Şehit Düşen Savcı Saldırı Sırasında Can Havliyle Panik Butonuna Basmış - Son Dakika
Güncel

Şehit Düşen Savcı Saldırı Sırasında Can Havliyle Panik Butonuna Basmış

Berkin Elvan soruşturmasında en çok ilerleme kaydeden ve dünkü kanlı saldırıda şehit düşen Savcı Kiraz, saldırı sırasında can havliyle panik butonuna basmış.

01.04.2015 07:22  Güncelleme: 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Adliyesi'ndeki saldırı sırasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın panik butonuna basarak yardım talebinde bulunduğu öğrenildi.

Öte yandan Savcı Kiraz'ın Berkin Elvan soruşturmasında şu ana kadar en çok ilerleme kaydeden savcıydı.

AVUKAT CÜBBESİYLE ADLİYEYE GİRDİLER

Alınan bilgiye göre, adliyedeki odasında rehin alınan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın hayatını kaybettiği olayda ölü ele geçirilen iki terörist, adliyeye avukat cübbesiyle geldi. Sahte avukat kimliğini gösteren teröristler, bu nedenle X-ray cihazından geçmeden ve aranmadan adliyeye girdi.

CAN HAVLİYLE PANİK BUTONUNA BASMIŞ

Yanlarındaki silahla Cumhuriyet Savcısı Kiraz'ın odasına çıkan teröristler, savcıyı etkisiz hale getirip, odanın kapısını arkadan kilitledi. Bu sırada Savcı Kiraz, panik butonuna basarak, yardım talebinde bulundu. Güvenlik görevlileri kapının kilitli olması nedeniyle odaya giremedi.

BOMBA İNCELEMESİ YAPILDI

Öte yandan operasyonun sonunda Cumhuriyet Savcısı Kiraz'ın hastaneye kaldırılmasının ardından emniyet güçleri, odada incelemelerde bulundu. Bomba bulunma iddialarını dikkate alan polis, odadaki çantayı kontrollü patlattı. Çantada bomba olmadığı belirlendi.

Teröristlerin cenazeleri Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı.

BERKİN DOSYASINDA İLERLEME KAYDEDEN SAVCI

14 yıllık savcı olan Mehmet Selim Kiraz, Berkin Elvan soruşturmasındaki beşinci savcı olarak atanmıştı. Geçen yıl HSYK'nın yaz kararnamesi sonrasında Gaziosmanpaşa Adliyesi'nden Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na atanan Kiraz'a Gezi Parkı dosyaları verilmişti.

Berkin Elvan ile ilgili dosyanın dışında yine eylemler sırasında yaralanan Lobna Allami, Okan Özçelik, Volkan Kesanbilici, Edral Sarıkaya, Aydın Aydoğan ve Burak Ünveren'in de aralarında olduğu çok sayıda kişinin soruşturma dosyasını yürütüyordu.

SON İŞİ...

Kiraz'ın eşi de Çağlayan Adliyesi'nde hakim olarak görev yapıyor. Savcı Kiraz, Elvan'la ilgili dosyayı aldıktan sonra soruşturmayı sürdürürken, son olarak Emniyet Müdürlüğü'nden daha önce eşkâlleri belirlenen 3 polisin açık kimliklerinin belirlenmesi amacıyla olay günü o bölgede görevli 21 polisin kimliklerini almıştı. Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Berkin Elvan dosyasında yaptığı son işlemlerden biri de, Elvan'ın ölümüne ilişkin görüntüleri Jandarma Kriminal'e göndermek oldu.

NELER OLDU?

Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan DHKP-C'li 2 kişi öldürüldü. Savcı Kiraz ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı ancak, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.

OLAY NASIL YAŞANDI?

DHKP-C üyeleri, Gezi olayları sırasında biber gazı kapsülüyle başından vurularak hayatını kaybeden Berkin Elvan soruşturmasına Bakan Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı 6'ıncı kattaki odasında silahla rehin aldı. Yasa dışı bir örgüte yakınlığı ile bilinen kişiler, Twitter hesabından Savcı Kiraz'ın başına silah dayalı halde foto yayınlandı.

ÖRGÜT TALEPLERİNİ AÇIKLADI

Savcıyı rehin alan örgüt terör eylemiyle ilgili sosyal medya hesabından fotoğraflar paylaşarak serbest bırakma şartlarını duyurdu. Örgüt, sıraladığı 5 talebi yerine getirilmediği taktirde savcıyı öldürmekle tehdit etti. Adliye giriş-çıkışlara kapatılırken, Kiraz'ın odasının bulunduğu 6. kat boşaltıldı. Alt ve üst katlarda yoğun güvenlik önlemi alındı.

İşte dakika dakika olayla ilgili yaşanan tüm gelişmeler...

KURTARMA OPERASYONU KANLI BİTTİ

22.00 - Ağır yaralanan Savcı Mehmet Selim Kiraz, kaldırıldığı hastanede şehit oldu.

21.00 - Kurtarma operasyonu tamamlandı. Operasyon sona erdi. Savcı Mehmet Selim Kiraz ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. 2 örgüt üyesi ise ölü olarak ele geçirildi.

ADLİYEDEN SEDYE İLE YARALI ÇIKARTILDI

20.50 - Rehine krizinde silah seslerinden sonra Çağlayan Adliyesi'ne sedye çıkartıldı. Adliye binasından sedye ile bir yaralının çıkarıldığı ve savcının hayatta olduğu iddia ediliyor. Savcı operasyon sırasında bayılmış. Hastaneye kaldırıldığı ve sağlık durumunun iyi olduğu iddia ediliyor.

20.45 - Silah sesleri ve bağrışmalar devam ediyor. Polisin içeriye girdiği ve 3 terör örgütü üyesinin etkisiz hale getirildiği iddia ediliyor.

6. KATTAN PATLAMA SESİ GELDİ

20.15 - Rehine krizinin yaşandığı Çağlayan Adliyesi'nin 6. katında patlama sesleri geldi. 10-15 el silah sesi ve 'yat yat' diye bağrışma sesleri geliyor. Sağlık ekipleri ve olay yeri inceleme ekipleri binaya alındı. Operasyon yapıldığı iddia ediliyor.

20.15 - Müzakereyi yürütenler adliye dışına çıkartıldığı ve polisin müdahale edilebileceği iddia ediliyor.

19.49 - Eylemin saat 19.49'da sonlandırılacağı iddia edildi. Ancak bir gelişme yaşanmadı.

19.30 - Adliye'nin elektrikleri kısa süreli gitti-geldi. Elektriklerin kısa süreli gitmesiyle "Bir operasyon mu var?" sorusu akıllara geldi.

19.00 - DHKP-C'li grup oturma eylemi yapıyor: DHKP-C'li 20 kişilik bir grup Çağlayan Adliyesi önünde oturma eylemi yaptı. Sık sık Berkin Elvan lehine slogan atan gruba polis ekipleri herhangi bir müdahalede bulunmadı. Polis ekiplerinin adliye etrafındaki geniş güvenlik önlemleri ise devam ediyor.

GÖRÜŞMELER TIKANDI

18.53 - Eylemciler ile yapılan görüşmeler devam ediyor. Hâlâ sonuç alınamadı. Savcının sağlık durumu iyi. Eylemcilerin 'Berkin'i vuran polis getirilsin' talebi görüşmelerde tıkanmaya yol açıyor. Çünkü savcılıkta 'kimin vurduğuna dair kesin bilgi yok.

EYLEMCİLER CANLI YAYINA KATILDI, BERKİN ELVAN'IN BABASI ADLİYEDE

18.48 - DHKP-C'nin tüm sosyal medya hesapları askıya alınmaya başladı.

18.03 - Med Nuçe TV canlı yayınına telefonla bağlanan eylemciler, taleplerini tekrarladı. Eylemciler, herhangi bir müdahalede olması ya da taleplerinin yerine getirilmemesi halinde Savcı Kiraz'ı öldürmeye kararlı olduklarını açıkladı.

17.55 - Berkin Elvan'ın babası adliyeye getirildi. Eylemciler ile telefonla görüştü. Eylemin sonlandırılmasını istedi ancak eylemciler kabul etmedi.

PAZARLIKLAR SÜRÜYOR, ÖRGÜTÜN İSTEDİĞİ VEKİL ADLİYEDE

17.30 - Güvenlik güçleri, Özel Harekat, 6'ncı katı ablukaya almış durumda. Giriş ve çıkışlar tutuldu. Özel Tim adliyede. Örgütün müzakereci olmasını istediği CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın da adliyede olduğu belirtiliyor. Pazarlıklar sürüyor.

