Özbekistan Meyve Sebze İhracatını Artırmayı Hedefliyor - Son Dakika
Güncel

Özbekistan Meyve Sebze İhracatını Artırmayı Hedefliyor

Özbekistan Meyve Sebze İhracatını Artırmayı Hedefliyor

Orta Asya'nın en büyük meyve sebze üreticisi Özbekistan, bu alandaki ihracatını artırmayı hedefliyor.

08.11.2016 14:47

Orta Asya'nın en büyük meyve sebze üreticisi Özbekistan, bu alandaki ihracatını artırmayı hedefliyor.

Ülkenin meyve sebze ürünleri ihracatını artırmak amacıyla düzenlenen Meyve-Sebze Uluslararası Fuarı, Taşkent'teki Uzexpocenter Fuarcılık Merkezi'nde gerçekleştirildi. Taze meyve sebze ürünlerinin yanı sıra işlenmiş, kurutulmuş ve dondurulmuş ürünlerin de yer aldığı fuara, dünyanın 31 ülkesinden 300'den fazla şirket ve işletme katıldı.

Fuar kapsamında düzenlenen konferansta konuşan Özbekistan Başbakan Yardımcısı Ulugbek Rozikulov, son dönemde ülkesinin meyve sebze ihracatının Rusya ve komşu ülkelere 3 kat, Güney Kore'ye 5 kat, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 80, Almanya'ya ise yüzde 60 arttığını bildirdi.

Rozikulov, ülkesinin yılın 9 ayında 700 bin ton meyve sebze ve bahçe ürünleri ihracatı yaptığını, bu rakamın yıl sonuna kadar 1 milyon tona ulaşacağını kaydetti.

Rozikulov, ülkede üretilen meyve sebze ürünlerinin en önemli alıcılarından olan Rusya ile bu ayın sonuna kadar Özbekistan'da üretilen taze ve işlenmiş meyve sebze ürünleri ihracatını kolaylaştıracak "yeşil koridorun" oluşturulmasına ilişkin bazı ikili anlaşmalar imzalayacaklarını, bu anlaşmalar ile Özbekistan'da üretilen meyve sebze ürünlerinin Rusya'ya ihracat prosedürünün sadeleştirileceğini bildirdi.

Rusya Tarım Bakanı Yardımcısı Yevgeniy Gromyko da bu yıl Özbekistan'dan ülkesine ihraç edilen meyve sebze ürünleri hacminin belirgin ölçüde arttığını söyledi.

Gromyko, Özbekistan'ın tarım sektöründe Rusya'nın en önemli stratejik ortaklarından olduğunu vurgulayarak, ülkesinin Özbekistan'dan taze meyve sebze ürünlerinin yanı sıra dondurulmuş ve kurutulmuş meyve sebze de ihraç etmeyi amaçladığını kaydetti.

Dünyanın 120 ülkesine tarım, meyve sebze ürünleri ihraç eden Özbekistan'da, yılın 9 ayında 2,3 milyon ton patates, 8,2 milyon ton sebze, 1,5 milyon ton bahçe ürünleri ve 2 milyon ton meyve üretildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özbekistan Meyve Sebze İhracatını Artırmayı Hedefliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement