Musul Nerede? Musul Operasyonu Nedir? - Son Dakika
Dünya

Musul Nerede? Musul Operasyonu Nedir?

Musul Nerede? Musul Operasyonu Nedir?

Irak'ın kuzeyinde Dicle Nehri kıyısında bulunan Musul, ABD öncülüğündeki birlikler ve IKBY'ye bağlı Peşmerge güçleri ile IŞİD(DEAŞ)'i bölgeden temizlemek için yapılan operasyona ev sahipliği yapıyor.

18.10.2016 09:30  Güncelleme: 10:04

Irak'ın kuzeyinde bulunan ve en büyük şehirlerinden birisi olan Musul'da, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Mesud Barzani önderliğindeki Peşmerge güçleri ve ABD öncülüğündeki birliklerin koalisyonu ile IŞİD(DEAŞ)'e karşı operasyon başlatıldı. Bu operasyona 'Musul Operasyonu' adı verildi.

Irak'taki operasyona destek veren ülkeler arasında İran, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Türkiye bulunuyor. Koalisyonun ortak hedefi Musul'u IŞİD(DEAŞ)'den temizlemek.

TÜM GÜÇLER KULLANILIYOR: PKK DA DAHİL Mİ?

Operasyonda yer alan Peşmerge birliklerinin emirleri Bağdat'tan değil, doğrudan IKBY Başkanı Mesud Barzani'den alması konusunda uzlaşma sağlandı.

ABD, sahada IŞİD(DEAŞ) ile savaşabilecek her kuvveti kullanma taraftarı. Bu yüzden PKK'nın suriye uzantısı olan YPG'yi şehrin dışında destek kuvvet olarak kullanmayı planlıyor. Türkiye bu durumdan rahatsızlığını dile getirdi.

TÜRK ASKERİ EĞİTTİ: BAŞİKA KAMPI NEDİR?

Türk Silahlı Kuvvetler (TSK), Irak'ın 25 km yakınlarında bulunan Başika'da kurulan kampda, Bağdat'lı peşmerge güçlerini, terör örgütü ile savaşması için eğitti. Bu eğitim 2015 yılında başladı. Aralık 2015'te Bağdat, Türk askerinin Bağdat'tan çekilmesi çağrısını yaparak 'Başika Krizine' neden oldu. Ankara ise bölgedeki eğitim faaliyetlerini sürdürmek ve yeni güçleri bölgeye katmak konusunda kararlı tavrını sürdürdü.

ABD, yaklaşık üç bin kişilik bu grubun eğitim sürecini destekledi. Ancak bu güçlerin Türkiye'nin kontrolünde değil, Irak ordusuna bağlı Sünni birliklerle operasyonda olmasını istedi.

MUSUL NEREDEDİR? MUSUL'UN ÖNEMİ NEDİR?

Musul Nerede? Musul Operasyonu Nedir?

637 tarihinde Müslümanların eline geçen Musul, uzun yıllar Osmanlı idaresinde kaldı. Mondros Mütarekesinden sonra İngilizler tarafından işgal edildilen Musul, Mütarekeden sonra işgal edildiği için Misak-ı Milli sınırları içerisinde yer alıyordu. İngiltere zengin petrol kaynaklarına olan yakınlığı sebebiyle Musul'u Türklere vermek istemiyordu. Musul Meselesi Lozan'da çözümlenemedi. Musul Sorunu, Lozan Antlaşmasından sonra Türkiye ile İngiltere arasında uzun süre anlaşmazlık konusu olduktan sonra 1926'da çözümlendi ve Musul Irak sınırları içinde kaldı. Bugün de, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak Federal Cumhuriyeti arasında belirsiz bir statüye sahiptir.

Musul, IŞİD (DEAŞ) güçleri tarafından 10 Haziran 2014'de ele geçirilmiştir.

Son Dakika Dünya Musul Nerede? Musul Operasyonu Nedir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement