Balkız'dan Soma Davasına İlginç Yorum Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Balkız'dan Soma Davasına İlginç Yorum Açıklaması

Balkız\'dan Soma Davasına İlginç Yorum Açıklaması

MHP Manisa Milletvekili ve Soma davasının müdafi avukatlarından Zeynel Balkız, 18 Ağustos’ta yeniden başlayacak Soma maden kazası ceza davasıyla ilgili tespitlerde bulundu.

22.07.2015 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Manisa Milletvekili ve Soma davasının müdafi avukatlarından Zeynel Balkız, 18 Ağustos'ta yeniden başlayacak Soma maden kazası ceza davasıyla ilgili tespitlerde bulundu. Normal şartlarda davanın 2016 yılının Temmuz ayında bitmesi gerektiğini kaydeden Balkız, bürokratların sorgulanmasına izin vermeyen iki bakanlığın tutumlarının davayı çıkmaza götürdüğünü söyleyerek, "Bakanlıkların kendi bürokratlarıyla ilgili soruşturma izni vermemeleri ve bu konudaki dirençleri karşısında bu dava bitmez" dedi.

MHP Manisa Milletvekili Av. Zeynel Balkız, İhlas Haber Ajansı Manisa İl Temsilciliğini ziyaret etti. Ziyarette gündeme ilişkin konularda konuşan Balkız, Dünya madencilik tarihinin en büyük faciasının yaşandığı ve 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden kazasının ceza davasıyla ilgili önemli tespitlerde bulundu.

DAVADA CİDDİ TIKANMA VAR

Soma davası ile ilgili yargı sürecinde çok ciddi bir tıkanma olduğuna dikkat çeken Balkız, "Bu tıkanmanın asıl sebebi, yürütme organının yargıya müdahalesi sonucu asıl suçlulardan bir kısmının henüz yargılanamamış olması, yargılanamıyor olması ve mahkeme önüne çıkarılamamış olmasıdır" dedi. Davanın topal yürüdüğünü başlangıcından beri söylediklerini anlatan Balkız, şöyle konuştu: "Her iki bakanlık bir türlü bürokratlarıyla ilgili soruşturma izni vermiyor. İki bakanlıkla yazışmalar yaptım. Bugün itibariyle yine maalesef olumlu bir cevap alamadım. Herkes yükü bir başkasının üzerine atıyor. Bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bana ulaşan cevabi yazısında kamu görevlilerinden kusurlu olanlarının belirlenmesiyle ilgili soruşturmanın Başbakanlık Teftiş Kuruluna havale edildiği, oraya nisan ayında yazı yazarak talepte bulundukları konusunda bilgi geldi. Durum böyle olsa bile 3 aylık bir süreden beri henüz bu konuda bir arpa boyu yol alınamamış olmasını ben iktidarın yargıya müdahalesinin devamı niteliğinde görüyorum. Biz milletten aldığımız vekalet görevini üzerimizde taşıyan birisi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde bu meseleyi sonuna kadar takipçisi olacağımızı ifade ediyorum."

BU DAVA BİTMEZ

Soma maden kazasıyla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden yargılama sürecine değinen Balkız şunları söyledi:

"Davanın normal süreç içerisinde artık tanık dinleme safhasına geldik. Çapraz sorgu safhasındayız. Çapraz sorgu tamamlandıktan sonra tanık dinleme ve delil toplama safhasına geçeceğiz. Bu davanın aslında uzun sürmemesi gerekiyor. Bizim için öngörülen süre en fazla gelecek yıl yargı döneminin sonuna kadardır. Yani 20 Temmuz 2016 tarihinde her şey bitmiş olmalıdır. Bu süreç içerisinde bu deliller toparlanabilir. Çünkü bunların hepsi kayıt altındadır. Sadece dosyalar açılarak ve tanıklar dinlenerek duruşma devam edecek. Mahkeme zaten karar verdi. Bir kez daha mahallinde mahkeme tarafından keşif yapılacak. Bunların hepsini topladığımızda zaten bu dava niteliği itibariyle adli yarıyıl tatilinden etkilenmiyor. Onun için Ağustos ayı içinde duruşma günü verilmiştir. Gelecek sene 20 Temmuz itibariyle bu davanın bitmiş olması gerekir. Hükümetin yani bakanlıkların kendi bürokratlarıyla ilgili soruşturma izni vermemeleri ve bu konudaki dirençleri karşısında bu dava bitmez. Ne zaman biteceğini biz de bilmiyoruz. O hükümetin ve bugünkü bakanların tutumlarıyla alakalı bir durumdur. Üstelik Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı topu üzerinden atmış başbakanlığa göndermiş. Aslında filozof başbakan olarak nitelendirilen Sayın Davutoğlu'nun böyle bir talep karşısında herhalde derhal teftiş kurulunu harekete geçirmesini bekliyoruz." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Balkız'dan Soma Davasına İlginç Yorum Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement