Muzbir Başkanı Güzel Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Muzbir Başkanı Güzel Açıklaması

Muzbir Başkanı Güzel Açıklaması

Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mehmet Güzel, ithal muz girişinin artmasıyla yerli muz fiyatının 2,1 liradan 1,70 liraya düştüğünü belirterek, "Bir paket ithal muzun 55-60 liraya piyasaya sürüldüğünü görüyoruz.

12.11.2015 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mehmet Güzel, ithal muz girişinin artmasıyla yerli muz fiyatının 2,1 liradan 1,70 liraya düştüğünü belirterek, "Bir paket ithal muzun 55-60 liraya piyasaya sürüldüğünü görüyoruz. Yerli muzun fiyatının düşmesinin nedeni bu" dedi.

Güzel, Anamur Kaymakamlığında düzenlenen toplantıda, transit geçiş ya da düşük fiyattan alınmış gibi gösterilip gümrük vergisi düşük ödenen ithal muzun iç piyasaya sürüldüğünü savundu.

Vergisi tam ödenmiş 19 kilogramlık ithal muz paketlerinin maliyetinin 85 lira civarında olması gerektiğini ifade eden Güzel, "Ancak bir paket ithal muzun 55-60 liraya piyasaya sürüldüğünü görüyoruz. Yerli muzun fiyatının düşmesinin nedeni bu. İthal muz girişinin artmasıyla yerli muz fiyatı 2,1 liradan 1,70 liraya geriledi" diye konuştu.

Yasa dışı ithal muz girişinin önlenmesi konusunda üst makamlara talepte bulunduklarını anlatan Güzel, şöyle devam etti:

"Başta Mersin Milletvekili Lütfi Elvan olmak üzere Gümrük Müsteşarlığından yetkililerle görüşmelerimiz sonucu alarma geçildi. Bizden rapor istediler ve ithal muz girişine yönelik elde ettiğimiz bilgiler ile bölgemizdeki yerli muz üretimi ve pazarlaması ile ilgili bilgileri içeren raporu üst makamlara gönderdik. Araştırmalarımızda transit geçişle Suriye'ye götürülüyor gösterilen ithal muzun Türkiye'de piyasaya sürüldüğünü tespit ettik. Raporda, ekim ayı ile haziran ayı arasında hasat sezonunun yoğun olduğunu belirterek bu dönemde ithal muzun transit geçişine izin verilmemesi gerektiğini aktardık. İthal muzun vergisinin tam ödenerek piyasaya sunulmasını istedik. Ayrıca yerli muzu koruyan gümrük vergisi oranının da değişmemesi gerektiğini vurguladık. Şu anda bu konuda bütün gümrüklerde gerekli önlemlerin alındığı bize bildirildi."

Güzel, ilerleyen günlerde sivil toplum örgütleri, yetkililer ve üreticilerden oluşturulacak bir heyetle Ankara'ya giderek, muz üreticisinin sorunlarını ve beklentilerini ilgili makamlara aktaracaklarını sözlerine ekledi.

Ziraat mühendisi Bünyamin Kozak da bir paket ithal muzun maliyetinin 9,5 doların altında olması halinde Mersin Gümrüğünde girişine izin verilmediğini belirterek, " İstanbul'da Derince ve Ambarlı gümrükleri 6 dolar maliyetli ithal muzu kabul ediyor. Mersin Limanı Muz İhtisas Gümrüğü olursa ithal muz sadece Mersin Limanı'ndan Türkiye'ye girerse artık 9,5 doların altında beyan edemeyecekler. Kilogramını 3 lira 30 kuruşa mal edecekler. O zaman piyasa dengeye girecektir" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Muzbir Başkanı Güzel Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement