Son MGK'nın Şifreleri: IŞİD'in Beli Kırılacak - Son Dakika
Güncel

Son MGK'nın Şifreleri: IŞİD'in Beli Kırılacak

IŞİD'e yönelik plan belirginleşti. Amerika uçak sayısını 30'a çıkartacak Türkmen gücü 10 bine çıkacak, Katar'ın da dahil olacağı operasyonlarla IŞİD'in beli kırılacak.

04.09.2015 07:31  Güncelleme: 07:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Güvenlik Kurulu'nun önceki gün yaptığı toplantı birden fazla nedenle önemliydi. Öncelikle, Cumhuriyet döneminin ilk seçim hükümetinde yer alan ilgili bakanların ilk MGK'sı olma özelliği taşıyordu. Orgeneral Hulusi Akar da Genelkurmay Başkanı sıfatıyla ilk kez masada yer alıyordu.

IŞİD konusunda planda artık netlik kazanmaya başladı. Amerika uçak sayısını 30'a çıkartacak Türkmen gücü 10 bine çıkacak, Katar'ın da dahil olacağı operasyonlarla IŞİD'in beli kırılacak.

"ARINDIRILMIŞ BÖLGE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK"

MGK'nın önceki gün akşam saatlerinde biten toplantısının ardından kaleme alınan bildiride tüm bu konulara yönelik önemli başlıklar vardı.

Bildiride, ABD ve koalisyon güçleriyle yürütülen ortak operasyonlar için, "Irak ve Suriye'de konumlanan DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadelenin aynı kararlılıkla yürütüleceği vurgulanmış, Suriye sınırları içerisinde hayata geçirilecek 'terör örgütlerinden arındırılmış bölge' uygulamasının Suriye halkının hayat hakkının muhafazasında önemli bir rol oynayacağı ifade edilmiştir" ifadesi kullanılmıştı.

Dün, bu konuda atılacak yeni adımların ne olduğu, nasıl gelişmelerin yaşanabileceği konusunda ilgili kaynaklarla görüşme imkânım oldu.

UÇAK SAYISI 30'A YÜKSELECEK

MGK'dan bir süre önce ABD ve Türkiye'nin IŞİD'e karşı ortak hava operasyonu yaptıkları kamuoyuna yansımıştı. Neden operasyonların daha sık yapılmadığı sorusu da tartışılıyordu. Bunun birden fazla nedeni var.

Öncelikle ABD'nin şu an İncirlik'te sadece 6 adet F-16'sı bulunuyor. Yakın zamanda ABD'nin İncirlik'te konuşlandıracağı uçakların sayısı 30'a yükselecek. Bunlardan 3-4'ünün havada ikmal uçağı, 2-3'ünün havada ihbar-kontrol uçağı, kalanlarının da silahlı keşif uçağı olacağı öğrenildi. İncirlik Üssü'ndeki ABD personeli sayısı da 1500'ü geçecek.

TEMİZ BÖLGE

Hem IŞİD, hem PYD'nin hakimiyet kurmak istediği, Özgür Suriye Ordusu'nun denetiminde bulunan Cerablus - Azez hattı, dar bir koridor.

Bu nedenle hava operasyonlarının koordinasyonu, uçuşların güvenliği açısından önem taşıyor. Buna rağmen, kaynakların aktardığına göre, bu alanda, bugünden itibaren daha yoğun hava operasyonları yapıldığını göreceğiz.

Katar'ın da çok kısa bir süre sonra bu operasyonlara katılacağı kaydediliyor.
Amaç IŞİD'in lider kadrosu ve lojistik tesislerinin imha edilerek belinin kırılması, fiilen bir temiz bölge oluşturulması.

TÜRKMEN GÜCÜ 10 BİNE YÜKSELECEK

IŞİD, köy ve kasabalara saldıramaz hale gelene kadar bu operasyonların sürmesi amaçlanıyor. Eş zamanlı olarak bölgedeki 25'e yakın Türkmen tugayının da alanı savunması. Süreç içerisinde 5-6 bin kişilik Türkmen gücünün sayısının da 10 bine yükseltilmesi tasarlanıyor.

Böylece fiilen Cerablus - Azez hattının 'temiz bölge' haline gelmesi, bölgeyi de Türkmenler başta olmak üzere Özgür Suriye Ordusu unsurlarının kontrol etmesi planlanıyor. Böylece Türkiye'nin 'güvenli bölge' tezinin farklı bir biçimde de olsa yaşama geçmesi sağlanacak.

Bu arada Türkmen güçlerinin, söz konusu bölgede kara unsurlarının da olması konusunda talepte bulunduğunu biliyoruz. Ancak ne ABD ne Türkiye o bölgeye kara unsurlarını sokmak istemiyor.

Öte yandan, ABD'li makamların verdiği bilgilere göre, Suriye rejiminin hava güçlerinin bu alanda faaliyette bulunma imkânı neredeyse yok.

UÇUŞA YASAK BÖLGE

Bu da aynı zamanda bölgeyi fiilen 'uçuşa yasak' bölge haline getiriyor. Planlamalara göre, Türkiye'nin bu tezi de farklı bir biçimde de olsa kırmızı çizgi ilan ettiği Cerablus-Azez hattında uygulanabilecek.

ASIL HEDEF KCK

MGK bildirisinde en geniş yer PKK'ya yönelik operasyonlara ayrılmıştı.

Bildiride, sözde özerklik ilanlarına atıfla, "Kanun dışı hiçbir yapılanma ve eyleme müsaade verilmeyeceği, bu tür eylemler son buluncaya kadar mücadeleye devam edileceği ve bu mücadelenin hukuk çerçevesinde yürütüleceği ifade edilmiştir" ifadesine yer verildi.

Toplantıda, güvenlik bürokrasisinin, PKK'ya yönelik operasyonlara dikkat çekerken asıl olarak örgütün sivil alandaki yapılanması KCK'nın faaliyetlerinin engellenmesi zorunluluğunu işaret ettikleri belirtiliyor.
Güvenlik kaynakları, örgütün, Suriye sınırında hakim olan PYD'nin de etkisiyle, militanlarını bazı bölgelerden Türkiye'ye soktuğunu, daha fazla sayıda sokmaya çalıştığını tespit etmiş durumda.

Uzmanlara göre, bunun engellemenin yolu, Türkiye'ye giriş yapan militanları himaye eden KCK yapılanmasının dağıtılması. KCK'nın yerleşim birimlerinde çökertilmesinin, il ve ilçe merkezlerinde yaşanan çatışmaları da sonlandıracağı değerlendiriliyor.

KOBANİ OLAYLARI KILAVUZ OLDU

Kent merkezlerine uzanan çatışmaların doğrudan tarafı olan Emniyet birimleri de benzer düşünceler taşıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, Kobani bahane edilerek 6-8 Ekim 2014'te yaşanan çatışmalarla ilgili bir envanter çalışması yaptı.

Bu çalışma kapsamında sokakta kimlerin olduğundan, kimlerin eylemleri organize ettiğine, kimlerin bu kişileri saklayıp kimlerin yeni eylemleri planlandığına yönelik önemli istihbarat çalışmaları yapıldı.

Kaynaklar, bu dönemde 8 bine yakın gözaltı gerçekleştirildiğini, bunlardan 2 bine yakın kişinin tutuklandığını belirtiyor. O dönemde yaşananların, yapılan işlemlerin bugün için bir kılavuz oluşturduğu görüşünü taşıyorlar.

HEDEF HALKI AYAKLANDIRMAK

Suruç saldırısından sonra Emniyet 3 bine yakın gözaltı gerçekleştirdi, bunların yaklaşık 750'si tutuklu. Gelinen noktada, örgütün 6-8 Ekim olaylarının benzerini başlatabilmek için yoğun çaba harcadığı tespiti var.

Yapılan çalışmalar sonucunda batıda şehirlerde büyük çaplı ve günlük hayatı olumsuz etkileyecek olayların önüne geçildi, hem de doğudaki kentlerde daha büyük olaylar yaşanması engellendi.

Kent merkezlerinde süresi çok kısa eylemlerin yapıldığı, bunların tamamının kayda alındığı, polisin en ufak olumsuz davranışının görüntülenerek halkın harekete geçirilmeye çalışıldığı da saptandı.

KADINLARI VE ÇOCUKLARI ÖNE ATIYORLAR

Polisin her müdahalesinde, eylemleri yapanların kadın ve çocukları öne sürerek polisin halka müdahale ettiği görüntüsünü vermek istedikleri de değerlendiriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, bu nedenle, bölgede görevli personeline iki önemli uyarıda bulunmuş.

Birincisi, sivil halkın burnunun bile kanamaması, halka yönelik hiçbir eylemin yapılmaması.
İkincisi ise yaşananların seçim odaklı olduğuna yönelik personelin moralini bozacak söylemlere kulak tıkanması.

Devlet, terörle topyekun mücadele konseptine geçti. Bu noktada taviz verilmeyecek.
Bu 3 koldan yapılacak bir mücadele.

Bir ayağında şehir yapılanmasına karşı polisin merkezinde yer aldığı operasyonlar, diğer ayağında kırsal ve sınır geçişlerinde askerin ağırlıklı olarak yer aldığı operasyonlar var. Üçüncü ayağında ise özerklik ilanı gibi siyasi çıkışları bertaraf edebilecek cezai önlemler bulunuyor.

SEÇİM UYARISI

MGK bildirisindeki önemli başlıklardan biri de 'halkın iradesinin baskıdan uzak şekilde sandığa yansıması için alınacak tedbirler konusunda kurula bilgi sunulduğu' şeklindeydi.
Bu ifadeden, tedbirlerin belirlendiği ve yaşama geçirilmeye başlandığı anlaşılıyor. Terör odaklı tespit ve çalışmaların bir bölümü 1 Kasım'la yakından ilgili. MGK'nın gündemini oluşturan ve bildirisine de yansıyan yurt içi ve yurt dışına yönelik yaşananlar, Türkiye'nin içinden geçtiği ateş çemberini de gösterir nitelikte. (Kaynak: Milliyet)

Son MGK\'nın Şifreleri: IŞİD\'in Beli Kırılacak

Son Dakika Güncel Son MGK'nın Şifreleri: IŞİD'in Beli Kırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (37)

  • ERBAA: UYANIK OL EY ANADOLU HALKI.... NEDEN HERKES AKP VE RECEP TAYİP ERDOĞAN A SALDİRİYOR..ÇÜNKÜ VATANİMİZ İÇİN GÜZEL İŞLER YAPİYORDA ONDAN..KENDİ TANKİMİZ,HELİKOPTERİMİZ,SAVAŞ GEMİMİZ,İHA LAR,UYDULAR....HEP KENDİMİZ YAPIYORUZ...BAŞ ORTUSUNU UNUTMA,KORKMADAN CAMİYE GİDEBİLİYORUZ...İMF YE BORCU BU HÜKÜMET BİTİRDİ.DİK DURAN TÜRKİYE VAR ARTIK... BU İÇ VE DIŞ DUSMANLARİN ZORUNA GİDİYOR....İNADİNA AKP...VATANINI, BAYRAĞINI, DİNİ SEVEN ....AKP YE GELİR... 31 44 Yanıtla
  • cengiz: Türkiye mi işidin belini kıracak mış. Ne kadar safsınız. 16 7 Yanıtla
  • Mete-Alparslan-Fatih-M.Kemal: Darısı pkk nın başına 10 10 Yanıtla
  • Vatandaş : İşid 100 kişiyle 2000 pokkk yı kovalamadı mı?ne çabuk unuttunuz.onlar Türk askeri gibi babacan değil.sakın işidin karşısındada etek giymeyin.yada giyin yaa :)) 10 5 Yanıtla
  • Vatandaş : Fistan giyen PKK :)) 13 1 Yanıtla
  • TALHA: Bu benim dusuncem ama: ABD İsrail kim varsa yahudi hıristiyan savaşalım olursak sehidiz. Olmezsek zafer bizim. Her iki turlude kazanan biziz. Tabi müslümansak.. O zaman gorun TURK insanlarını... Artık bu ülkenin değerleri hiç olmuş. İçki kumar eşcinsellik zina faiz Allahin yapmayın dediği her şey bizde mevcut, hz lut kavminide geçtik. Tek değerimiz dinimiz olmalıki muzaffer olalım... İşte o zaman ben bile giderim 3 oglumla... 13 0 Yanıtla
  • İŞİD: İŞİD ELİNDE KİMYASAL VAR İSTERSE TC DENESIN KAFIRLER 5 7 Yanıtla
  • Vatandaş : MHP de hdp ile aynı yolda olduğunu dün mecliste kanıtlamış oldu.yazıklar olsun 2 9 Yanıtla
  • Yorumcu: Sabahtan akşama kadar uçaklarla bombalayın, sonuç sıfır.. Kürtler savaşmasaydı, adamlar Irak, Suriyeyi, Arabistanı ve hatta İstanbulu bile alırdı. Yatın kalkın da kahraman Kürt savaşçılarına dua edin, bu zalimleri Allahın cehennemine yollasınlar diye.. 2 9 Yanıtla
  • Yorumcu: 3 gündür bıkmadın mı aynı şeyi kopyala yapıştır yapmaktan? 2 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Amasya'da yapılan aramada uyuşturucu bulunan araçta 4 kişi tutuklandı
    12:16 Amasya'da yapılan aramada uyuşturucu bulunan araçta 4 kişi tutuklandı

    Amasya İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan aramada, Ankara'dan uyuşturucu madde getireceği bilgisi üzerine şüphelilerin kullandığı araçta yapılan aramada çeşitli uyuşturucu maddeler ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklandı.

  • Konya'dan İzmir'e gitmek için yola çıkan 3 düzensiz göçmen Afyonkarahisar'da yakalandı
    12:15 Konya'dan İzmir'e gitmek için yola çıkan 3 düzensiz göçmen Afyonkarahisar'da yakalandı

    Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Sinanpaşa ilçesine bağlı Düzağaç beldesinde bir otomobili durdurarak içerisinde bulunan 4 kişinin kimlik sorgulamasını yaptı. Suriye uyruklu oldukları belirlenen 3 şahsın yurda kaçak yollardan girdikleri ve belgelerinin olmadığı tespit edildi. Şahıslar gözaltına alınırken, aracı kullanan şüpheli de göçmen kaçakçılığı suçlamasıyla gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Muş'ta Vefa Ekipleri Bayram Öncesi Yardıma Koşuyor
    12:14 Muş'ta Vefa Ekipleri Bayram Öncesi Yardıma Koşuyor

    Muş'un Bulanık ilçesinde kaymakamlık bünyesindeki 'Vefa' ekipleri, bayram öncesi en ücra köylere giderek yaşlıların evini temizliyor, ilçe merkezindeki ihtiyaç sahibi ailelere sıcak yemek ulaştırıyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 'Vefa Projesi' kapsamında bayram öncesi yaşlı, engelli ve yatalak hastaların evinin temizlenmesi ve ihtiyaç sahiplerinin evlerine sıcak yemek götürülmesi için aralarında kadınların da bulunduğu 15 kişilik ekip oluşturuldu.

  • Samsun'da Hastaneye Götürülen Yaşlı Kadının İçinde Bulunduğu Otomobil, Doktora Giden Hastanın Otomobiline Çarptı
    12:13 Samsun'da Hastaneye Götürülen Yaşlı Kadının İçinde Bulunduğu Otomobil, Doktora Giden Hastanın Otomobiline Çarptı

    Samsun'un İlkadım ilçesinde, ameliyat için hastaneye götürülen yaşlı kadının içinde bulunduğu otomobil, aynı hastaneye doktora giden hastanın idaresindeki otomobile çarptı. Kazada yaşlı kadın ile eşi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Nevşehir Valiliği Himayesinde Gazze'ye Yardım Kampanyası Başlatıldı
    12:13 Nevşehir Valiliği Himayesinde Gazze'ye Yardım Kampanyası Başlatıldı

    Nevşehir Valiliği himayesinde sivil toplum kuruluşları tarafından '1 günlük kazancım Gazze'ye' sloganıyla yardım kampanyası başlatıldı. İsrail'in Gazze'ye uyguladığı katliamlar sonucunda bölgede ciddi bir gıda krizi yaşandığı belirtilerek, Ramazan ayı dolayısıyla mazlum halka destek olmak amacıyla kampanyanın düzenlendiği açıklandı. Kampanyaya destek vermek isteyen vatandaşlar, ilgili sivil toplum kuruluşlarının hesapları üzerinden yardımlarını iletebilirler.

  • Karadağ Heyeti, Bodrum Özel Çocuklar Kültür Sanat Yaşam Merkezi'ni Ziyaret Etti
    12:13 Karadağ Heyeti, Bodrum Özel Çocuklar Kültür Sanat Yaşam Merkezi'ni Ziyaret Etti

    Karadağ Heyeti, Gelişim Zorluğu Olan Engelli Çocuk ve Gençlik Merkezi'ni temsilen Bodrum Özel Çocuklar Kültür Sanat Yaşam Merkezi'ne ziyarette bulundu. Ziyarette, merkezin çalışmaları hakkında bilgi alındı.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin düzenlediği söyleşiye katıldı
    12:13 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin düzenlediği söyleşiye katıldı

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin düzenlediği söyleşide beş yıllık görev süresini değerlendirdi ve çalışma azmini vurguladı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Halis Bilden, Koyunculuğu Arttırmak İçin Hibe Desteği Verecek
    12:13 Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Halis Bilden, Koyunculuğu Arttırmak İçin Hibe Desteği Verecek

    AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Halis Bilden, Karacadağ bölgesinde koyunculuğun arttırılması için belediye olarak hibe desteği vereceklerini açıkladı. 100 adetten az olmamak kaydıyla her sürünün yüzde 50'sini belediye olarak kendilerinin karşılayacağını aktaran Bilden, beş yıl içerisinde buradaki koyun varlığını yüzde 200 civarında arttırmayı planladıklarını söyledi.

  • Boydak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak İstanbul'da Gözaltına Alındı
    12:12 Boydak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak İstanbul'da Gözaltına Alındı

    Kayyum atanmış Boydak Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak, İstanbul'da yapılan operasyon sonucunda gözaltına alındı. Boydak hakkında 7 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunuyordu. İşlemleri için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Boydak, Fetullahçı terör örgütüyle ilişkili eylem ve faaliyetlerin deşifre edilmesine yönelik çalışmalar kapsamında gözaltına alındı.

  • Erzincan'da Ramazan Ayında Aydınlatılmış Pistlerde Gece Kayağı
    12:12 Erzincan'da Ramazan Ayında Aydınlatılmış Pistlerde Gece Kayağı

    Erzincan'da kayak severler, ramazanın kayak sezonuna denk gelmesi nedeniyle iftardan sonraki zamanlarını aydınlatılmış pistlerde geçiriyor. Ergan Dağı Kayak Merkezi'nde gece kayağı saatleri, ramazan için değiştirilerek 19.30-22.00 saatleri arasında kayak severlere hizmet veriliyor. Vatandaşlar, ramazanın bu yıl kayak sezonuna denk gelmesinden dolayı memnuniyetlerini dile getiriyor.

  • Samsun'da Kumar Oynayanlara İşlem Yapıldı
    12:12 Samsun'da Kumar Oynayanlara İşlem Yapıldı

    Samsun'da polis ekipleri tarafından yapılan denetimlerde kumar oynadıkları tespit edilen 12 şahıs ile iş yeri sahibi 2 kişi hakkında işlem yapıldı. Kumar oynayanlara idari yaptırım uygulanırken, işyeri sahipleri ise 'kumar oynanması için yer ve imkan sağlamak' suçundan adli işlem gördü. Denetimlerin devam edeceği bildirildi.

  • 47 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
    12:11 47 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 36'sı yerli üretim olmak üzere 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldıklarını duyurdu. Bakan Işıkhan, ilaçların hastaların şifa olmasını temenni ederek vatandaşlara sağlıklı bir ömür diledi.


Advertisement