BAŞSAVCI YARDIMCISI: BERKİN BİZİM ÇOCUĞUMUZ

16.15 - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi'nden sorumlu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı, "Eylemin amacı anladığımız kadarıyla bir soruşturma. Berkin Elvan soruşturması nedeniyle gündeme geldiğini öğreniyoruz. Berkin Elvan bizim çocuğumuzdur, kardeşimizdir, onun ölüm olayı hepimizi üzmüştür" dedi.

EMNİYET MÜDÜRÜNDEN AÇIKLAMA

16.10 - İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok açıklama yaptı: Şu an itibariyle herhangi bir sıkıntımız yok. Herhangi bir arkadaşımızın herhangi bir sorunu yok. Arkadaşlarımız, müzakereci arkadaşlarımız bize katkı veren İstanbul Barosu Başkanımız (Ümit Kocasakal), diğer arkadaşlarımız, eylemcilerle görüşüyor."

15.40 - Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan terör örgütü DHKP-C üyeleriyle görüşmelerin yapıldığı belirtiliyor. İstanbul Cumhriyet Başsavcıvekili Vedat Yiğit, yaptığı son açıklamada "Onların bulunduğu katta özel harekat polisleri bulunuyor. Onlarla (rehin alan kişiler) görüşmeler var. Onların istediği bir kişi üzerinden görüşmeler yapılıyor" dedi.

BERKİN ELVAN'IN BABASINDAN EYLEME TEPKİ

Bu arada, Berkin Elvan'ın ailesinin Twitter hesabından, baba Sami Elvan adına, "Kimsenin burnunun dahi kanamasını istemiyorum. Sadece adalet istedim bugüne kadar ve sadece adil bir yargılama istiyorum" mesajı paylaşıldı. Adliye kreşinde çocuğu bulunan bir kişinin ise fenalık geçirdiği iddia edildi.

SİLAH İÇERİYE NASIL SOKULDU?

Yaşanan olay sonrası silahın adliyeye nasıl sokulduğu sorusu gündeme geldi. Teröristlerden birinin avukat olduğu iddiası da ortaya atıldı.

KESKİN NİŞANCILAR YERLEŞTİRİLDİ

Adliyenin dışında hakim noktalara da keskin nişancıların yerleştirildiği görüldü. İstanbul Valisi Vasip Şahin ile Emniyet Müdürü Selami Altınok ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan da adliyeye geldi.
Adliye önünde, Olay Yeri İnceleme ve Çevik Kuvvet şube müdürlükleri ile itfaiye ve sağlık ekipleri de hazır bekletiliyor.

SALONLAR DA BOŞALTILDI

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde duruşma salonları boşaltıldı. Adliyenin A kapısı önündeki basın mensupları, pencereden silahla ateş açılması ihtimaline karşı buradan uzaklaştırıldı.

SAAT 15.36'YA KADAR SÜRE VERDİLER

Terör örgütü saat 15.36'ya kadar süre verdi, 5 maddelik taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

13.36 - Kamuoyu yaşanan olayları saat 13.36'dan sonra duydu.

12.36 - İddiaya göre DHKP-C üyeleri silahla Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın adliyenin 6. katındaki odasına girdi. 3 kişi oldukları sanılan teröristler içerideki savcı katibini silah tehdidiyle dışarı çıkarttı, Kiraz'ı rehin aldı. Katip, yaşananları güvenlik güçlerine bildirdi.

İÇERİDEN İKİ EL SİLAH SESİ GELDİ

Olay yerine gelen güvenlik güçlerinin kapıyı açmaya çalışması üzerine içeriden iki el silah sesi geldi. Savcılığın bulunduğu kat boşaltılırken, yoğun güvenlik önlemi alındı. Yaşanan rehine eyleminin ardından aynı katta bulunan diğer savcılar dışarı çıkarıldı. Terörle Mücadele ve Özel Harekat şube müdürlüklerine bağlı ekipler ile emniyetin müzakere timi olay yerine sevk edildi. Terör örgütü, olaya ilişkin fotoğrafları Twitter'dan yayınladı.

2 AY ÖNCE SORUŞTURMAYA ATANDI

Yaklaşık iki ay önce Berkin Elvan soruşturmasına atanan Savcı Kiraz, son olarak Emniyet'ten daha önce eşkâlleri belirlenen 3 polisin açık kimliklerinin belirlenmesi amacıyla olay günü o bölgede görevli 21 polisin kimliklerini almıştı.

Şehit Düşen Savcı Saldırı Sırasında Can Havliyle Panik Butonuna Basmış
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Şehit Düşen Savcı Saldırı Sırasında Can Havliyle Panik Butonuna Basmış - Son Dakika

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement