Mesir Karışımında Kullanılan Bazı Baharatlar Artık Yurt Dışından - Son Dakika
Güncel

Mesir Karışımında Kullanılan Bazı Baharatlar Artık Yurt Dışından

Mesir Karışımında Kullanılan Bazı Baharatlar Artık Yurt Dışından

Manisa'nın şifa kaynağı olarak bilinen mesir macunu içinde yer alan 41 baharattan bir çoğunun eskinin aksine artık yurt dışından ithal edildiği açıklandı.

26.11.2015 17:00

Manisa'nın şifa kaynağı olarak bilinen mesir macunu içinde yer alan 41 baharattan bir çoğunun eskinin aksine artık yurt dışından ithal edildiği açıklandı.

Manisa Spil Dağı'nda yetişen 41 çeşit baharatla 475 yıl önce yapılmaya başlanan şifa kaynağı mesir macununun günümüzde ithal ürünlerin de desteğiyle yapıldığı belirtildi. Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, 41 çeşit baharatın kesinlikle kullanıldığını ancak, bu baharatların başka ülkelerden ithal edildiğini söyledi. Geçmişte bu baharatların çoğunun Spil Dağı'nda yetiştiğini dile getiren Tanık, şöyle dedi:

"Dernek olarak mesir macununda 41 çeşit baharatı kullanıyoruz. Ama maalesef Türkiye baharatının yüzde 80'i Hindistan'dan ve Uzakdoğu ülkelerinden geliyor. Kullandığımız baharatlar eskiden ülkemizde de yetişiyormuş. Ama artık yetişmiyor. Tarihe baktığımızda bu baharatların Spil Dağı'nda yetiştiğini görüyoruz. Konuyla ilgili çalışma ve piyasa olmadığı için insanlar da artık ekmiyor, yetiştirmiyor. Bizim kullandığımız baharatların çoğu maalesef Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerden geliyor. 12 ay boyunca üretim yapıyoruz. Mart ayında saçtığımız Mesir Macunu ile yıl içinde üretilen macun arasında hiçbir fark yok. Biz aynı şekilde aynı standartta bu ürünü yapıyoruz ve tüketicilere sunuyoruz."

İTHAL ÜRÜN MALİYETLİ

İthal edilen baharatları ham halde aldıklarını açıklayan Tanık, şöyle devam etti:

"Bu baharatları alırken toz halinde almıyoruz. Hepsini ham halinde alıyoruz. Çünkü baharatta suistimal çok fazla. Toz halde aldığınızda hile olabiliyor. Değirmende kendimiz öğüterek 41 çeşit baharatı harmanlanmış hale getiriyoruz. Bu baharatları yurtdışından ithal etmek maliyetli oluyor. Baharatların içinde kilosu 1 lira olan var, bin lira olan var."

"BİZ DE BU BAHARATLARI ÜRETEBİLİRİZ"

Mesir macununda kullanılan baharatların yer aldığı botanik bir bahçenin kurulabileceğini söyleyen Tanık, "Şimdi de bu baharatlar üretilebilir. Manisa'da en azından 41 çeşit baharatı bir alanda üretimini yapıp, insanlar buraya geldiğinde onlara mesiri anlatabiliriz. Güzel bir botanik bahçesi olabilir. Mesir Macununu oluşturan baharatları kendimiz üretebiliriz" diye konuştu.

18 ÇEŞİT

Dernek Başkanı Ufuk Tanık, mesir macununun lokumunu, çayını ürettiklerini belirterek şu anda 18 çeşide ulaştıklarını açıkladı. Tanık, şöyle konuştu:

"Mesir macunu ekstrem bir ürün. Baharat her şeyle uyuşmuyor. Şimdi üzümle birleştirme çalışmamız var. Hem üzümün tüketimine katkı sağlamak istiyoruz. Manisa'nın iki şifa kaynağı birleşecek. Araştırmalarımız devam ediyor. Mesir macununu Viyana, Avusturya, Almanya ve Hollanda'ya mesir macunu gönderiyoruz Tanıtımlara paralel olarak talep de daha fazla gelecektir. Ancak son zamanlarda da talepte bir artış olmaya başladı." - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mesir Karışımında Kullanılan Bazı Baharatlar Artık Yurt Dışından - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement