Nohut Yetiştirilmeyen İlçenin Leblebisi Meşhur - Son Dakika
Güncel

Nohut Yetiştirilmeyen İlçenin Leblebisi Meşhur

Balıkesir'in Havran ilçesi, nohut yetiştirilmemesine rağmen, leblebisiyle adından söz ettiriyor.

13.08.2016 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Balıkesir'in Havran ilçesi, nohut yetiştirilmemesine rağmen, leblebisiyle adından söz ettiriyor.

Çorum'dan temin edilen nohutun "nar ekşisi, portakal, kara dut, gofret, şeker, susam, acı biber ve karışık baharat" gibi farklı lezzetlerle kaplanmasıyla elde edilen Havran leblebisi, yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Çanakkale kahramanı "Koca Seyit"in memleketi Havran'da 3 kuşaktır geleneksel yöntemlerle leblebi üretimi yapan aile işletmeleri, Edremit Körfezi'ne yakınlığı nedeniyle tatilcilerin uğrak noktalarından biri oldu.

Zaman içinde işletme sayısı azalsa da leblebi üretiminin sürdüğü ilçede, tatilcilerin büyük ilgi gösterdiği nar ekşilisinden, portakallısına, kara dutlusundan, gofretlisine birbirinden lezzetli leblebiler, aynı zamandan Türkiye'nin hemen her yerine gönderiliyor.

Cumhuriyet Caddesi'nde, dededen toruna 3 kuşaktır leblebicilik yapan Ali Kelebeklioğlu, yaz sezonunda tatilcilerin en çok çifte kavrulmuş tuzsuz leblebiye ilgi gösterdiğini söyledi.

Kelebeklioğlu, eşi 16 yıldır bu işi yaptığını belirterek, "Havran leblebisi ülkenin her yerine satılıyor. Yaz tatili döneminde de tatilciler leblebi almadan Körfez ilçelerine geçmiyor. Özellikle bu sezonda Alman turistler leblebiye ilgi gösteriyor. En fazla tuzsuz çifte kavrulmuş leblebi ilgi görüyor ama çeşit çeşit mevsimlik tatlarda leblebi üretiyoruz. Nar ekşili, portakallı, kara dutlu, gofretli, şekerli, susamlı, acı biberli, karışık baharatlı leblebilere de çok talep var." diye konuştu.

Çeşidine göre değişen leblebi fiyatlarının kilogramının 14 liradan başladığını ve 20 liranın üzerine çıkabildiğini kaydeden Kelebeklioğlu, "Bizler meşhur Havran leblebisinin son üreticileriyiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nohut Yetiştirilmeyen İlçenin Leblebisi Meşhur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement