Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi - Son Dakika
Yerel

Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi

Bursa, Balıkesir ve Yalova'da sivil toplum kuruluşu üyeleri, idam kararını protesto etti.

11.04.2014 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa, Balıkesir ve Yalova'da sivil toplum kuruluşu üyeleri, Mısır'da 528 kişiye verilen idam cezasını protesto etti.

Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformuna bağlı dernek üyeleri, cuma namazı sonrası Ulu Cami'nin yanındaki Orhangazi Parkında toplandı. Grup adına açıklama yapan Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi Numan Şeker, Mısır'da ilk kez halk tarafından demokratik yolla seçilen hükümete 3 Temmuz 2013'te askeri darbe yapıldığını, sonrasında başta yaşam hakkı olmak üzere çok ağır insan hakkı ihlalleri yaşandığını söyledi.

Mısır'daki darbe mahkemesinin sözde hukuki bir karara imza atarak 528 darbe karşıtı eylemci için idam cezasına hükmettiğini aktaran Şeker, şunları kaydetti:

"Bu kararın gerekçesine göre söz konusu kişiler 'şiddet ve terör' suçlamasıyla bu cezayı hak ettiler. İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararı kınamak için ve mazlum kardeşlerimizin sesine ses katabilmek için bir araya geldik. Geçtiğimiz aylarda kardeş ülke Bangladeş'te yaşanan siyasi idamlardan sonra yine kardeş ülke Mısır'da İhvan-ı Müslim'in üyeleri hakkında verilen idam cezası kararı kaygı vericidir. 3 Temmuz'den sonra darbeye tepki gösteren sivil halka karşı dünyanın gözleri önünde katliam yapılmış ve hukuksuz bir şekilde binlerce insan tutuklanmıştı. Bu şartlar altında görev yapan yargının bağımsız, güvenilir ve adil olmadığı da aşikardır. Kaldı ki toplam 20 dakika süren, gazetecilerin ve savunma avukatlarının bulunmadığı bir duruşmada, dakikada 26 idam kararının verilmesi de kararların siyasi olduğunun bir göstergesidir."

Basın açıklamasına katılan bazı kişiler, beyaz kefen giyerek kararı protesto etti.

Açıklamaya, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk de katıldı.

Uludağ Üniversitesi yerleşkesinde de bir grup öğrenci, cuma namazı çıkışında idam kararını protesto etmek amacıyla toplandı.

Sağanak altında mediko sosyal tesisleri önüne yürüyen grup, daha sonra basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Musa Ahmet Kaya, bu kararın Mısır'ı bir iç savaşa sürüklemesinden korktuklarını belirterek, "Bütün bu süreç hem İslam ülkelerinin herbirinde toplumu bir arada tutan bağları koparmaya hem de İslam ülkelerinin ortak bir anlayış etrafında bir araya gelmelerini sabote etmeye yöneliktir" dedi.

Balıkesir

Balıkesir'de cuma namazı sonrası Zağnos Paşa Camisi bahçesinde toplanan Anadolu Gençlik Derneği üyeleri adına konuşan, şube başkanı Ersin Güçlü, idam kararının insanlık suçu olduğunu söyledi. Haklarında idam kararı verilen kişilerin suçsuz olduğunu ifade eden Güçlü, şunları kaydetti:

"Bu kararı veren mahkemenin geçtiğimiz temmuzda askeri cunta tarafından gerçekleştirilen darbenin emrinde olduğu aşikardır. Aynı askeri cunta 14 Ağustos Çarşamba günü Adeviyye Meydanı'nda 3 bini aşkın sivili şehit etmekten kaçınmamıştır. Şimdi bu cuntanın emrindeki yargının 528 kişi hakkında verdiği saçma sapan idam kararları bizi şaşırtmamıştır. Bin 900 sivil, mahkeme karşısına çıkarılmış ve 20 dakikalık bir duruşmada 528 idam kararı okunmuştur. Yani her 1 dakikada 26 kişinin idam kararı verilmiştir. Bu kişilerin tek suçu o gün seçilmiş hükümete karşı yapılan darbeyi protesto etmek için Adeviyye Meydanında olmalarıdır."

Yalova

Yalova'da ise Anadolu Gençlik Derneği üyeleri Merkez Camisi önünde, idam kararını protesto etti. Grup adına basın açıklamasını yapan Anadolu Gençlik Derneğinin Yalova şube sorumlusu Mustafa Özen, haklarında idam cezası kararı verilen kişilerin suçsuz ve kararın siyasi olduğunu söyledi. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement