Suriyeliler Bayrama Buruk Giriyor - Son Dakika
Güncel

Suriyeliler Bayrama Buruk Giriyor

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 1 milyonu aşkın Suriyeli bir bayrama daha ülkelerinden uzak, buruk giriyor.

27.07.2014 10:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 1 milyonu aşkın Suriyeli bir bayrama daha ülkelerinden uzak, buruk giriyor.

Suriye'de iç savaş üçüncü yılında. Mart 2011'de başlayan olaylar 150 bin sivilin hayatına mal olurken, 2 milyon 700 bini komşu ülkelere olma üzere yaklaşık 7,5 milyon Suriyeliyi evlerinden etti. 1 milyonu aşkın Suriyeli Ramazan Bayramı'na Türkiye'de girecek. Suriyelilerden 200 bini Türkiye'de kurulan barınma merkezlerinde bayramı geçirecek.

Bayram dolayısıyla, Suriyelilerin kaldığı kamplarda hazırlıklar tamamlandı. AFAD, kamplarda kalan Suriyelilere bayram şekeri dağıttı. Bayram alışverişini yapan Suriyelilerde kamplardaki çadırlarına ikram etmek için yöresel tatlılar hazırladı.

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcı Tarık Sulo Cevizci, son 3 yıldır bayram yaşayamadıklarını söyledi.

İç savaş dolayısıyla Suriye'nin 20 yıl geriye gittiğini belirten Sulo Cevizci, "yarın bayram ama bizim bırakın misafir ağırlayacak bir evi, vatanımız yok. Her yıl bayram öncesi içimizde bir heyecan olurdu. Günler öncesinden hazırlıklar yapardık. Türkiye'den kardeşlerimiz akrabalarımız gelecek diye. Ama bugün, kardeşlerimiz akrabalarımız ölmeye devam ediyor" dedi.

-SINIRSIZ BAYRAMLAŞMA TARİH OLDU-

1998 yılında imzalanan Adana Mutabakatı anlaşmanın ardından Suriye - Türkiye arasında artan ikili ilişkiler, sınırın her iki yakasında bulunan akrabaları bayramlarda bir araya getirdi. 2000'li yıllarda "sınırda bayramlaşma" 2006 yılından sonra "sınırsız bayramlaşmaya" dönüştü.

İki topraklarında yaşayan Suriyeli ve Türk akrabalarını bir araya getiren sınırsız bayramlaşma en son 17 Kasım 2010'da yapıldı. Mardin, Şanlıurfa, Kilis ve Hatay sınır kapılarında kurban bayramında yaklaşık 80 bin Suriyeli 48 saat yatılı olarak Türkiye'deki akrabalarını ziyaret etmişti. 2011 yılında Suriye'de iç savaşın başlaması, sınırda yaşanan bayram coşkusunu da sona erdirdi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Suriyeliler Bayrama Buruk Giriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement