Sakarya Zaferi'nin 92. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Sakarya Zaferi'nin 92. Yıl Dönümü

Sakarya Zaferi\'nin 92. Yıl Dönümü

Duatepe'deki törene Milli Eğitim Bakanı Avcı ile Kara Kuvvetleri Komutanı Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Öztürk ve EDOK Komutanı Çolak ile TBMM İdare Amiri Uslu katıldı

13.09.2013 18:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Zaferi'nin 92. yıl dönümü kapsamında Duatepe'de tören düzenlendi.

Etkinlikler çerçevesinde, Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Atatürk Anıtı'na ve Sakarya Şehitliği'ne çelenk sunuldu, Duatepe'de de tören düzenlendi.

Törene, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulisi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, bazı milletvekilleri ile çok sayıda asker, muharip gazi ve vatandaşlar katıldı.

Protokol ile diğer katılımcılar, tören alanına ellerinde Türk bayrakları bulunan Polatlı Belediyesi Yaz Spor Okulu öğrencilerinin arasından yürüyerek geldi.

Törende Ankara Seğmen Grubu ve Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Mehteran Bölüğü gösteri sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Milli Eğitim Bakanı Avcı, Orgeneral Akar ve TBMM İdare Amiri Uslu, Duatepe Şehitliği'ne çelenk sundu.

Sakarya Savaşı'nın önemine ilişkin bir konuşma yapan Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, Sakarya Meydan Muharebesi'nin çok ağır bedelle kazanıldığını belirterek, "Sakarya Meydan Muhaberesi'ndeki şehit sayısı, Kurtuluş Savaşı'nın toplamından daha fazladır. 10 bin civarındadır Kurtuluş Savaşı'ndaki toplam şehit sayısı, 5 binden fazladır sadece Sakarya'da kaybedilen insan. Subay savaşıdır, göğüs göğüse bir muharebedir. Bu anlamda savaş tarihine geçmiştir" diye konuştu.

Bu savaşta Türkiye'nin kurtarıldığını anlatan Ertan, "Kaybetseydik ne olurdu? Türkler Ankara'ya yaslanmıştı. Buradaki direnme noktası da ortadan kalkardı ve gerçekten de tarih başka bir şekilde çalışırdı. Mustafa Kemal Paşa, bu savaşın en büyük öznesidir ve bu yüzden de Meclis tarafından Gazilik ve Mareşallik ünvan ve rütbelerini almıştır. İçte ve dışta artık kesin liderdir" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından, Sakarya Meydan Muharebesi, verilen bilgiler eşliğinde canlandırıldı. Canlandırma sırasında, Yunan tarafının Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki konumu ile harekatları da kendi pencerelerinden anlatıldı. Polatlı Topçu ve Füze Okulu'nda görevli personelin rol aldığı canlandırmada Türk askerinin yaşadıkları sahnelenirken, izleyenlerden bazıları gözyaşlarını tutamadı. Canlandırma, Mehmetçiğin Duatepe'ye Türk bayrağını dikmesiyle sona erdi.

Canlandırma yapan askerler, gösterilerinin sonunda, "Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık" yazılı pankart açtı.

Canlandırmanın ardından Kara Havacılık ve Hava Kuvvetleri unsurları gösteri geçişi yaptı.

Törenin sonunda Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, Milli Eğitim Bakanı Avcı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akar ve TBMM İdare Amiri Uslu'ya Sakarya Savaşı minyatürü sundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sakarya Zaferi'nin 92. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement