Soydaş Öğretmenlere Türkçe Atölyesi Projesi - Son Dakika
Yerel

Soydaş Öğretmenlere Türkçe Atölyesi Projesi

"Soydaş Öğretmenlere Türkçe Atölyesi 2 Projesi" kapsamında Balkanlarda yaşayan 84 öğretmene, Türkçe eğitim verilmeye başlandı.

14.08.2015 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CİHAN DEMİRCİ - "Soydaş Öğretmenlere Türkçe Atölyesi 2 Projesi" kapsamında Balkanlarda yaşayan 84 öğretmene, Türkçe eğitim verilmeye başlandı.

Yunanistan, Bulgaristan, Kosova, Moldova ve Makedonya'dan Edirne'ye gelen öğretmenler, Türkçe okuma-yazma, materyal geliştirme, diksiyon, öğretim yöntem teknikleri, drama ve müzik olmak üzere toplam 30 saat süren kurslara katılacak.

Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Balkanlarda yaşayan soydaşlara yönelik çeşitli çalışmalar yaptığını söyledi.

Projenin, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştiğini belirten Özcan, "Soydaşlarımızın kültürel kimliklerini sağlıklı şekilde inşa etmeleri, ana dillerini öğrenmeleri ve ülkelerinde insan haklarına saygılı, demokratik haklarını kullanabilen bireyler haline gelmesini sağlayacak çalışmalar hayata geçiriliyor" diye konuştu.

Türkçe'nin Balkan ülkelerinde geniş bir coğrafyaya yayıldığını aktaran Özcan, şunları kaydetti:

"Günümüzde Balkanlarda Türkçe eğitime gereğince önem verilmediği, ihmal edildiği de bir gerçektir. Balkanlarda yaşayan soydaşlarımız, yaşadıkları farklı siyasi ve sosyal şartlar nedeniyle ana dilini daha az kullanabiliyor. Aileler, ana dilin unutulacağı endişesi taşıyorlar. Bu konuda ciddi sıkıntılar var. Bazı öğrenciler, bazı bölgelerde ana diliyle eğitim görememektedir. Türkçe eğitim görenler ise dil becerilerinin geliştirilmesi bakımından eğitici kadroların meslek eksikliği, eğitim araç gereçlerinin yetersizliği gibi birçok sorunla da karşılaşmışlardır. Bunlar, en temel sıkıntılardır."

Özcan, Edirne'ye gelen 84 öğretmenin Balkanlarda 10 bin öğrenciye Türkçe öğretmesini hedeflediklerini vurguladı.

"Dersleri ilgiyle takip ediyoruz"

Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Orhan Volkan ise Türkiye'yi ana vatanı olarak gördüğünü vurguladı.

Proje kapsamında davet geldiğinde sevinç yaşadığını aktaran Volkan, "Buradaki dersleri ilgiyle takip ediyoruz. Burada verilen dersleri Kosova'daki öğrencilerimize mutlaka aktarmalıyız, diye düşünüyorum. Kosova, yeni ve genç bir devlet. Orada sayımız az olabilir ama Türkçe eğitim yüksek seviyededir. Kosova'da ana sınıfından başlayarak üniversiteye kadar Türkçe eğitim verilmektedir. Yaklaşık 3 bin 500 öğrencimiz, 220 öğretmenimiz bulunmaktadır. Öğrenci ve öğretmenlerimiz, derneğimizin altında buluşmaktadır" diye konuştu.

Moldova'dan gelen öğretmen Sonya Burgucu da Türk dilini daha geniş kapsamlı öğrenmek için bu kursa katıldığını ifade etti.

Burgucu, "Okullardaki eğitimde Türk dili resmi olarak kullanılmıyor. Biz, Moldova'daki öğretmenler olarak Türkçe öğrenmek için buraya geldik. Moldova'ya döndüğümüzde dilimizi çevremizdekilere de öğreteceğiz. Türkiye'ye teşekkür ederiz, çok memnunuz" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Soydaş Öğretmenlere Türkçe Atölyesi Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement