Nükleer santral kurulması ile ilgili çalışmalar hız kazandı - Son Dakika
Güncel

Nükleer santral kurulması ile ilgili çalışmalar hız kazandı

Nükleer santral kurulması ile ilgili çalışmalar hız kazandı

KENAN TÜRKSEVEN - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin iki ülke arasında nükleer enerji, bilim ve teknoloji alanında işbirliğine dair imzaladığı bildirgenin ardından ...

31.10.2013 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KENAN TÜRKSEVEN - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin iki ülke arasında nükleer enerji, bilim ve teknoloji alanında işbirliğine dair imzaladığı bildirgenin ardından Sinop'a nükleer santral kurulması ile ilgili çalışmalar hız kazandı.

Vali Yavuz Selim Köşger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nükleer santralin bir devlet projesi olduğunu söyledi.

Türkiye'de nükleer santralle ilgili uzun yıllar çalışmalar yapıldığını ifade eden Köşger, "Sinop'ta nükleer santral kurulumu ile ilgili çalışmalar zaten 30-40 yıldır devam ediyordu. Bu çalışmalar şimdi ivme kazandı. Sonuç olarak yapılan son bilimsel çalışmalardan sonra da Sinop'ta santral kurulması işlemleri başlatılmış olacak" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesine bağlı Piri Reis araştırma gemisinin Sinop'ta araştırmalarını sürdürdüğüne işaret eden Köşger, şöyle konuştu:

"Piri Reis araştırma gemisinde aralarında Japon akademisyenlerin de bulunduğu akademik bir heyet aylardır Sinop civarında sismik ve tektonik araştırmalar yapıyor. Denizin 4 bin metre derinliği dahil depremsellikler ölçülüyor, fay hatlarına ve deniz dibi akıntılarına bakılıyor. Ayrıca TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nin (MAM) yeni bir gemisi Sinop açıklarında oşinografik araştırmalar yapıyor. Nükleer santralin soğutulması ve enerji üretilmesi için suya ihtiyacı var. Denizden alınan ve denize deşarj yapılan sular olacak. Denizdeki akıntıları, florayı, faunayı, denizdeki hayvandan plaktona kadar besin zincirini etkilememesi için gerekli incelemeler, araştırmalar yapılıyor."

Köşger, Japon ve Fransız heyetlerin zaman zaman Sinop'a geldiğini, nükleer santralle ilgili saha çalışmalarının yanı sıra çeşitli araştırma ve incelemelerde bulunduklarını belirterek, "Gelen heyet Sinop sınırları içinde ve deniz alanında depremsellik durum, meteorolojik durum ve su kaynaklarını inceleyerek olası riski minimum riske, yani riski sıfıra indirmeye çalışıyorlar. Yani çevreye, doğaya, bitki örtüsüne, atmosfere herhangi bir zarar vermemesi için ne gerekiyorsa öyle bir tedbir almaya çalışıyorlar. 18 ay boyunca bu çalışmaları devam edecek ve nokta olarak santralin nereye kurulacağı tesbit edilerek çalışmalar başlatılacak" diye konuştu.

- "Nükleer santral Sinop'a ayrı bir çehre kazandıracak"

Kurulacak santralin Sinop'a ayrı bir çehre kazandıracağını dile getiren Köşger, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nükleer santral Sinop'a çok büyük bir katkı sağlayacak. Sayın Enerji Bakanımız nükleer santral yapımının içeriğinde bir nükleer teknoloji üniversitesi kurulmasıyla ilgili de açıklamada bulundu. Bunu biz Sinop'a alabilirsek Sinop'a ikinci bir üniversite gelmiş olacak. Bu bağlamda Sinop Üniversitesi marka bir üniversite haline gelecek. Ayrıca Sinop'a çok büyük bir iş gücü girişi olacak. Yaklaşık 7 bin kişinin çalışması ön görülüyor. Bunların bir çoğu da mühendis düzeyinde. Dolayısıyla Sinop'un sosyal yapısı, antropolojik yapısı, kültürel yapısı ve kentleşmesi hepsi birlikte süratli bir şekilde değişecek. Yani Ereğli'yi Ereğli yapan Erdemir'dir, Karabük'ü Karabük yapan Kardemir'dir, Zonguldak'ı Zonguldak yapan kömür ocaklarıdır. Biz Sinop'un entegre olarak ele alınmasını düşünüyoruz, onun çalışmalarını yapmaya çalışıyoruz. Sadece sanayi değil, bir alanda değil, doğa cenneti olan Sinop'un turizm cenneti olmasını öngörüyoruz. Eğitim konusu zaten nükleer teknoloji üniversitesi ve diğer üniversiteyle birlikte tam kapasite işletilmesiyle kendiliğinden gelişecek. Ben Sinop'un önümüzdeki 10 yıl içinde her alanda en az ikiye katlayacağını ön görüyorum. Sinopluların buna hazırlıklı olması lazım."

- "Tüm kalkınmış ülkelerde nükleer santral var"

Sinop Sanayici ve İşadamları Derneği (SİSAD) Başkanı Hikmet Albayrak, kurulacak santralin Sinop'a hayırlı olmasını dileyerek, "Dünyaya baktığımızda tüm kalkınmış ülkelerde nükleer santral var ve oralarda büyük bir enerji açığını da kapatıyor. Sinop'ta kurulacak santralin Türkiye'nin enerji konusunda açığını kapatacağını ve Sinop'un da bu konuda şanslı olduğunu düşünüyorum. İlimizin kalkınmasında, gelişmesinde çok faydalı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Sinop Şube Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen de nükleer santralin Sinop'ta yapılacak olmasının başta ülke ekonomisi ve Sinop ekonomisi açısından oldukça faydalı olacağını düşündüklerini ifade etti.

"Nükleer santral ile Sinop ekonomisi hareketlenecek ve faydalar sağlanacaktır" diyen Gökmen, şu ifadelerde bulundu:

"Santralin çevreye olan etkileri insan sağlığına olan zararları uzmanlarımızın konusudur. Bu bir devletin politikasıdır. Biz iş adamları olarak olaya sadece ticari ve ekonomik olarak değerlendirme yapabiliriz. Başta ilimizde büyük bir canlanmaya sebep olacaktır. Dolayısıyla bir an önce yapımına başlanıp bu ekonomik gelişmeden bizler de faydalanmak istiyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nükleer santral kurulması ile ilgili çalışmalar hız kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement