Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, EGEGEP kapsamında 2019 yılına kadar 78 adet baraj ve gölet, 220 adet sulama tesisi, 41 adet içme suyu temin tesisi, 214 adet dere ıslah tesisi, 977 adet dere üzerilerine köprü, 7 adet şehir ormanı, 14 adet bal ormanı, 50 adet mesire yeri, 35 adet otomatik meteorolojik gözlem istasyonu kurulacağını bildirdi.

30.10.2015 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, EGEGEP kapsamında 2019 yılına kadar 78 adet baraj ve gölet, 220 adet sulama tesisi, 41 adet içme suyu temin tesisi, 214 adet dere ıslah tesisi, 977 adet dere üzerilerine köprü, 7 adet şehir ormanı, 14 adet bal ormanı, 50 adet mesire yeri, 35 adet otomatik meteorolojik gözlem istasyonu kurulacağını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Eroğlu, Afyonkarahisar'a 13 yılda yapılanlar yatırımlar ile Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) kapsamında yapılacak yatırımlar konusunda bilgi verdi.

Bakan Eroğlu, 2019 yılına kadar Afyonkarahisar için dev yatırımlar gerçekleştireceklerini belirterek şunları kaydetti:

"Burada bakanlığımızın ve diğer bakanlıkların yatırımları var. Öncelikle Afyonkarahisar'ı baraj ve göletler diyarı yapıyoruz. Şu ana kadar planlanmış 78 göletin 51 tanesini bitirdik. Ayrıca sulamalarla ilgili çok büyük adım attık. Söz verdik sulanmadık 1 metrekare mümbit toprak bırakmayacağız. İptidai sulama sistemleri ile sulanan yerleri kapalı sisteme çevirdik. Özel idare ile imzalanan protokol kapsamında 100 milyon TL ayrıldı. Şu ana kadar yaklaşık 300 bin dekar arazi açık sistemden kapalı sisteme döndü. 31 milyon kalan parayla da tüm yer altı sulamalarını kapalı sisteme çeviriyoruz."

-"Kokarçay, Akarçay oldu"

Akarçay ıslahı ile Afyonkarahisar'ın çehresini değiştirdiklerini vurgulayan Eroğlu, "73 yıllık hayal 2 yılda gerçek oldu. Bu proje ile ilimiz çok önemli bir mesire yeri kazandı, ilimizin marka değeri arttı. Kokarçay Akarçay oldu, üzerinde su sporları bile yapılıyor. Son 13 yılda 134 adet dere ıslah çalışması yaptık. Böylece 113 yerleşim yerini taşkınlardan koruduk. 2019 yılına kadar 81 adet daha yapıp sayıyı 214'e yükselteceğiz" açıklamasında bulundu.

İçme suyu açısından çok büyük adım attıklarını aktararak Eroğlu, Afyonkarahisar'ın daha önce arsenik problemi olduğunun altını çizdi.

Eroğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

"Biz Düzağaç Akdeğirmen Barajı'nı inşa ettik oradan çok ileri bir atık su arıtma tesisini hizmete aldık. Burası güneş enerjili bir tesis. Bunun yanında 4 ilçede ve 20 beldede arsenik meselesi vardı. Bunları Bakanlığımız marifetiyle içme suyu tesisi kurduk ve arsenik problemini tamamen çözdük. Afyonkarahisarımızın 2050 yılına kadar su problemini hallettik. Ağaçlandırma konusunda ormanlık alanlarını 12 yılda en çok artıran il Afyonkarahisar. Ormanlık alanları yüzde 12'den yüzde 23'e çıkarmak suretiyle Afyonkarahisar'da destan yazdık. 87 milyon fidanı toprakla buluşturduk.

Türkiye'de ilk defa damlama sulamayla ağaçlandırma çalışmasını biz yaptık. Ayrıca doğa koruma milli parklar burada muazzam bir çalışma yaptı. 26 Ağustos Tabiat Parkını kurduk. Oraya da bir İstiklal Tanıtım Merkezi adı altında bütün Türk tarihini, 2071'e kadar canlandıracak olan büyük bir tanıtım merkezini de inşa ediyoruz. İnşallah önümüzdeki 26 Ağustos'a yetiştirmek üzere büyük bir gayret içindeyiz. Özellikle Akdağ'da orman köşkleri kurduk. Tabiat ve av turizmi açısından burası çok büyük bir merkez olacak. Ayrıca şehir ormanı tabiat ormanı mesirelik yer kurduk Afyonkarahisar çok daha güzelleşti."

"Bütün yollar Afyonkarahisar'a çıkar"

Sadece kendilerinin çalışmadığını belirten Eroğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın da Afyonkarahisar'daki bütün yolları bölünmüş yol haline getirdiğini aktardı.

Sadece Çay Bolvadin ve Emirdağ arasındaki yolun henüz tamamlanmadığını kaydeden Eroğlu, "Allah nasip ederse o yolu da önümüzdeki yıl açmış olacağız. Şu ana kadar 508 kilometre bölünmüş yolla Afyonkarahisar en çok bölünmüş yola sahip il unvanı kazandı. Bütün yollar Afyonkarahisar'a çıkar" ifadesini kullandı.

- EGEGEP Projesi

Bakan Eroğlu, EGEGEP projesi kapsamında yapılanlara ilişkin şu bilgileri verdi:  için de şunları söyledi:

"EGEGEP kapsamında 2019 yılına kadar 78 adet baraj ve gölet, 220 adet sulama tesisi, 41 adet içme suyu temin tesisi, 214 adet dere ıslah tesisi, 977 adet dere üzerilerine köprü, 7 adet şehir ormanı, 14 adet bal ormanı, 50 adet mesire yeri, 35 adet otomatik meteorolojik gözlem istasyonu kuracağız. Böylelikle 807 bin 446 dekar arazi sulanacak, yılda 890 milyon lira zirai gelir artışı sağlanacak, 402 bin kişiye ilave içme suyu temin edilecek, 376 bin 500 dekar alan taşkınlardan korunacak, 68 milyon fidan üretilecek, 1,3 milyon dekar arazide ağaçlandırma çalışması yapılacak, 20 bin dekar arazide gelir getirici türlerde ağaçlandırma yapılacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement