Rusya'nın Gıda İhtiyacına Talip Olan 70 Ülke Moskova'ya Akın Etti - Son Dakika
Güncel

Rusya'nın Gıda İhtiyacına Talip Olan 70 Ülke Moskova'ya Akın Etti

Rusya\'nın Gıda İhtiyacına Talip Olan 70 Ülke Moskova\'ya Akın Etti

ABD ve AB ülkelerinden gıda alımını durduran Rusya'nın ihtiyacını karşılamak için dört kıtadan 1000'den fazla firma Moskova'ya çıkarma yaptı.

17.09.2014 10:55  Güncelleme: 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna'daki olaylardan sonra kendisine ekonomik yaptırımlarda bulunan ABD ve AB ülkelerinden gıda alımını durduran Rusya'nın ihtiyacını karşılamak için dört kıtadan 1000'den fazla firma Moskova'ya çıkarma yaptı.

Kapılarını 15 Eylül'de 23'üncü kez açan 'World Food Moscow Uluslararası Gıda Fuarı' tarihinin en büyük ilgisini görüyor. Expo Center Fuar Merkezi'nde başlayan fuara bu yıl 70 ülkeden 1600'den fazla şirket katıldı. Expo Center Basın Servisi'nden yapılan açıklamada, bu yıl yaptırım listesine dahil olmayan Türkiye, Mısır, Sırbistan, Çin ve Latin Amerika ülkelerine ait şirket sayısının arttığı belirtildi. ITE yetkilileri geçen seneye kıyasla ziyaretçi sayısında yüzde 15 artış beklediklerini bildirdi.

FUARA BAKAN AKINI

Rusya'nın kendisine yaptırım uygulayan ülkelere kapılarını kapatması ile açılan imkanı değerlendirmek isteyen ülkelerin üst düzey devle adamları da fuara gelerek bu fırsatı değerlendirmek istedi. World Food Moscow 2014'ün açılış töreninde Tunus Ticaret Bakanı ile Tarım Bakanı, Fas Tarım Bakan Yardımcısı, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı, Arjantin'in Uluslararası Ekonomik ilişkilerden sorumlu Bakanı, Sırbistan Tarım Bakanı ile Ekonomi Bakanı ve üst düzey misafirler yer aldı. Fuarın organizasyonunu yapan ITE şirketinin Genel Müdürü Aleksandr Ştalenkov, geçen seneye kıyasla fuarın bir metrekare bile kaybetmediğini ifade etti Rusya Federasyon Konseyi Ziraat Komitesi Başkan Yardımcısı Sergey Lisovsky, yabancı yetkililerin sayısının arttığını belirterek, "Rusya sadece gıda ürünü satın almayacak, aynı zamanda onu ihraç edecek" dedi.

Rusya Ekonomi ve Gelişim Bakanı Aleksey Ulyukaev, Türk mevkidaşı Nihat Zeybekçi ile görüşmesinden sonra Rus gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Rusya ve Türkiye'nin tarım ürünlerinin ticaretindeki kısıtlamaları ortadan kaldırabileceklerini bildirdi. Rusya ile Türkiye arasında serbest ticaret bölgesinin kurulabileceğini ifade eden Bakan, şöyle dedi:

"Bilindiği üzere, Rusya Kazakistan ve Belarus ile birlikte Gümrük Birliği'nin bir üyesi, Türkiye ise Avrupalı partnerleriyle Gümrük Birliği'nin bir üyesi. Buna rağmen her iki anlaşmada üçüncü ülkelerle serbest ticaret bölgesi kurulmasına hak tanıyor. Türkiye tek başına bir başka ülke ile tarım alanında anlaşma hakkına sahiptir. Şu anda en olası anlaşma türü sektörel gibi duruyor, çünkü bu konuda en az problemi sektörel anlaşma çıkaracaktır. Aynı zamanda taraflar hem Gümrük Birliği, hem de AB'nin rızasının gerekeceği bir başka anlaşma türü üzerinde de çalışacaklar. İki seçeneği de değerlendireceğiz. Taslağı hazırladıktan sonra bize hangisinin daha çok uyduğuna karar vereceğiz."

Ulyukaev, tüm bu soruların Ekim ayı başında yapılması planlanan bir sonraki toplantıda masaya yatırılacağını kaydetti. - Moskova

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rusya'nın Gıda İhtiyacına Talip Olan 70 Ülke Moskova'ya Akın Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement