Siirt'te Eski Kalıntılar Ortaya Çıktı - Son Dakika
Kültür Sanat

Siirt'te Eski Kalıntılar Ortaya Çıktı

Siirt\'te Eski Kalıntılar Ortaya Çıktı

Siirt'te Höyük kazılarında, Doğu Roma İmparatorluğu'nun M.S. 4. yüzyılda doğudaki son kalesini bulurken, kazıda M.S. 5. yüzyıldan kalma tarihi eserler çıkarıldı.

02.11.2013 16:41

Ilısu Baraj sahası altındaki yer alacak Çattepe Höyük'te kazı çalışmaları yapan arkeologlar, Siirt'te önemli bulgular rastladı.

Ege Üniversitesi Arkeolog bölümünden Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur Başkanlığında Siirt Çattepe Höyük'te 2009 yılından beri devam eden kazı çalışmalarında Doğu Roma İmparatorluğu'nun M.S. 4. yüzyılda doğudaki son kalesini bulurken, kazıda M.S. 5. yüzyıldan kalma tarihi eserler çıkarıldı.

Ancak bilim dünyasını ilgilendiren en önemli olayın ise yapılan kazılarda Siirt'in 12 bin yıl öncesine dayanan eski yerleşim birimi olduğu ortaya çıktı.

Yapılan kazılarda tarihe ışık tutacak eserlere rastlandığını belirten Sağlamtiymur, "2002 yılında Siirt'te Türbe Höyük'te başlatılan kazı çalışmaları ile Mezopotamya uygarlığının ilk liman kenti bulunmuştu. 2007 yılında Başur Höyük'te başlatılan çalışmalarda ise M.Ö 7. yüzyıldan kalma ilk oyun seti ve yerleşim alanına rastladık. 2009 yılında Çattepe Höyük'te başlattığımız çalışmalarda ise Doğu Roma İmparatorluğu'nun M.S. 4. Yüzyılda doğuda yaptığı kale bulundu. Höyükte yapılan kazı çalışmalarıyla kale gün yüzüne çıktı. Kale 4. Yüzyılda höyüğün etrafında yapılmış. Yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan bu kale, Roma'nın doğudaki son kalesi, yani Siirt, Roma İmparatorluğu'nu bittiği ya da son doğu sınırında olduğu bir noktada yer almıştır. Roma Kalesi'nin büyük ve kalın duvarları höyüğün içindekileri tahrip etmiş. Kalenin içindeki höyükte yaptığımız kazıda ise M.Ö.4. ile 5. yüzyıldan kalma tarihi eserler çıkarıldı" dedi.

Muhabir: M. Yücel DURAK

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Kültür Sanat Siirt'te Eski Kalıntılar Ortaya Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement