Rudaw: Kürdistan'ın Geleceği Türkiye'nin Adımına Bağlı - Son Dakika
Dünya

Rudaw: Kürdistan'ın Geleceği Türkiye'nin Adımına Bağlı

Rudaw: Kürdistan\'ın Geleceği Türkiye\'nin Adımına Bağlı

Kürt gazetesi Rudaw, "Kara ile çevrili Kürdistan'ın Irak'taki pozisyonu ne kadar güçlü ise; geleceği, Türkiye'nin sondaki adımına bağlı" yorumunu yaptı.

21.07.2014 11:21  Güncelleme: 11:54

Iraklı Kürt Bölgesi'nin, Bağdat'ın muhalefetine rağmen Türkiye üzerinden gerçekleştirdiği petrol ihracatının Kürt ekonomisinin "can damarı" olduğu belirtilirken bu konuda karşılaşılan sorunlara da vurgu yapılıyor. Rudaw gazetesince yayımlanan bir analizde Ceyhan'dan yüklenen dört tankerin sadece birindeki petrolün satıldığı, bu petrolün İsrail'de "boşaltıldığı" anlatılıyor ve "Kara ile çevrili Kürdistan'ın Irak'taki pozisyonu ne kadar güçlü ise, geleceği, Türkiye'nin sondaki adımına bağlı" yorumu yapılıyor.

Merkezi Erbil'de olan Rudaw sitesinde yer alan bir analizde Iraklı Kürt Bölgesi ile Bağdat'taki merkezi hükümet arasındaki petrol ihtilafına dikkat çekiyor ve Maliki hükümetinin, Ankara'nın farklı yorumladığı anlaşmalara aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Türkiye aleyhinde bir uluslararası hakemlik kurumu olan Paris'teki Uluslararası Ticaret Odası nezdinde dava açarken potansiyel alıcılara mektup göndererek yasal işlemlerle tehdit ettiğini anımsatıyor.

Bunun sonucunda da petrol piyasalarının, indirimli fiyattan olsa da Kürt petrolünden almaktan çekindiklerini, bunun da Kürtler için "yıkıcı" bir haber olduğu belirtiliyor ve Kürt petrolünün yüklendiği dört tankerden sadece birindeki petrolün satıldığına, bu satıştan 93 milyon dolarlık gibi "cüzi" bir gelir elde edildiğine vurgu yapılıyor.

Rudaw'un analizinde değerlendirmelerine yer verdiği hukukçu Kirk Sowell, Avrupalıların hakemliğe verdikleri önemin altını çizerken Paris'teki mahkemenin Türkiye'yi haksız bulması durumunda Kürt petrolü alıcılarının ülkelerinde yaptırımlara maruz kalacağını belirterek "Avrupa'nın herhangi bir yerinde iş yapan bir şirket tehlikede olur." uyarısını yaptı.

"TESLİM EDİLEN TEK TANKER PETROLÜ, İSRAİL'DE BOŞALTILMIŞ OLMASI RASTLANTI DEĞİL"

Şimdiye kadar teslim edilen tek tanker petrolünün, İsrail'de "boşaltılmış olmasının rastlantı olmadığı" görüşü dile getirildiği analizde İsrail'in geçmişte sık sık uluslararası mahkemelerin kararlarını görmezlikten geldiğini, "teknik" olarak da 1948 yılından bu yana Irak ile savaşta olduğuna dikkat çekiliyor.

Türkiye'nin ise, Irak ile anlaşmaları kolay kolay geçersiz ilan etmeyeceği belirtilirken "Ancak (Türkiye), antlaşmayı daha da açık bir gerekçe ile geçersiz sayılabilir eğer Kürdistan başarılı biçimde bağımsızlık ilan ederse, ama bu da Ankara'nın açık onayını gerektirir" yorumu yapılıyor.

"BAĞIMSIZLIK KONUSUNDA TÜRKLER KARIŞIK SİNYALLER VERİYOR"

Şimdiye kadar Türklerin, Kürt bölgesinin bağımsızlığı konusunda "karışık sinyaller" verdikleri savunulan analize göre, savunma ve güvenlik alanlarında uzman RUSİ adlı düşünce kuruluşundan Aaron Stein, Türkiye'nin yanıtını "karmakarışık" olduğunu düşünüyor ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "açıklayıncaya dek belirsiz olmayı sürdüreceğini" öne sürüyor.

Bunun ardından analiz, "Irak içinde pozisyonu ne kadar güçlü olursa olsun, kara ile çevrili Kürdistan'ın geleceği, Türkiye'nin sonraki adımına bağlı" sözleriyle son buluyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Rudaw: Kürdistan'ın Geleceği Türkiye'nin Adımına Bağlı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • seyr-ü sefer: sizler istesenizde istemesenizde kürdistan yüce Allahın takdiriyle kurulacak. ve buna Allahtan başka hiç bir güç engel olamayacak bütün sınırlarda birbri kalkacak kürtler özgürce kendi yurdunda dört parçayı birleştirip yaşayacak ne türkün ne yahudinin ne arabın nede bir başkasının yardımıyla olmayacak bu 27 41 Yanıtla
    yılmaz: sen önce aşiret yönetimini kaldır vatan kursan ne olur tc kurtulursun kurduğun vatanda rusya rejmi gibi aşiret babalarına köleliğe devam edersiniz 0 0 HAMDİ: HADİ LAN DEVE SENİ SİNEK GİBİ EZERLER SİZİ 0 0
  • celal: bu teneke kafaların bişey yapacağı yok yağmasada gürlüyolar 19 19 Yanıtla
  • HAYDAR: BU EZİKLERİN BİŞEY KURACAĞI YOK EĞER TÜRKİYE İSTERSE KURARLAR YADA BAŞKA DEVLET BUNLAR KENDİ BAŞINA ÇADIR BİLE KURAMAZ YOKSA ZATEN ISİD BUNLARIN POSTU DELİYO FAZLA YAŞAMAZLAR 12 20 Yanıtla
  • ser: şayet kurulursa herkes kendi memleketine döner umarım 10 10 Yanıtla
  • yetim: banka mağdurları için ! ekmeleddin ihsanoğlu 11 8 Yanıtla
  • a.öz: türklerin devlet gelenegi çok eskidir demokrasi gelenegi ise 150 yıllık olamasına ragmen halen yeterli degil avrupada bile 70 yıl önce hitler vardı. kürtlerin devlet gelenegi yok demokrasi geçmişleri ise daha geçensenelerde demokrasi gösterisi yapanlara peşmerge ateş açmıştır. şu an barzani ailesinin hegomanyası var gelecekte aynı suudiler gibi bir ailenin hükümranlıgı olabilir ancak kürtler araplar gibi tembel degil ve olana razı olmaz halkın ve dşger aşiretlerin talepleri olacak barzani ne cevap verecek acaba yanımızda zengin bir yeni dikkatör olurmu?tarihte en çok kürdün kürde zulmü olmuştur. (barzani-talibani çatışması, pkk. . vb ) 5 4 Yanıtla

Advertisement