yargılamanın gerçekleştirilemediği gerekçesiyle davanın nakliyle daha sağlıklı duruşma yapılabilir" şeklinde görüş bildirdiğini kaydetti.

"Bu salonda bir yargılamada adalete erişilmesi mümkün değildir"

Duruşmada söz alan müşteki avukatı Selçuk Kozağaçlı, şunları söyledi:

"Dünyanın en büyük adliyesini yapacaksınız, havalandırma sistemi yok, ses sistemi yok. Bir kapkaç davası bile görülemez burada. Böyle adliye binası olmaz, böyle yargılama olmaz. Bizim görüşümüz asla ve asla nakil konusunda bir başvurunun yapılmamasıdır. Nakille ilgili hiç bir talepte bulunulmamasını talep ediyoruz. Uygun bir salonda en kısa zamanda duruşmaya başlanmalıdır."

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metih Feyzioğlu da adalete erişim hakkının bir insan hakkı olduğunu belirterek, "Bu salonda bir yargılamada adalete erişilmesi mümkün değildir. Şu anda burası 40 derece. Sağlıklı yargılama yapma imkanı yok. Ancak davanın Silivri'ye, bir cezaevinin içerisindeki uluslararası alandaki belgelere göre yargılama yapılması mümkün olmayan yere taşınması da adalete erişimi hakkının ihlali olacaktır" diye konuştu.

Mahkeme heyetinin kararı

Mahkeme heyeti, dosyadaki tarafların sayısı ve yargılama süresi dikkate alındığında, tahsis edilen duruşma salonunun yargılama yapmaya yetersiz olduğunu bildirdi.

Heyet, kamu güvenliği nedeniyle davanın nakli konusunda taleple birlikte dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine ve Yargıtay'ın bu konuda vereceği kararın beklenmesine hükmetti.

Fiziki şartlar nedeniyle yargılamaya başlanamadığını da bildiren heyet, tutuklu sanıkların tutukluluk durumlarının ve adli kontrol yönündeki taleplerin dosya üzerinden değerlendirilmesine karar verdi.

Yargılamaya bu nedenlerle bu aşamada son verilmesine karar veren heyet, duruşmayı 19 Kasım'a erteledi.

Olayın geçmişi

Maltepe'de Gülsuyu Mahallesi'nde 30 Eylül 2013'te gösteri yapan gruba ateş açılması sonucu Hasan Ferit Gedik vurularak hayatını kaybetmiş, 3 kişi de yaralanmıştı.

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, 22's'i tutuklu 35 şüphelinin, 11 ile 269 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları isteniyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Maltepe'deki Silahlı Saldırı Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement