Peşmerge Komutanı General Kahraman: Sokak Savaşını Türklerden Öğrendik - Son Dakika
Dünya

Peşmerge Komutanı General Kahraman: Sokak Savaşını Türklerden Öğrendik

Peşmerge Operasyon Birimi Komutanı, "Türk subaylarının özellikle 7. Peşmerge Birliği'ne sokak çatışmalarıyla ilgili verdikleri eğitim çatışmalarda belirleyici oldu" dedi.

18.11.2015 15:36  Güncelleme: 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Peşmerge Operasyon Birimi Komutanı General Kahraman Kemal, Sincar'ın (Şengal) IŞİD'den kurtarılması operasyonunun başarısında Türkiye'nin Peşmergelere verdiği eğitimin önemli olduğunu belirterek, "Türk subaylarının, Peşmergelere verdiği eğitim bizim için çok önemlidir. Özellikle 7. Peşmerge Birliği'ne sokak çatışmalarıyla ilgili verdikleri eğitim Şengal ilçe merkezindeki çatışmalarda belirleyici olmuştur" dedi.

"SOKAK ÇATIŞMALARINI TÜRKLER ÖĞRETTİ"

Terör örgütü IŞİD'den kurtarılan Sincar operasyonunun detaylarını AA muhabirine anlatan Peşmerge Komutanı Kemal, "Türk subaylarının, havan topları, Milanlar ve diğer silahların kullanımı noktasında verdiği eğitimin Şengal operasyonundaki etkisi büyüktür. Ayrıca Peşmergenin mayınlardan korunmasıyla ilgili eğitim de Türk subaylar tarafından verildi. Türk askeri uzmanlarının, Peşmergelere verdiği eğitim bizim için çok önemlidir. Özellikle 7. Peşmerge Birliği'ne sokak çatışmalarıyla ilgili verdikleri eğitim Şengal ilçe merkezindeki çatışmalarda belirleyici olmuştur" diye konuştu.

TÜRK SUBAYLARI ERBİL'DE EĞİTİYOR

Kemal, Türk subayların halen Erbil'deki eğitim merkezinde görevlerini sürdürdüğünü ve Peşmergenin daha iyi savaşabilmesi için çaba gösterdiğini ifade etti. Türkiye'nin askeri eğitiminden daha fazla istifade etmek için bölgeye gönderilen Türk subay sayısının artırılmasını istediklerini dile getirdi.

"SOKAK ÇATIŞMASI İÇİN EĞİTİMİMİZ YOKTU"

Kemal, şöyle devam etti:
"Askeri noktada tecrübemizi artırmak için Türkiye'den daha fazla Peşmerge birliğine eğitim verilmesini talep ettik. Peşmerge, daha önce sokak çatışmaları ve yakın muharebeye ilişkin eğitim almamıştı. Türk askeri uzmanların verdiği eğitimden sonra Peşmerge artık sokak çatışmalarına giriyor ve IŞİD militanlarını daha kolay etkisiz hale getiriyor."

"TÜRK ASKERİNİN EĞİTİMİ SONRASI ŞEHİT SAYIMIZ AZALDI"

Peşmerge Operasyon Birimi Komutanı General Kahraman Kemal, Türkiye'nin askeri yardımlarına ilişkin ise "Türkiye bize askeri malzemeler ve giysiler gönderdi. IŞİD, daha çok intihar saldırılarıyla Peşmergeye zarar veriyor. Savaşın seyrinin değişmesinde Almanya'dan gönderilen Milan'ların da ciddi bir etkisi oldu. Bu silahlar sayesinde bomba yüklü araçlar, Peşmerge noktasına ulaşmadan imha edildi. Milanlarla ilgili eğitimi Peşmerge güçlerine veren de Türk askeri uzmanlarıdır. Savaşın başlarında IŞİD'in ilk saldırılarında Peşmergelerin yeterli tecrübeye sahip olmaması nedeniyle kayıplarımız çok oldu. Fakat Türk askeri uzmanların verdiği eğitimden sonra düzenlediğimiz operasyonlarda şehit sayımız çok azaldı" değerlendirmesinde bulundu.

"IŞİD'İN GERİLEMESİ TÜRKİYE'NİN DE ÇIKARINA"

Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olduklarını, bunun IŞİD'e karşı yürütülen savaşta önemli olduğunu dile getiren Kemal, "IŞİD'in zayıflaması ve gerilemesi hem Kürdistan bölgesinin hem de Türkiye'nin çıkarınadır" dedi.

"PEŞMERGENİN ELİNE GEÇEN GÜZERGAH IŞİD'İN HAREKET ALANINI KISITLADI"

Sincar'ın stratejik bir bölge olması nedeniyle önemli olduğunu anlatan Kemal, söz konusu operasyonla IŞİD'in, Musul- Suriye ikmal yolunun kesildiğini belirtti. Kemal, Sincar operasyonuyla Musul- Rakka ve Sincar-Telafer yollarının Peşmergenin eline geçtiğini, bu durumun IŞİD'in hareket kabiliyetini ve ekonomik gücünü kısıtlayacağını kaydetti. Kemal, söz konusu yol güzergahları Peşmergenin eline geçtikten sonra Musul'daki ürünlerin fiyatında da ciddi bir yükselme olduğunu aktardı.

ÖRGÜT MUSUL OPERASYONU İÇİN HAZIRLANIYOR

Peşmerge Operasyon Birimi Komutanı General Kahraman Kemal, Musul operasyonun zamanlamasına yönelik bir soru üzerine ise şunları kaydetti:

"IŞİD, Musul'a yönelik bir operasyonda kendini korumak için ciddi hazırlıklar yapıyor. Kenti gruplar arasında paylaştırmış ve teyakkuz halinde bekliyor. Bunun bilgisini aldık. Fakat Musul'un kurtarılması operasyonu Irak hükümetine bağlı bir konudur. Bu, Irak ordusuyla ilgili bir meseledir. Irak hükümetinin bu konuda inisiyatif alarak adım atması gerekiyor. Biz ondan sonra ne yapacağımıza karar verebiliriz. Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Mesut Barzani de bir konuşmasında Peşmergenin katılacağını söylemişti. Fakat öncelikle operasyon planının belirlenmesi lazım."

Peşmerge Komutanı General Kahraman: Sokak Savaşını Türklerden Öğrendik
Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Peşmerge Komutanı General Kahraman: Sokak Savaşını Türklerden Öğrendik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (66)

  • yavuz: Türksen ovun değilsen itaat et 26 33 Yanıtla
  • ROJ: Kaçmayıda tc den öğrenmişsiniz 15 31 Yanıtla
    Tc: Heee gorduk güney doğuda kimin kaçtığını fistanlilar siziii 13 1 ROJ: 9 dil biliyorum senin gibi cahil deyilim 10 1 Tc: 9 dil bilmekle adam olunmadiginin kanıtı arkadaşlar buyrun 5 1 Amedli amedli: Peki sen türkçe konuşmayı nerden öğrendin roj? 3 0 suat: yola uzaktan mayın dösemek kaçmak olmuyomu kro 1 2
  • Pir sultan : Siz herseyi PKK ypg den ogrendiniz Yalan soylemeyin PKK olmasaydi isid sizi de pazarlarda hiyar fiyatina satiyordu beceriksiz domatesler:):) 16 23 Yanıtla
  • icetrucker : kalesligi de öğrenmişler besbelli. PKK tek çare, ve bu sefer Türkiye yenilecek. en iyisi yol yakınken pkk ile anlaşmak. 6 31 Yanıtla
  • siirtli kürt: helal olsun askerimize 26 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement