Bakan Yıldız: Tebessümle Karşılıyoruz - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Yıldız: Tebessümle Karşılıyoruz

Bakan Yıldız: Tebessümle Karşılıyoruz

Bakan Yıldız, elektrik kesintilerine ilişkin, "Seçim sonuçlarına gölge düşürmeye çalışanları biraz da tebessümle karşılıyoruz." dedi.

01.04.2014 12:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, seçim günü yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin, "Seçim sonuçlarına gölge düşürmeye çalışanları biraz da tebessümle karşılıyoruz" dedi.

Yıldız, Genç MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çiftçi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Seçim günü yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin sorular üzerine Yıldız, seçim günü 8 bin mühendis, teknisyen ve tekniklerin son 48 saatte 46 saat çalışma yaptığını söyledi. Yıldız, "Çalışan arkadaşlarımızla ilgili herhangi bir soruşturma talimatı vermedim, vermeyi de düşünmüyorum. Ben işin ne kadar normal olup olmadığına bakıyorum. Önümüzdeki hafta, önümüzdeki ay benzer bir fırtına olsa benzer sonuçların alınması ihtimalini dikkate alıyorum" diye konuştu.

"Seçimlerde kendilerini başarılı göremeyenlerin elektrik direklerinin arkasına saklanma ihtiyacını, zaman zaman dersini yapamayan öğrencilerin durumuna benzetiyorum" ifadesini kullanan Yıldız, "Seçim sonuçlarına gölge düşürmeye çalışanları biraz da tebessümle karşılıyoruz. Oy tasnifini veya oy pusulasını etkileyecek bir konu söz konusu değildir, böyle bir şey olmamıştır" dedi.

Bakan Yıldız, il ve ilçe merkezlerinde kısa süreli, 10, 12 ve 17 dakikalık kesintiler söz konusu olduğunu ifade etti.

Seçim günü İstanbul ve Ankara gibi şehirlerdeki elektrik kesintilerinin sorulması üzerine Yıldız, şöyle konuştu:

"Espri olarak değerlendirmeyin, bir trafo merkezine kedi girdi ve kısa devre yaptı. Yani yaklaşık 3-4 metreden atlayan bir kedi bunu yapabiliyor. Bu geçen ayda da olmuştu, seçim öncesinde de olmuştu. Bunları seçime bağlamak yanlış. İstanbul'da gerek Anadolu yakasında gerekse Boğaziçi'nde komple bütün arkadaşlar seçim günü sabaha kadar özellikle ilk 24 saatte bir kriz masasıyla beraber full nöbet tuttular. O yüzden bunu seçime bağlamak yanlış. O bölgede bizim ring hatlarımız var, bir taraftan kesilirse diğer taraftan beslemek üzere ve bunu yalnızca kasıtlı 'elektrik kesildi' diye söylemenin yanlış olduğunu düşünüyorum.

1 milyon 100 bin kilometrelik atmosfere açık bir işletmede işletmecilik yapıyoruz. Şu anda da elektrik arızaları, kesintileri olabilir. Dünyanın her tarafında böyle. Avrupa'nın ikinci büyük şebekesinden bahsediyorum. Bunun herhangi bir kasta mahsus olarak yorumlanmasını yanlış bulurum. Zaman zaman eksikliklerin olabileceğini, işletmecilikte bunların olabileceğini söylüyorum.

New York'un merkezi Manhattan'da 7 saat metronun elektriğinin kesildiğini açın bakın literatürde okursunuz ve bu durum 60 yıl öncesinden falan değil. Bu yüzden elektrik işletmeciliğiyle alakalı bir husustur. Seçime has bir şey söz konusu değildir. Ama önceden özellikle AK Parti iktidarımızın sonuçlarını anketlerde görenlerin bununla alakalı mazeret üretme işlemleridir.

Başbakanımız 'güçlü bir muhalefet istiyorum' derken, 'muhalefet dizayn mı edilmek isteniyor' yorumları yapıldı. 5 yılda 1 genel seçim, 1 yerel seçim, 1 referandumda istediği sonuca ulaşamayan partilerin veya 8 seçimdir ikinci parti bile olamayan partilerin bu tür mazeretlerin arkasına sığınmasını doğru ve demokratik bulmayız."

- Enerji sektörünün geleceği

Seçim sonuçlarının sektöre yansımasının nasıl olacağına yönelik soru üzerine Yıldız, enerji sektörü ve ekonomik büyümeyle alakalı seçim öncesinde de şu anda endişe olmadığını söyledi.

Bazı yapıların muhalefet partileriyle birleşerek Türkiye siyaset tarihinin en önemli koalisyonlarını yaptığını dile getiren Yıldız, bu istek ne kadar büyükse yenilginin şiddeti de o kadar büyük olduğunu ifade etti. Yıldız, "Bugün o partiler, o yapıyla beraber ittifak ederek oluşturdukları muhalefetteki koalisyon mağlup olmuştur" dedi.

Türkiye'nin siyasi istikrarının bozulup, ekonomik istikrarıyla alakalı tehditler oluşturmak istendiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Enerji sektörüyle alakalı yatırımlarımıza, özelleştirme programlarımıza devam edeceğiz. Enerji politika ve stratejileriyle alakalı herhangi bir kesinti söz konusu olmamıştır. Bundan sonra da inşallah olmayacaktır. Biz Türkiye'nin büyümesinden daha hızlı büyümeyi enerji sektöründe gerçekleştirmeliyiz ki arzla alakalı daha fazla imkanımız oluşsun.

Elimizdeki rakamlar bunu teyit ediyor. Bu toz dumanın inmesi gerekiyordu. 30 Mart seçimleri bu tozu dumanı yere indirmiştir. Herkes bundan sonra daha önünü açık görecektir. Bundan 3 ay önce de 'Döviz fiyatı siyasi gerekçelerle yükselmişse yine aynı şekilde düşmesi siyasi gerekçelerle mümkün olur' demiştim. Dün dolardaki gevşemeler nihai sonuç olmamasına rağmen buna işarettir ve biz enerji sektörü açısından dolardaki bu gevşemeyi olumlu buluyoruz. Beklentimiz biraz daha yüksektir. Enerjiyle alakalı yatırımların duyurusunu yaptıkça, özelleştirme programlarıyla alakalı konuları açıkladıkça daha da rahatlayacağız kanaatindeyiz o yüzden enerji sektörü 2014 yılındaki yatırımlarına devam edecektir. Özel sektör yatırımcılarımıza güveniyorum ve yine büyümemizi Türkiye'nin ortalama ekonomik büyümesinden daha hızlı yapacağımıza olan inancımı vurguluyorum."

- Irak petrolü

Bakan Yıldız, Kerkük- Yumurtalık Hampetrol Boru Hattı'nda yaşanan kesintilere ilişkin soruyu yanıtlarken, Irak tarafında petrolün akışıyla alakalı bir kısım kesintiler olduğunu söyledi.

Irak tarafındaki üretilecek petrolün dünya piyasalarına sunulması konusunda Türkiye'den kaynaklı sorun bulunmadığını ifade eden Yıldız, "Ancak son 6 ay içerisinde Merkezi Irak petrollerinin, kendilerinin hedeflediği rakamların daha altında sevk edildiğini görüyoruz. Irak adına üzücü bir nokta. Daha fazla miktarın dünya piyasalarına sevk edilmesi Irak açısında doğru olacaktır. Üretilirse iletmeye devam edeceğiz. Bizim açımızdan, Türkiye tarafından herhangi bir problem söz konusu değil" dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bakan Yıldız: Tebessümle Karşılıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement