Milli Mücadele Yıllarında Azerbaycan'ın Erzurum'a Yardımları" - Son Dakika
Yerel

Milli Mücadele Yıllarında Azerbaycan'ın Erzurum'a Yardımları"

Erzurum Kongresi'nin 95 yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "Milli Mücadele Yıllarında Azerbaycan'ın Erzurum'a (Kardaş Kömeği) Yardımları" konulu panel düzenlendi.

23.07.2014 13:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Kongresi'nin 95 yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "Milli Mücadele Yıllarında Azerbaycan'ın Erzurum'a (Kardaş Kömeği) Yardımları" konulu panel düzenlendi.

Vali Ahmet Altıparmak, İl Müftülüğü Konferans Salonundaki panelde Türklerin tarih boyu birçok mağduriyet yaşadığını söyledi.

Türklerin, Rus topraklarında, Roma'dan Bizans'a kadar büyük topraklarda at sürüp, devlet kurduklarını ve büyük mağduriyetler yaşadıklarını anlatan Altıparmak, "Ama öyle bir dönem gelmiş ki birbirimizden kopmuşuz. Birbirimizi tanımaz, birbirimizi bilmez hale gelmişiz. Bizim kitaplarımızda bizim eğitim gördüğümüz zamanda Azerbaycan'dan Kafkaslara, Orta Asya'dan, Balkanlar'dan habersiz bir nesil yetişmiştir. Bunlar her ne kadar telafi edilmeye çalışılsa bile insanın organı eksikse o eksiktir onu tamamlayamazsın" dedi.

Altıparmak, her şeye rağmen Türkiye ve Azerbaycan'ın iki devlet bir millet olduğunu vurgulayarak, Erzurum'da kahramanlıklar yaşanırken Azerilerin de duyarsız kalmadıklarını söyledi.

Azerilerin de üzerlerine düşeni, kendilerinden bekleneni yaptıklarını dile getiren Altıparmak, "Bir grup insan malını mülkünü getirebileceği her şeyini getirmiş ve burada büyük destanlar yazmışlar, kahramanlıklar göstermişlerdir. Hakikaten onları şükranla yad ediyoruz. Hem kendilerine hem kendi geçmişlerine rahmet diliyoruz. Aynı zamanda kendi şehitlerimize de rahmet diliyoruz. Bu konuyu özellikle Erzurumlu gençlerin bilmesi, anlaması, hissetmesi gereken bir konu. Bu olur mu olacak ama zamanla olacak inatla olacak. İnadımızı da sürdürmemiz lazım ama şunu da ifade etmek lazım büyük bir eksikliğimiz. Tarihi tarihçiler yazar, kahramanlar yapar ama onu halka benimseten kabul ettiren edebiyatçılardır, sinemacılardır" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erdal Aydoğan'ın moderatörlüğünde Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Betül Aslan, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Türk Tarih Kurumu Ermeni Masası Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, Azerbaycan Milletvekili Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Musa Gasımlı, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç Dr. Firdovsiye Ahmedova, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Azerbaycan Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç Dr. İrade Memmedova sunum yaptı. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Milli Mücadele Yıllarında Azerbaycan'ın Erzurum'a Yardımları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement