Saraysız Başkan Somalı Madencileri Unutmadı - Son Dakika
Güncel

Saraysız Başkan Somalı Madencileri Unutmadı

Saraysız Başkan Somalı Madencileri Unutmadı

Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica, İzmir'de katıldığı söyleşide Soma'da hayatını kaybeden 301 madencinin adının unutulmaması gerektiğini belirterek, tüm dünyada madenlerde ölen işçileri anmak için bir dünya günü ilan edilmesini istedi.

06.11.2015 11:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica, İzmir'de katıldığı söyleşide Soma'da hayatını kaybeden 301 madencinin adının unutulmaması gerektiğini belirterek, tüm dünyada madenlerde ölen işçileri anmak için bir dünya günü ilan edilmesini istedi. Otobiyografisinin anlatıldığı 'İktidarda Bir Kara Koyun Saraysız Başkan Jose Mujica' kitabının tanıtımı için bir süredir Türkiye'de bulunan Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica, İzmir ziyaretinin ikinci gününde Konak Belediyesi'nce düzenlenen Emek, Demokrasi ve Barış konulu söyleşiye katıldı. Moderatörlüğünü CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel'in üstlendiği etkinlikte Mujica'ya DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile CNT (Ulusal Emek Konfederasyonu) ve PIT (Sendikalar Birliği) Sendika Federasyonu Başkanı Fernando Mario Gambera Orta konuşmacı olarak eşlik etti. Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleşiyi aralarında Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın da bulunduğu çok sayıda vatandaş izledi.

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel mütevaziliği ile bilinen Mujica'yı İzmir'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, kendisinin tıpkı 9 yıl önce yaşama veda eden eski Başbakanlardan Bülent Ecevit gibi halk adamı olduğunu söyledi. Özel, Soma'da hayatını kaybeden maden işçilerinin acısının hala taze olduğunu belirterek, seçim sonuçlarına bakılarak Soma halkının eleştirilmesine de tepki gösterdi. Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada geldiğini dile getiren Özel, "İşçiler robotlaştırılarak istismar ediliyor" dedi.

BEKO'DAN TAŞERON ELEŞTİRİSİ

DİSK Genel Başkanı Beko ise konuşmasına 10 Ekim'de Ankara'daki Barış Mitingi'nde yaşanan bombalı saldırıda hayatını kaybedenleri anarak başladı. Barış Mitingi'nin, akan kanların son bulması, barış ve kardeşlik için düzenlendiğini anlatan Beko, "Amacımız bu topraklarda yaşayan vatandaşların barış ve kardeşlik içinde yaşamasını talep etmekti. Gerekli emniyet tedbirleri alınsaydı şimdi o barış güvercinleri aramızda olacaktı. Acımız büyük, konsantrasyonumuz çok kötü. Hala hastanelerde yaralılarımızı ziyaret ediyoruz" dedi.

Kamuda taşeron işçi çalıştırılmasını eleştiren Beko, son 13 yılda meydana gelen iş kazalarında 17 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 24 bin kişinin de sakat kaldığına vurgu yaparak, "Taşeron işçilerde deneyim yok, tecrübe yok, birikim yok. Oysa taşeron işçilerden önce deneyimli, birikimli işçilerimiz vardı. Onlar maalesef işsiz kaldı ve onların yerine asgari ücretle milyonlarca taşeron işçiyi aldılar" diyerek taşeron sistemi eleştirdi.

Uruguay Ulusal Emek Konfederasyonu (CNT) ve Sendikalar Birliği (PIT) Başkanı Fernando Mario Gambera Orta da Uruguay'da iki yıl önce çıkardıkları bir yasayla bütün işçilerin haklarının güvence altına alındığını söyledi, "Bu yasanın uygulanması sonucunda iş kazalarını önemli ölçüde düşürmeyi başardık. Bunun bedelini şirketler ödedi ama kaybetmediler, kazandılar" dedi.

SOMA'LI MADENCİLERİ UNUTMADI

Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica sendikal örgütlenmenin bir haktan öte bir görev olduğunu dile getirdi. Mujica, "Eğer kazandığımız paranın bir garantisi yoksa eşitliğin gerçekleşmesi de mümkün değil. İşçilerin emeklerinin hakkını almaları için örgütleneceği yerlere ihtiyacı vardır. İşçiler kendi haklarını savunmak için doğal olarak örgütlenmek zorundadır. Eğer sendikalarınızı savunma hakkınız yoksa demokrasinin garantisi de olamaz. Sendikalaşma hakkı barış içerisinde yaşamamızı da sağlar. Bu yüzden de yasal olarak bu hakkın korunması gerekir. Eğer bu hak alınmadığı taktirde başka direneceğiniz bir şey kalmaz" dedi. Sözlerini Soma'da hayatını kaybeden 301 madenciyi anarak tamamlayan Mujica, adlarını unutturmamak için Soma'da ve tüm dünyada hayatını kaybeden madenciler için bir dünya günü ilan edilmesi gerektiği dile getirdi. Söyleşi sonunda Mujica, salon girişine kurulan stantta kitap imzaladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Saraysız Başkan Somalı Madencileri Unutmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement