NATO Komutanı'nın Yahya Çavuş Hayranlığı - Son Dakika
Yerel

NATO Komutanı'nın Yahya Çavuş Hayranlığı

Senem Yazıcı - İzmir'de 30 Kasım 2012'de resmen faaliyete başlayan NATO Müttefik Kara Komutanlığı ile mayıs ayında görevi sona erecek Müttefik Hava Komutanlığı'nda görev yapan subay ve astsubaylardan oluşan 150 kişilik heyet, inceleme gezisi için...

17.03.2013 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Senem Yazıcı - İzmir'de 30 Kasım 2012'de resmen faaliyete başlayan NATO Müttefik Kara Komutanlığı ile mayıs ayında görevi sona erecek Müttefik Hava Komutanlığı'nda görev yapan subay ve astsubaylardan oluşan 150 kişilik heyet, inceleme gezisi için Gelibolu'ya gidecek.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, bir süre önce ziyaret ettiği Gelibolu'dan çok etkilendiğini belirterek, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Oramiral James Stavridis'in önerisi üzerine İttifak'a üye ve İzmir'de görevli farklı ülkelerden gelen 150 kadar subay ve astsubayın 10-12 Nisan tarihlerinde Çanakkale'de olacaklarını söyledi.

Çanakkale'yi ilk ziyaret ettiğinde Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Oral ile tanıştığını, Oral'ın sadece tarihi gerçekler konusunda değil aynı zamanda savaşın askeri ve stratejik yönüyle ilgili de derin bilgiye sahip olduğunu anlatan Ben Hodges, nisan ayındaki gezide Prof. Dr. Oral'ın kendilerine eşlik edeceğini belirtti.

Bir asker ve insan olarak Çanakkale Savaşı'ndan ve savaşın içinde yer alan öykülerden çok etkilendiğini vurgulayan Hodges, kendisi için Çanakkale Savaşı'nın en ilham verici kişiliklerinin başında Yahya Çavuş'un geldiğini kaydetti.

-"Benim için ilham verici"-

Korgeneral Ben Hodges, milyonlarca kişiyi etkileyebilecek global nitelikli bir savaşın dahi esasen binlerce, milyonlarca bileşenden oluştuğuna işaret ederek, savaşların yalnızca komutanların yaptıkları planlardan ibaret olmadığını söyledi.

Hodges, şöyle konuştu:

"Komutanlar planları yapar, askerleri doğru olduğuna inandıkları yerlere konuşlandırır. Ama başarı genç askerlerin ve subayların planları uygulamasından geçer. Tarihten öğrendiğimiz bir şey varsa o da hiçbir planın tam olarak istendiği şekilde hayata geçirilemeyeceğidir. Çünkü her zaman karşı tarafın da söz hakkı, etkisi vardır. İşte tam olarak bu nedenle astsubayların alt kademedeki komutanların kendilerinden bekleneni çok iyi anlamaları önemlidir. Sorumluluk ve inisiyatif alarak, gereken zamanda karar verirlerse doğru şeyler yapmış olurlar."

Yahya Çavuş'un bu nedenle çok önemli olduğunu dile getiren Hodges, başlarında bir subay değil, bir çavuş olan 60 kişilik grubun bulundukları konumun da avantajını göz önüne alarak bölgeye tutunmaya çalışan binlerce askerin karaya çıkışlarını tam 13 saat geciktirmeyi başardıklarını ifade etti.

Bu olayın İtilaf Devletleri'nin planladıkları zaman tablosunun tamamen değişmesine neden olduğunu anlatan Hodges, "Gelibolu'da sonucu etkileyen önemli olaylar, savaş aylarca sürse de ilk gün alınan kararlara bağlıydı. Yahya Çavuş ve Mustafa Kemal gibi askerlerin aldıkları kararlar, savaşın seyrini değiştirdi. Yahya Çavuş'un öyküsü benim için ilham verici, çünkü küçük bir grubun devasa bir savaşın sonucunu değiştirebileceğinin göstergesi" diye konuştu.

Hodges, geziye katılacak NATO askerlerinin Prof. Dr. Oral'dan Çanakkale Savaşı konusunda brifing aldıklarını, özellikle brifingin ardından bölgeyi görmek için sabırsızlandıklarını kaydetti.

-"Bir kahraman takım ve Yahya Çavuş'tular"-

Çanakkale'de 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, 24 Nisan 1915'te karaya ayak basacak her işgalci düşman askerinin yok edilmesi emrini verdi. Sabah saatlerinde düşman savaş gemileri Ertuğrul Koyu'na tonlarca bomba yağdırdı. 26. Alay'ın 3. Taburu bu bölgeyi koruyordu. Tabur Komutanı Mahmut Bey ile Asteğmen Hüseyin Bey'in şehit olmaları üzerine komutayı 28 yaşındaki Ezineli Yahya Çavuş devraldı.

Sağ kalan 60 kadar arkadaşıyla siperlere mevzilenen Yahya Çavuş, Albien ve River gemilerinden 3 bin kadar düşman askerinin Ertuğrul Koyu'ndan karaya çıkmasını engelledi.

Binlerce top mermisi ve askere karşı kıyı ve siperleri korumayı başaran Yahya Çavuş ve arkadaşları, uzun süren direnişin ardından şehadet mertebesine ulaştı.

Yahya Çavuş Şehitliği'nde, Yahya Çavuş'un ve takım arkadaşlarının kahramanlığı şu satırlarla anlatılmaktadır:

"Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuş'tular

Tam üç alayla burada gönülden vuruştular

Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri

Allah'ı arzu ettiler, akşama kavuştular"

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel NATO Komutanı'nın Yahya Çavuş Hayranlığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement