Şeb-i Arus İstanbul 2014 Programı - Son Dakika
Kültür Sanat

Şeb-i Arus İstanbul 2014 Programı

Şeb-i Arus İstanbul 2014 Programı

Mevlana Celaleddin i Rumi'nin 741'inci ölüm yıl dönümü nedeniyle düzenlenen Şeb i Arus İstanbul 2014 töreni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla yapıldı.

13.12.2014 23:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım", ilahi aşk yolculuğunu ise "Gel ne olursan ol yine gel" sözleriyle özetleyen tasavvuf felsefesinin büyük alimi Mevlana Celaleddin-i Rumi, "düğün gecesi" olarak adlandırdığı ölümünün 741'inci yılında İstanbul'da anıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla, Tokad-i Hayrettin Sürmeli Muhiddin Ahmed Bolevi Tasavvuf Yolu Derneği himayesinde, AdStation tarafından organize edilen ve Konya dışındaki tek Şeb-i Arus töreni olma özelliği taşıyan Şeb-i Arus İstanbul 2014 programı, Sinan Erdem Spor Salonu'nda yaklaşık 15 bin kişinin katılımıyla yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile törene katıldı. Erdoğan salona girişinde alkışlar ve "Recep Tayyip Erdoğan" sloganlarıyla karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da vatandaşları selamladı.

İstanbul'da üçüncü kez düzenlenen anma gecesinin sunuculuğunu Ertem Şener ile Necip Karakaya yaptı. Taşkın Sabah'ın orkestrası eşliğinde, Yavuz Bingöl, Mustafa Ceceli, Alişan, Yusuf Güney ve Sami Özer, semazen gösterilerine ilahilerle eşlik etti. Yavuz Bingöl, etkinlik için bestelediği Mevlana'nın Şems'in ardından yazdığı "Etme" şiirini ilk defa gecede seslendirdi. Bingöl'e sunucu Karakaya da eşlik etti. Son olarak da Ceceli, Alişan, Güney ve Özer, Itri'nin "Segah Tekbir ve Salat-ı Ümmiye" bestesini birlikte söyledi.

Tören, yurt dışından gelen önemli isimlerin sahnelerini kuran ekipler tarafından hazırlandı. Törende, 7 tır ekipman, 500 kişilik ekip, 500 metre truss, 350 ışık robotu, alan içi görüntü yansıtma sistemi, 105 metre led teknik ekipman kullanıldı. Salonun zemini, semazenlerin rahat dönebilmesi için özel olarak yeniden döşendi. Ayrıca, geceye özel ses ve ışık sistemi kuruldu.

Görme ve İşitme Engelliler Derneği ile yapılan işbirliği kapsamında 200 engelli, kendilerine ayrılan yerde geceyi takip etti. Görme engellilere kulaklıklarla etkinlik anlatılırken, işitme engelliler de çevirmen eşliğinde programı takip etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 2,5 metrelik "elif" hediyesi

Konuşmasının sonunda, Adstation Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Palazoğlu tarafından, ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil'in akkase ve barut ebru olarak 2,5 metrelik kumaş üzerine işlediği "elif" harfi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı. Erdoğan, sahneden indikten sonra tribünlerden kendisine seslenen bir kız çocuğunun yanına gitti. Çocuğu kucağına alarak bir süre seven Erdoğan, ardından kendisiyle fotoğraf çektirdi.

Törenin sonunda Mevlevi ayini yapıldı.

Törene, Karadağ Meclis Başkanı Ranko Krivokapiç, Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Hüsoviç, Makedonya, Kosova, Bulgaristan ve Yunanistan'dan milletvekilleri, belediye başkanları, din adamları, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti İl Başkanı Aziz Babuşcu ile İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok da katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement