Suriye'deki Durum - Son Dakika
Politika

Suriye'deki Durum

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) bütün ulusların tanıdığı bir güç olduğunu, PYD'yi ise hiç kimsenin tanımadığını belirterek, "Koalisyon PYD'yi destekliyor, ÖSO'yu desteklemiyor.

30.06.2015 16:18

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) bütün ulusların tanıdığı bir güç olduğunu, PYD'yi ise hiç kimsenin tanımadığını belirterek, "Koalisyon PYD'yi destekliyor, ÖSO'yu desteklemiyor. ÖSO baştan itibaren dürüstçe desteklenmiş olsaydı, durum bu noktaya gelmemiş olurdu" dedi.

Meclis'te gazetecilerin Suriye'deki gelişmelerle ilgili sorularını yanıtlayan Aktay, "Suriye politikasında bir değişiklik olur mu?" sorusuna, gündemlerinde böyle bir şeyin olmadığını bildirdi.

Konuyu yetkili kurulların değerlendirdiğine işaret eden Aktay, şöyle konuştu:

"Ama paradigmatik anlamda öyle bir şey yok. Şu anda PYD'nin güçlenmesi de Esad'ın desteğiyle oluyor, DAEŞ'in güçlenmesi de Esad'ın desteğiyle oluyor. Şu anda herkesi kaygılandıran bütün gelişmeler ve bütün terör örgütlerinin, gerek DAEŞ terör örgütünün, gerek PYD'nin güçlenmesi tamamen Esad'ın yüzünden olmaktadır. Fakat Esad'a hiç dokunmuyorsunuz, Esad'ın ürettiği örgütlerle uğraşıyorsunuz. Biz de Esad'ın ürettiği örgütlerle uğraşmak zorunda kalıyoruz. Bu koalisyon güçlerinin ve dünya düzeninin ne kadar çarpık olduğunun göstergesidir. Biz olay başladığı andan itibaren söylediğimiz; 'Esad Suriye'de meşruiyetini yitirmiştir.' Çünkü kendi halkına karşı kirli bir savaş yürütmektedir. Bu savaşın neticesinde 500 bine yakın insan katledilmiştir şu ana kadar. 10 milyona yakın yerinden yurdundan edilmiştir. Halen bu yersiz yurtsuzlaşma hali devam etmektedir. Fakat Esad'a karşı hiçbir etkili çare düşünülmeden DAEŞ'e, PYD ve diğer unsurlara karşı tedbirler düşünülüyor. Bu tedbirler palyatif tedbirlerdir. Palyatiften öte terörün tuzağına düşmektir. Eğer koalisyon güçleri bunu bilmeden yapıyorsa tuzağa düşmüş oluyor ve herkesi tuzağa çekmiş oluyorlar. Esad'ın tuzağına düşmüş oluyorlar. Biz bu tuzakların farkındayız. Ama ne yazık ki Türkiye olarak tek başımıza uluslararası meşruiyet sınırları dışında fazla bir şey yapmak da istemiyoruz. Türkiye ne yapıyorsa uluslararası meşruiyet sınırları içinde yapıyor."

Aktay, "Türkiye olarak tam destek alamıyoruz herhalde" denilmesi üzerine, "Tam destek alamıyoruz tabii. Zaten tam destek alıyor olsaydık, şimdiye kadar içinde ABD'nin, bütün Avrupa ülkelerinin olduğu Suriye dostlarının tanıdığı meşru ÖSO desteklenirdi yeterince. ÖSO, bütün ulusların tanıdığı tek meşru güç, PYD ise hiç kimsenin tanımadığı bir güç. Koalisyon PYD'yi destekliyor, ÖSO'yu desteklemiyor. ÖSO baştan itibaren dürüstçe desteklenmiş olsaydı durum bu noktaya gelmemiş olurdu" karşılığını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Suriye'deki Durum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement